Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaune į amžino poilsio vietą palydėtas ilgametis M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis

Šeštadienį Kauno Petrašiūnų kapinėse palaidotas garsus muziejininkas, ilgametis Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis (1955–2020).
Atsisveikinimas su Osvaldu Daugeliu
Atsisveikinimas su Osvaldu Daugeliu / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

O.Daugelis palaidotas Petrašiūnų kapinėse, netoli panteono, kur laidojami Kaunui ir Lietuvai nusipelnę žmonės.

Į amžino poilsio vietą kartu su artimaisiais jį išlydėjo būrys bičiulių, draugų, kolegų. Su O.Daugeliu atsisveikinti buvo galima pačiame M.K.Čiurlionio muziejuje – vietoje, kur jis praleido svarbiausius savo gyvenimo profesinius dešimtmečius.

„Lietuvos kultūra prarado meno istorijos žinovą, ekspertą, eruditą, poliglotą, muziejininkystės specialistą, puikų parodų organizatorių. Visi pažinusieji prarado šiltą, nuoširdų, laisvą, žaismingą, be galo mylintį gyvenimą žmogų. „Gyvoji enciklopedija“ – taip jis buvo vadinamas kolegų dėl stulbinamo žinių bagažo. Tik jis sugebėdavo atrasti paslaptingus kelių šimtų meno kūrinių, eksponatų ryšius, įžvelgdamas platų jų kontekstą. Tik jis sugebėdavo kartais iš labai sudėtingo kūrinių rinkinio surengti estetišką ir moksliškai pagrįstą profesionalią parodą, ekspoziciją.

Ant jo darbo stalo liko nebaigti straipsniai, ką tik įgytos ir muziejui padovanotos knygos, nespėti atsakyti laiškai, saugyklose ruošiami kelionei į Lenkiją kūriniai parodos, kurią jis surengė, bet jau nebeišvys. Užuojautos iš viso pasaulio dar kartą primena, kiek bendraminčių jis turėjo. Kiek buvo „tarnybinių pažinčių“, pavirtusių artima bičiulyste. Išskirtinė jo asmenybė, sugebėjusi kiekvieną pasijusti laukiamu, leido mums visiems jaustis jo draugais“, – taip apie O.Daugelį „In memoriam“ rašė jo kolegos.

Osvaldas Daugelis gimė 1955 m. spalio 6 d. Naujamiestyje (Panevėžio r.). Mokėsi Kauno Juozo Naujalio vidurinės meno mokyklos dailės skyriuje, grafikos specialybės.

1979 m. baigė Vilniaus dailės institutą, kur įgijo dailės teorijos ir istorijos specialybę. Tais pačiais metais jis pradėjo dirbti M.K.Čiurlionio dailės muziejaus tapybos skyriuje, vyresniuoju moksliniu bendradarbiu, o 1988 metais tapo šio skyriaus vedėju, netrukus – direktoriaus pavaduotoju mokslo reikalams.

Nuo 1992 m. iki 2019 m. buvo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius, pastaruoju metu – šio muziejaus muziejininkas.

O.Daugelis buvo apdovanotas Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Belgijos, Olandijos valstybiniais ir įvairiais kitais apdovanojimais.

2015 m. jam įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Pagrindinės O.Daugelio tyrinėjimų sritys buvo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus ir XIX a. – XX a. Lietuvos dailės kolekcijų istorija; jis paskelbė straipsnių apie M.K.Čiurlionio kūrybą, Lietuvos kultūros paveldą, užsienio dailę. Parengė parodų ekspozicijų, sudarė katalogų, populiarino M.K.Čiurlionio kūrybą pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius