Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija atsisveikina su lenkų kino grandu Andrzejumi Wajda

Šimtai gedinčių lenkų antradienį plūdo į vieną bažnyčią Varšuvos senamiestyje atiduoti paskutinės pagarbos Andrzejui Wajdai – legendiniam lenkų kino kūrėjui, kuris mirė praėjusią savaitę, būdamas 90 metų. Gedulingas mišias aukojęs tėvas Andrzejus Luteris velionį režisierių pavadino „talento, išminties ir Lenkijos žmogumi“.
Atsisveikinimas su Andrzejumi Wajda
Atsisveikinimas su Andrzejumi Wajda / „Scanpix“/AP nuotr.

Ši kunigo frazė priminė susirinkusiesiems garsiąją „Oskaro“ laureato juostą „Žmogus iš geležies“ („Człowiek z żelaza“) apie Lenkijos antikomunistinės profesinės sąjungos „Solidarumas“ iškilimą.

A.Wajda sukūrė daugybę pripažinimą pelniusių filmų, įkvėptų audringos Lenkijos istorijos.

Priešais altorių, kur buvo padėta urna su kremuotais velionio palaikais, stovėjo molbertas su didžiule nespalvota A.Wajdos nuotrauka.

Atsisveikinti su kino grandu plūdo ne tik iškilūs Lenkijos menininkai bei intelektualai, bet ir paprasti miestiečiai.

„Asmeniškai nebuvome pažįstami, tačiau dėl jo filmų, ypač juostos „Pažadėtoji žemė“ („Ziemia obiecana“), man atrodė, kad pažįstu jį kaip draugą“, – po ceremonijos naujienų agentūrai AFP sakė 40-metė siuvėja iš Varšuvos Irena Dąbrowska.

Buvęs komunistinio režimo disidentas Adamas Michnikas, vėliau tapęs įtakingo liberalios pakraipos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiuoju redaktoriumi, sakė, kad A.Wajdos darbai sunkiu metu priminė žmonėms, kas yra laisvė, meilė ir grožis.

„Jis buvo lenkiškosios vilties sergėtojas“, – sakė A.Michnikas ir pridūrė, kad A.Wajda buvo griežtai nusistatęs prieš tautinį šovinizmą, ksenofobiją ir antisemitizmą.

Lenkijos kino meno instituto direktorius Jacekas Bromskis lygino A.Wajdą su kitais velioniais pasaulio kino grandais.

„Po Luchino Visconti, Federico Fellini, Akiros Kurosawos ir Ingmaro Bergmano netekome vieno iš paskutinių didžių nacionalinių menininkų, paskutinio iš kartos, pavertusios kiną didžiu menu“, – sakė J.Bromskis, kuris taip pat yra kino režisierius.

A.Wajda buvo artimas Lenkijos liberaliajai opozicijai, aršiai kritikuojančiai dabartinę konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybę dėl virtinės teisės aktų, kurie, pasak oponentų, žlugdo šalyje demokratiją.

A.Wajda gynė komunistinį režimą sužlugdžiusio „Solidarumo“ lyderio, Nobelio taikos premijos laureato Lecho Wałęsos nuo įtakingų vyriausybės veikėjų kaltinimų buvus komunistų režimo šnipu. A.Wałęsa šiuos kaltinimas kategoriškai neigia.

A.Wajda amžinojo poilsio atguls trečiadienį pietiniame Krokuvos mieste.

Režisierius mirė spalio 9 dieną Varšuvos ligoninėje sutrikus plaučių veiklai. Ligoninėje jis ne vieną dieną praleido dirbtinėje komoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius