Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitų metų pradžioje Vilniuje planuojama atidaryti Litvakų muziejų

Kitų metų pradžioje sostinėje planuojama atidaryti naują Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejų, dar vadinamą Litvakų muziejumi. 
Pauliaus Račiūno nuotr.
Pauliaus Račiūno nuotr.

Jis veiks Pylimo gatvėje, renovuotame keturių aukštų istoriniame pastate, antradienį pranešė Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus.

Naujasis muziejus bus didžiausias Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus padalinys.

„Eksponatų ir temų aprėptimi jis pranoks pagrindinį muziejų ir visus jo padalinius kartu sudėjus“, – teigiama pranešime.

Netrukus keturių aukštų pastate bus įrengta 17 interaktyvių šiuolaikiško dizaino ekspozicijų.

Anot pranešimo, naujasis muziejus pristatys tai, kas Lietuvos atminties institucijose iki šiol rodyta labai fragmentiškai, nenuosekliai.

„Tai bus pirmasis Lietuvos muziejus, įvairiapusiškai ir išsamiai pristatantis Lietuvos žydų istoriją, kultūrą, papročius, skirtingus istorinės kasdienybės siužetus“, – sakė laikinai Litvakų muziejaus vedėjo pareigas einantis istorikas Aivaras Poška.

Jo teigimu, ne mažesnis dėmesys bus skiriamas ir iš Lietuvos kilusiems ar su ja susijusiems pasaulinio garso litvakams. Tarp jų yra Nobelio premijos laureatai Aronas Klugas ir Bernardas Lounas, menininkai Markas Antokolskis, Žakas Lipšicas, Neemija Arbitblatas, Holivudo žvaigždės Ruth Roman, Alas Jolsonas, Laurence Harvey (Lorencas Harvėjus).

„Ketvirtame aukšte veiks vieno žymiausių XX amžiaus Lietuvos žydų dailininkų Rafaelio Chvoleso muziejus“, – teigė A. Poška.

Beveik kiekvienoje ekspozicinėje salėje vaikams bus siūlomi žaidimai, dėlionės ir kitos įtraukios pažinimo priemonės, skatinančios kūrybiškumą ir padedančios pažinti Lietuvos žydų bendruomenės istoriją.

Muziejaus ekspozicija lankytojams padės atsakyti į klausimus, kas yra Lietuvos žydas, kas formavo ir formuoja Lietuvos žydų tapatybę, ir kaip ji paveikė lietuvių kultūrą. Muziejus sieks skleisti toleranciją tarp kultūrų, ugdyti empatiją ir tautų bendrabūvį.

Istorinis pastatas Pylimo gatvėje buvo reikšmingas Vilniaus žydų gyvenimo centras. Prieš 108 metus jame įkurta „Tarbut“ mokyklų tinklo pasaulietinė gimnazija, joje mokyta hebrajų kalba.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau nei 200 tūkst. žydų. Dauguma jų, 90 proc., nužudyti per karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius