-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Literatūrologė Viktorija Daujotytė: Liūnė Sutema buvo atskiras poezijos žemynas

Lietuvių literatūros tyrinėtoja Viktorija Daujotytė sako, kad mirusią žinomą išeivijos lietuvių poetę Liūnę Sutemą galima vadinti atskiru poezijos žemynu.
Liūnė Sutema
Liūnė Sutema / Maironio lietuvių literatūros muziejaus archyvo nuotr.
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Literatūrologė prof. Viktorija Daujotytė.
Prof. Viktorija Daujotytė.

„Liūnė Sutema – viena ryškiausių vadinamųjų Bežemių kartos neornamentuotos generacijos poetė. Bet tai būtų labai bendras apibūdinimas. Tai viena subtiliausių, viena meistriškiausių poečių, tos pačios kartos kaip Lietuvoje kūrusi ir rašiusi Janina Degutytė“, – BNS sakė V.Daujotytė.

„Tai prarastos žemės, prarasto pasaulio, reiškėja. Vienas iš jos savičiausių dalykų buvo tai, kad savosios žemės praradimą, savosios kultūros nutolimą ji bandė įveikti pastanga įveikti svetimumą ir formulavo įdomią tezę “nebėra nieko svetimo„. Manau, kad ši jos formuluotė dabartiniame pasaulyje apskritai įgyja naują reikšmę“, – kalbėjo Vilniaus universitete dėstanti lietuvių literatūros tyrinėtoja.

„Jie tiesiog yra atskiri žemynai ir Liūnės Sutemos unikalumas ir yra tas atskiras jos poezijos žemynas“, – kalbėjo V.Daujotytė.

Pasak jos, negalima kalbėti apie L.Sutemos poezijos ryškesnę įtaką kitiems kūrėjams, nes „tokie unikalūs, atskiri poezijos reiškiniai, tokie poetai yra sunkiai perimami“.

„Jie tiesiog yra atskiri žemynai ir Liūnės Sutemos unikalumas ir yra tas atskiras jos poezijos žemynas“, – kalbėjo V.Daujotytė.

„Ji buvo gana vienišo, atskiro žmogaus tipas. Jau tada kai jai buvo paskirta nacionalinė kultūros ir meno premija, buvo tikėtasi kad ji atvažiuos į Lietuvą, bet ji neatvažiavo ir yra savaip pasiteisinusi, kad jos Lietuva taip ir liko jos sąmonėje ir ji to vaizdo jau negali savy pakeisti ir netgi savaip bijo jį prarasti“, – sakė V.Daujotytė, paklausta, koks buvo Liūnės Sutemos santykis su Lietuva.

Liūnė Sutema, kurios tikrasis vardas – Zinaida Nagytė-Katiliškienė, mirė trečiadienį savo namuose Lemonte sulaukusi 85-erių metų.

Poetė gimė Mažeikiuose, tačiau baigiantis Antrajam pasauliniam karui pasitraukė į Vakarus, ir nuo 1949 metų iki šiol gyveno Jungtinėse Valstijose.

Kūrybą JAV lietuvių spaudoje spausdinusi Liūnė Sutema priklausė vadinamajai bežemių, neornamentuotos kalbos kartai. Ji išleido poezijos rinkinius „Tebūnie tarytum pasakoj“ (1955), „Nebėra nieko svetimo“ (1962), „Bevardė šalis“ (1966), „Badmetis“ (1972), „Graffitti“ (1993).

Anot kritikų, poetės kūryboje istorinė savimonė atsiskleidė per gimtosios žemės ir asmeninio likimo ryšį.

1981 metais pasirodžiusiame rinkinyje „Vendeta“ svarbiausia tapo mirties ir gyvenimo prasmės problema, kuri svarstoma kaltės ir atleidimo kontekste. 2006 metais Liūnė Sutema dar išleido poezijos rinkinį „Tebūnie“.

Poetė 2007 metais buvo apdovanota Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius