-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jubiliejų paminėjusi legendinės plokštelių studijos redaktorė Z.Nutautaitė: jie visus metus mane mylėjo

Daug kas ją pažįsta tiesiog Zinutės vardu. Taip į šią nedidukę, bet ypatingą moterį kreipiasi daugybė žinomų Lietuvos artistų, teatralų, muzikų, kuriems teko su ja dirbti. Šiemet jai sukanka 80 metų.
Jubiliejų paminėjusi legendinės plokštelių studijos redaktorė Z.Nutautaitė: jie visus metus mane mylėjo
Jubiliejų paminėjusi legendinės plokštelių studijos redaktorė Z.Nutautaitė: jie visus metus mane mylėjo / Gedimino Trečioko nuotr.
Temos: 2 Menas Kultūra

Vilniaus plokštelių studijoje Zinaida Nutautaitė-Indrikonienė literatūros redaktore dirbo 41 metus ir per tą laikotarpį buvo išleista tūkstančiai plokštelių. Dirbo savo darbą neskaičiuodama valandų, netausodama jėgų ir energijos. Kas tik nebuvo tuo metu įrašyta! Vinilinė plokštelė buvo plokštelių studijos vizitinė kortelė, įrašuose būdavo įamžinama viskas – ir muzika, ir literatūros tekstai.

Iškiliausiems Lietuvos atlikėjams ji padėjo įrašyti jų albumus, primenama pranešime spaudai. Zinutė buvo savotiška diplomatė, sugebėjusi apeiti Maskvos taikytą griežtą cenzūrą ir tais niūriais laikais perkelti Maironį ir Vytautą Kernagį į vinilines plokšteles. Jos dėka buvo išleista begalė literatūros, poezijos, klasikinės ir populiariosios muzikos, džiazo įrašų.

Plokštelių studijoje Zinaida sudarydavo leidybos planus, siųsdavo juos Meno tarybai, o tuomet jau reikėdavo juos apginti Maksvoje. Ir Zinutė sugebėjo apginti nacionalinio paveldo kūrinių išleidimą dar Sovietinėje Lietuvoje.

Pauliaus Širvio poezijos įrašai, Sigito Gedos poema „Strazdas“, Justino Marcinkevičiaus eilės. Nepriklausomybės atgavimo priešaušryje jos pastangomis buvo išleista V.Kudirkos, „Tautiška giesmė“, J.Naujalio kūriniai, aktoriaus Laimono Noreikos įrašyta Maironio „Lietuva brangi“. Per keturiasdešimt kūrybinės bendrystės metų V.Kernagio gerbėjus pasiekė gražiausios dainuojamosios poezijos baladės, kurios buvo įrašytos Vilniaus plokštelių studijoje. Vytautas Kernagis atsiimdamas apdovanojimą Prezidentūroje viešai padėkojo kaip tik Zinutei.

Labiausiai Maskva nemėgo avangardinio džiazo ir reikėjo labai pasistengti, kad pavyktų išleisti visas draudžiamas plokšteles. Zinutės diplomatijos ir gudrumo dėka pavyko įtikinti tuometinės „Melodijos“ atstovus, kad avangardas būtinas.

Ketvirtadienį Vilniaus Vaidilos teatre buvo surengta ypatinga šventė –Zinaidos Nutautaitės Indrikonienės jubiliejaus paminėjimas. Šis renginys buvo privatus, siurprizas pačiai jubilijatei, mat ji nieko nenujautė, kokia bus pati šventė. Pakviestieji garsūs svečiai, atlikėjai, nesulaikė šypsenų ir džiaugsmo ašarų, prisimindami linksmas ir nuotaikingas istorijas, pažinties ir bendradarbiavimo su akimirkas. Šventėje dalyvavęs kunigas Remigijus Butkevičius išreiškė tai, kam pritarė visi iki vieno, kreipdamasis jis pasakė „Jūsų neįmanoma vadinti ne mažybiniu vardu, jūs mums visiems visada esate ir būsite Zinutė.“

Atlikėjų asociacijos „Agata“ vadovė Agnė Masalskytė džiaugėsi, jog Zinutės Nutautaitės žinių bagažas organizacijai yra nuolatinis ir neišsenkantis šaltinis.

Gedimino Trečioko nuotr./Z.Nutautaitės jubiliejaus šventės akimirkos
Gedimino Trečioko nuotr./Z.Nutautaitės jubiliejaus šventės akimirkos

Aktorė Ilona Balsytė, dėkodama Zinutei už daugybę laiko, praleisto įrašinėjant Dainos Teatro ir kitas dainas, pasakė: „Kaip gerai, kad galime pasakyti ačiū tokiems, tarsi „užkulisių“ žmonėms. Jie nedainuoja ant scenos, jie nėra nuolat televizijų ekranuose, bet jie yra tie, kurių buvimas įprasmina visa, kas vyksta, kurių rankomis padaromi dideli, bet viešai ne visada matomi stebuklai.“

Tai paliudijo ir negalėjusių atvykti svečių video sveikinimai – Vitalijaus Pauliuko, Vladimiro Tarasovo, Vido Petkevičiaus, Vadimo Kamrazerio, Vytenio Pauliukaičio ir kitų. Labai netikėtu siurprizu Zinutei Nutautaitei tapo Lietuvos Respublikos kultūros ministro padėka, perskaityta Vilijos Grigonytės bei dainininko Leonido Šumskio iš Maskvos atsiųstas sveikinimas.

„Kokia mano labai mėgstama daina? „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“, – sakė Zinutė, ir, jai skambant, jubiliatė sukosi valso ritme. Zinutė skaitė savo mylimo poeto Justino Marcinkevičiaus eiles, dalinosi juokingais savo gyvenimo nuotykiais ir istorijomis, iš kurių galima sudėti visą knygą!

Renginį organizavo ir vedė Vaidilos teatro vadovė, Zinutės krikšto dukra dukra Inga Kuliavienė ir renginių vedėjas Giedrius Gustas, teigiama pranešime spaudai. Šventėje dalyvavo Scenos grandai Viktoras Malinauskas, Algirdas Frankonis ir jo dukra Loreta Frankonytė, Ilona Balsytė, Mikas Suraučius, Martynas Kuliavas bei jo sūnus Kipras, Audrius Balsys. Vakaro fone skambėjo dainos iš Vilniaus plokštelių studijoje leistų plokštelių, o vakarą vainikavo maisto įmonės „Skonio slėnis“ padovanotas net dešimties kilogramų tortas, papuoštas smuiko raktu bei natomis.

„Man šita šventė apvainikavo visą mano gyvenimą, meilė žmonių, kurie atėjo, sveikino ir taip mane pagerbė! Jutau kaip tai tikra, tai nesuvaidinta ir nesumeluota, jie visus metus mane mylėjo!“ – jautriai pasakė Zinutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius