-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įamžinti Maironio atminimą Rusijoje – užduotis ne iš lengvųjų

Poetas Jonas Mačiulis-Maironis kūrybingiausius savo metus praleido Rusijos mieste Sankt Peterburge. Pasitikdami Lietuvos valstybės šimtmetį, šio miesto lietuviai kartu su Lietuvos konsulatu norėtų įamžinti rašytojo atminimą. Kol kas leidimas įrengti atminimo lentą negautas, tačiau iš miesto valdžios lietuviai tikisi teigiamo atsakymo.
Maironio atminimui skirtas paauksuotas medalis
Maironio atminimui skirtas paauksuotas medalis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sankt Peterburge gyvenantis fotomenininkas Artūras Jonauskas sako skubantis užfiksuoti kiekvieną kampelį, kur gyveno ir dirbo Maironis. Ieškodamas tokių vietų Artūras pateko į imperatoriškosios Romos katalikų dvasinės akademijos patalpas, kur, kaip manoma, čia buvusioje bažnyčioje, Maironis laikydavo šventas mišias.

„Šiame pastate veikia Gerceno institutas, jame yra aktų salė, kurioje tuo metu buvo bažnyčia. Dabar salė uždaryta, nes yra avarinės būklės, renginiai nevyksta, bet išliko architektūra, kai kurios detalės, yra freska“, – pasakojo fotomenininkas.

Sankt Peterburge Maironis praleido penkiolika metų, aktyviai dalyvavo lietuvių draugijos veikloje, draugavo su leidėjo Antano Smilgos šeima. Viename iš namų buvo leidžiamas lietuvių laikraštis, pakartotinai išleista Maironio poezijos knyga „Pavasario balsai.“

„Maironis dažnai būdavo šiame name, šitas kiemas yra šalia šventosios Jekaterinos bazilikos, logiška manyti, kad pakeliui į baziliką laikyti mišių jis užeidavo čia į svečius“, – sakė A.Jonauskas.

Ant vieno namo, esančio Gribojedovo kanalo krantinėje, Peterburgo valdžia turėtų leisti įrengti ir atminimo lentą Maironiui. Nors lietuvių bendruomenė norėjo, kad ji atsirastų ant dvasinės akademijos arba bazilikos, tačiau miesto valdžios teigimu šie pastatai Rusijoje yra federalinės reikšmės architektūros paminklai ir pagal šalies įstatymus ant jų negalima kabinti jokių ženklų.

„Memorialinė lenta yra pagaminta. Labai graži. Dabar tekstas yra suderintas, geras dailininko darbas, mes nenorim skubėti. 2018-ais bus gražus jubiliejus, didelis renginys, tokios lentos atidengimas būtų neblogas dalykas ir Lietuvai, ir mums – čia gyvenantiems lietuviams“, – sakė lietuvių bendruomenės pirmininkas Gintautas Želvys.

Vis dėlto derinimo procesas stringa. Pasak Lietuvos generalinio konsulo Sankt Peterburge, lietuvių bendruomenė pateikė kultūros komitetui prašymą įmažinti Maironio atminimą, tačiau komitetas net du kartus atidėjo svarstymą.

„Ko gero, tai yra net geriau, todėl, kad jeigu jau būtų pasakyta ne, prie to klausimo sugrįžti būtų sudėtinga, dabar visi lietuviai susitelkę turi tikslą pasiekti, kad atminimo lenta Maironiui Peterburge būtų“, – teigė konsulas Dainius Numgaudis.

Lietuviai tikisi sulaukti teigiamo komiteto atsakymo ir ant namo, kuriame buvo išleista Maironio poezijos knyga, įamžinti jo atminimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius