Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14 /10:51

Kultūros ministrė: atleisti Gintautą Kėvišą teisinio pagrindo nėra

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson apgailestauja, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Gintautas Kėvišas nereaguoja į raginimą atsistatydinti, o atleisti jį iš pareigų teisinio pagrindo nėra.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kaip ironiškai beskambėtų, Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas G.Kėvišas, atrodo, pažabojo Vyriausybę ir premjerą, ir kitas institucijas, nereaguoja į raginimą pats pasitraukti dėl susikompromitavusios etikos ir moralės“, – teigė L.Ruokytė-Jonsson.

„Jeigu vadovas pats nesitraukia, vadinasi, toliau tęsis mūsų dialogas, mes toliau ieškosime kitų priežasčių, kurios mums galėtų padėti atstatydinti vadovą“, – sakė ji.

Antradienį opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje dalyvavusi ministrė pranešė, kad vasarį LNOBT pradėti veiklos ir finansiniai auditai. Tiriama teatro veikla ir finansai nuo 2002 metų. Be to, paskirtas Kultūros ministerijos atstovas į LNOBT meno tarybą, sustabdytas finansavimas teatro scenos rekonstrukcijai.

„Toliau tikimės, kad prokuratūra artimiausiu metu pateiks irgi savo išvadas, tada žinosime, ar buvo tam tikrų teisinių pažeidimų, ar ne ir tada priimsime sprendimus“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė ministrė.

Prokurorai šiuo metu vykdo tyrimą dėl LNOBT scenos rekonstrukcijos darbų skaidrumo. Iš viso darbams buvo skirta apie 22 mln. eurų, panaudota 15 mln. eurų.

Anot L.Ruokytės-Jonsson, atlikus tyrimą dėl LNOBT vadovo veiklos sudarant sutartis dėl koncertų buvo galima skirti vieną švelniausių tarnybinių nuobaudų – pastabą, nes teisiškai teatre viskas sutvarkyta gerai.

„Teisiškai sutvarkyta viskas puikiai, išnaudotos visos spragos mūsų įstatymuose“, – sakė kultūros ministrė.

Ji pabrėžė, kad G.Kėvišas raginamas trauktis dėl etikos, ne dėl teisinių dalykų.

„Tai daugiau etinis dalykas. Akivaizdu, kad tiek paankstintas konkursas, suorganizuotas ponui Kėvišui, tiek viešieji pirkimai, kurie buvo organizuoti perkant tam tikrus koncertus per savo sūnaus įmonę, viskas formaliai teisingai atlikta ir išnaudotos visos spragos įstatymuose. (...) Bet akivaizdu, kad tai vadovo žemas moralinis lygis ir etikos normų nepaisymas“, – kalbėjo kultūros ministrė.

Ji yra pareiškusi, kad nepasitiki LNOBT vadovu G.Kėvišu, paaiškėjus, kad LNOBT pagal sutartis su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“ pernai surengė tris žymių solistų ir orkestrų pasirodymus Vilniuje, iš viso koncertų organizatoriui sumokėta 390 tūkst. eurų. Kokia dalis atiteko atlikėjams, neskelbiama.

G.Kėvišas pats sutarties nepasirašė, tai už jį padarė jo pavaduotojas. Viešųjų pirkimų tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba tokį veiksmą vadina nepakankamu, kad būtų išvengta korupcijos rizikos. Be to, paaiškėjo, kad minėtiems sūnaus įmonės organizuotiems koncertams pats G.Kėvišas yra prašęs sostinės savivaldybės paramos.

Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis susidariusią situaciją vadino nepriimtina, kai negalima atleisti asmens, kuriuo nepasitiki aukščiausi šalies pareigūnai.

„Turime žmogų, kuriuo nepasitiki visuomenė, kuriuo nepasitiki Vyriausybės vadovas, kuris yra STT pripažintas kaip korupcinius pirkimus darantis žmogus ir mes visi nuleidę rankas turime stebėti, kaip tai vyksta. Man tai yra nepriimtina“, – žurnalistams antradienį sakė G.Landsbergis.

Jis siūlė kultūros ministrei tiesiog atleisti G.Kėvišą iš LNOBT vadovo pareigų.

„Aš matau priemonę, galima tiesiog paimti ir atleisti. Ir eiti į teismą ir teisme aiškintis, ginti valstybinę poziciją. Yra toks kelias. Bet akivaizdu, kad politinės valios pasirinkti tam nėra“, – sakė konservatorius.

Pats G.Kėvišas tvirtina įstatymų nepažeidęs, savo nusišalinimą derinęs su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija, tuometinės Kultūros ministerijos vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius