TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ilgamečio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus neleista laidoti Petrašiūnų kapinių panteone

Ilgamečio Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus neleista laidoti Petrašiūnų kapinėse esančiame panteone, kur laidojami Kaunui ir Lietuvai nusipelnę asmenys. Teigiama, kad tokio leidimo nedavė kapines prižiūrinti savivaldybės įmonė. Savo ruožtu įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas teigia, kad senajame panteone nėra laidojama jau penkerius metus, o nusipelniusiems žmonėms skiriamos vietos greta panteono. O.Daugelis bus laidojamas šeštadienį.
Osvaldas Daugelis
Osvaldas Daugelis / Donato Stankeviciaus nuotr.

Pasak Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus atstovų, tai, kad O.Daugelis turėtų būti palaidotas panteone, buvo ir šeimos, ir muziejaus noras.

„Čia mūsų buvo noras vienareikšmiškas, negalima laidoti bet kur, tai gėda prieš Europą, nes jis buvo europinio masto veikėjas.

Mums pasakė, kad prašymą turi rašyti šeimos nariai, o mes tik rekomendaciją. Taip ir padarėm. Išvardijom visus jo nuopelnus, darbų reikšmingumą Kaunui ir Lietuvai. Ir po to buvo suteikta kapavietė Petrašiūnuose, bet ne panteone. Taip, yra žmonių, kuriuos toks sprendimas įskaudino“, – sakė būsimoji muziejaus vadovė Daina Kamarauskienė.

Kaip teigiama Kauno miesto savivaldybės komentare žiniasklaidai, Kauno Petrašiūnų kapinės savaime laikomos pasižymėjusių žmonių amžinojo poilsio vieta.

„Vadinamasis panteonas pasitarnavo ankstesnės kartos meno, kultūros, dvasininkijos atstovų, žinomų visuomenininkų ir kitų miestui nusipelniusių asmenybių kapams. Jau bemaž penkerius metus šioje kapinių dalyje laidojimai nebevyksta.

Kiekvienu atveju atsižvelgiama į velionio artimųjų ar bendruomenės prašymus. Kaskart siekiame juos įgyvendinti, nes miesto pareiga yra deramai pagerbti miestui reikšmingų asmenų atminimą.

Šįkart kapavietei išrinkta vieta vaizdingoje Petrašiūnų kapinių erdvėje, visai greta panteono, tarp kitų čia amžinojo poilsio atgulusių iškilių žmonių“, – rašoma pranešime.

Kaip 15min sakė įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas Ričardas Čėsna, laidojimo vieta buvo aptarta su O.Daugelio šeimos nariu, ir ji jam tiko.

„Todėl man dabar keista, kad kyla tokie klausimai. Taip, panteone nėra laidojama, jis pilnai užpildytas. O.Daugelis bus palaidotas greta penteono. Šia vietą, beje, mes patys vadiname mažuoju panteonu“, – sakė R.Čėsna.

O.Daugelis buvo garsus Lietuvos dailės istorikas, muziejininkas. Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui jis vadovavo nuo 1992 iki 2019 metų.

Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, pagrindinės jo tyrinėjimų sritys buvo Nacionalinio Čiurlionio dailės muziejaus ir XIX a. – XX a. Lietuvos dailės kolekcijų istorija. O.Daugelis paskelbė straipsnių apie M. K. Čiurlionio kūrybą, Lietuvos kultūros paveldą, užsienio dailę. Parengė parodų ekspozicijų, sudarė katalogų.

O.Daugelis buvo apdovanotas Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Belgijos, Olandijos valstybiniais apdovanojimais. 2015 m. jam įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

64 metų O.Daugelis mirė liepos 19 dieną, po sunkios ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius