-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkai J.Tarabilda ir G.Žilionytė apie gatvės meno harmoniją, Saulėtekį ir burbulus

Rugsėjo 5–13 d. vyks antrasis tarptautinis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“. Šiemet organizatoriai pakvietė menininkus siūlyti savo idėjas festivaliui: bendradarbiaujant su Vilniaus universitetu, suteikusiu erdvę kūrybai, buvo sulaukta nemažai pasiūlymų Saulėtekio alėjoje esančiam Sveikatos ir pramogų centro pastatui pagyvinti. Iš jų atrinkti trys eskizai, kurie pateikiami visuomenės vertinimui – daugiausiai balsų sulaukusio kūrinio autoriui bus sudarytos galimybės jį įgyvendinti.
Jurgis Tarabilda ir Gabija Žilionytė „Burbulai“
Jurgis Tarabilda ir Gabija Žilionytė „Burbulai“ / Kūrėjų nuotr.

Vienas iš eskizų – pieštas Jurgio Tarabildos ir Gabijos Žilionytės. Debiutuojantis menininkų duetas pastato funkciją siūlo suinterpretuoti savaip – „studentų miestelyje“ esantis Sveikatos ir sporto centras jų nuomone yra tarsi „harmonijos oazė protui ir kūnui“. Čia studentai ateina stiprinti savo kūno, leisdami protui „atsikvėpti“. Visose pastato sienų plokštumose išsklidę 3D formatu išpiešti burbulai jaunųjų menininkų teigimu kurtų lengvumo ir atsipalaidavimo atmosferą.

Jūsų dėmesiui – paskutinysis iš interviu ciklo su menininkais, kurių eskiziniai pasiūlymai VU Sveikatos ir sporto centro pagyvinimui laukia visuomenės įvertinimo viešame balsavime. Balsavimas vyksta iki liepos 22 d. Daugiau informacijos apie tai – festivalio internetiniame puslapyje: www.streetart.lt.

Kokia buvo pirminė sumanymo idėja ir kaip ji kito iki tokio eskizo, kokį pateikėte konkurso vertintojams?

Pirminis uždavinys mums buvo atrasti kontaktą su sudėtinga architektūra, todėl eskizas atsirado proceso eigoje. Taip pat buvo smalsu sužinoti pastato paskirtį, panagrinėti gyvenimo būdą aplink, tad toks erdvės/architektūros kontekstas savotiškai padiktavo temą.

Kokius galėtumėte įvardyti gatvės menininkus ar gatvės meno darbus, kurie galėtų būti pavadintini jus inspiruojančiais ar tiesiog žavinčiais?

Jų yra labai daug, tad išskirti vieną gana sunku. Galime paminėti komandą, atsiduriančią tarp įdomiausių gatvės meno kūrėjų, tai – „Etam Cru“.

Ar turite „svajonių“ erdvę, kurioje norėtumėte įgyvendinti gatvės meno projektą / sukurti gatvės meno kūrinį?

Konkrečios erdvės neturime, bet esame įsitikinę jog Vilnius kupinas daug įdomių vietų, nuo užmiesčio, pramoninių rajonų iki mažiausių senamiesčio gatvelių.

Kaip vertinate praėjusio „Vilnius Street Art“ festivalio kontekstą, kas labiausiai įsiminė?

Jurgis: Praėjęs festivalis užmezgė dialogą apie patį gatvės meną ir padėjo pagrindus didelio masto kūrinių įgyvendinimui. Džiaugiuosi, kad pirmas festivalis buvo kaip ir tarptautinis.

Gabija: Festivalis buvo naudingas ir tikslingas patikrinti/įvertinti vilniečių požiūrį į gatvės meną. Tai buvo puiki galimybė stebėti kūrybinį procesą iš labai arti, susipažinti su menininkais. Tuo pačiu tai – puiki patirtis.

Kaip vertinate Vilnių erdvės kūrybai (gatvės – ir ne tik – meno) kontekste?

Vilnius dar visai jaunas festivalio pristatomų kūrėjų kontekste. Kaip minėjome, mieste ir užmiestyje yra daug įdomių ir tinkamų vietų kūrybai, bet ne visos jos lengvai pasiekiamos.

Kas pastūmėjo pradėti kurti gatvės meno kūrinius / domėtis gatvės menu?

Jurgis: Noras užmegzti ryšį/dialogą tarp savo kūrinio ir žiūrovo tuo pačiu ir miestu.

Gabija: Mane pastūmėjo Jurgis. Kai tik susipažinome, jis man daug pasakodavo apie gatvės menininkus, technikas, būdus... Tuo, kuo gyvena tavo artimas žmogus, vėliau pradedi labiau ir labiau domėtis, kol pats pradedi tuo gyventi.

Kokia buvo pirma reakcija, sužinojus, kad jūsų eskizas atrinktas – ar tikėjotės to, ar nustebote?

Jurgis: Kadangi dalyvavau praėjusiame festivalyje, nesitikėjau, kad antrą kartą pavyktų patekti, bet – štai, viskas įmanoma. Tikrai nustebau! Dar viena naujiena, kad šį festivalį būčiau ne vienas, o dirbčiau komandoje kartu su savo drauge – Gabija.

Gabija: Tikrai nesitikėjau, jog mums pavyks, tačiau dvi galvos geriau nei viena!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius