-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutraukia mylimo vaikų rašytojo sapnus? 10 faktų apie Tomą Dirgėlą

Rašytojas Tomas Dirgėla ne tik parašė nemažą kaugę knygų vaikams, jis dažnas svečias Lietuvos mokyklose, kur susitinka su savo skaitytojais akis į akį.
Tomas Dirgėla
Tomas Dirgėla / Šarūno Sabaičio nuotr.

Daugelis vaikų žino Tomą ir iš smagios LRT radijo laidos „Domas ir Tomas“, be to, skaitė „Domo ir Tomo“ serijos knygas – „Dingusios šluotos byla“, „Mokyklos vaiduoklio mįslė“, „Išklerusio autobuso detektyvas“, „Virėjos Irenos byla“, žino apie jaunąjį krepšininką Luką Šiaudelį iš knygos „Lukas Šiaudelis deda iš viršaus“, sprendė detektyvinius galvosūkius iš knygelės „Saldainių kiosko byla“ ir spalvino Domo ir Tomo nuotykius, nupieštus dailininko Ryčio Daukanto, o pernai rudenį susipažino su ypatingu veikėju – nepaprastų galių turinčiu Benu iš knygos „Benas – sapnų siuvėjas“ (dailininkė Dalia Karpavičiūtė).

O ko dar vaikai nežino apie rašytoją? Štai dešimt faktų iš rašytojo Tomo Dirgėlos gyvenimo ir kūrybos:

  • Šiandien po Lietuvą išsibarstę jau virš 10 000 Tomo Dirgėlos parašytų knygų egzempliorių. Autorius tikina, kad visas šias knygas nusipirko tikrai ne jis.

  • Ateiti į vaikų literatūrą T.Dirgėlą paskatino rašytojas ir režisierius Vytautas V.Landsbergis, prieš kelerius metus pasiūlęs Tomui pabandyti parašyti knygą vaikams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Dirgėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Dirgėla
  • Vaikystėje T.Dirgėla svajojo tapti arba poetu, arba krepšininku. Bet pasirinko trečią variantą – rašyti vaikams!
  • Parašyti vieną naujausių knygų – apie stebuklingą sapnų adatą turintį Beną – T.Dirgėlą įkvėpė britų vaikų rašytojo Roaldo Dahlo kūryba. Čia net galima rasti panelę Gerutę – panelės Meilutės iš R.Dahlo knygos „Matilda“ lietuviškąją versiją.

  • „Beno – sapnų siuvėjo“ iliustracijas sukūrė ne vieną apdovanojimą gavusi Dalia Karpavičiūtė, iš viso iliustravusi jau penkias T.Dirgėlos knygas vaikams.

  • Dažniau nei žadintuvas, T.Dirgėlos sapnus nutraukia jo vaikai. Arba žmona. Arba šuo. Kartais – ir katinas. Žodžiu, išsimiegoti jam nesiseka.

  • T.Dirgėlai yra tekę pabuvoti ir tikrame kalėjime – ten jis dirbo lietuvių kalbos mokytoju. O kad būtų pusiausvyra, iš karto po to pasuko dirbti auklėtoju į vaikų darželį.

Sauliaus Vasiliausko nuotr./Tomas Dirgėla
Sauliaus Vasiliausko nuotr./Tomas Dirgėla
  • Nors premijomis už kūrybą vaikams T.Dirgėla specialistų yra įvertintas ne kartą, pats autorius didžiausiu įvertinimu laiko vaikų susidomėjimą jo knygomis ir dažnus kvietimus susitikti su skaitytojais Lietuvos mokyklose ar bibliotekose.

  • T.Dirgėla skiauterę nešiojo ir paauglystėje. Tada močiutė jam už tai, kad skiauterę nusikirptų, padovanojo motorolerį. Šiandien rašytojo galvą ir vėl puošia skiauterė – T.Dirgėla laukia, kada padovanoti motorolerį pasisiūlys žmona.

  • Gyvendamas sostinėje T.Dirgėla labiausiai pasiilgsta vėjuotų dienų, kurios buvo dažnos pajūryje, kur rašytojas ir užaugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius