-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meno priimamasis“. Ksenia Buryka: „Visa tai – oro akrobatika“

„Meno priimamasis“ grįžta! Kas tai? Tai interviu ciklas, leidžiantis susipažinti su Klaipėdoje gyvenančių menininkų kūryba. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) galvoja, kad šiuolaikinis menas ir menininkai yra daug arčiau nei Jums atrodo, tačiau vaizdas ne visada pakankamai sufokusuojamas į tai, kas svarbu ir aktualu šiuo metu, tarytum priimamajame.
Ksenia Buryka ir jos kūryba.
Ksenia Buryka ir jos kūryba. / Viktorijos Misiulės nuotr.

Todėl maloniai kviečiame Jus pažinti uostamiesčio menininkus, kurie formuoja meno diskursą, reflektuoja, o gal net ir sukuria šiandieną. „Meno priimamajame“ darbuojasi humanitarinių mokslų daktaras bei kultūros portalo „Kulturpolis.lt“ redaktorius Žydrūnas Vičinskas.

Būtis laikina – laikinas menas

Šįkart kalbiname Ukrainoje gimusią menininkę Ksenia Buryka (Ксенія Бурика), kurios kūrybos laukas yra platus ir turtingas: pradedant vizualiniais saviraiškos būdais, baigiant oro menais (pavyzdžiui, oro akrobatika).

Ksenia jau kurį laiką kuria Klaipėdoje, o visai neseniai tapo KKKC inicijuojamos meno rezidencijos projekto dalyve. Šiuo metu menininkė kuria naudodama „laikinas medžiagas“, iš kurių gimsta trapūs objektai, primenantys mūsų būvio laikinumą. Primenantys, jog visa tai, ką vadiname gyvenimu ir svajonėmis – tik oro akrobatika.

Viktorijos Misiulės nuotr./Ksenia Buryka ir jos kūryba
Viktorijos Misiulės nuotr./Ksenia Buryka ir jos kūryba

– Sveiki, Ksenia. Kaip Jūs save pristatytumėte skaitytojams? Koks meno laukas – Jūsų laukas? Gal nepavyktų identifikuoti vienos srities, kadangi, sprendžiant pagal socialinių tinklų profilį, Jūsų meniniai interesai varijuoja nuo tapybos iki oro akrobatikos?

– Sveiki. Galėčiau prisistatyti kaip tarpdisciplininė menininkė, dirbanti su įvairiomis medijomis, vizualiuoju ir performatyviuoju menu, šiuolaikiniu cirku (oro menu) ir teatru.

– Beje, įdomu, kaip atsidūrėte KKKC? Kaip suprantu, oficialiai jau esate KKKC meno rezidentė. Sveikinimai! Gal galite pristatyti, kokias planuojate rengti edukacijas (meno dirbtuves), skirtas klaipėdiečiams?

– Pateikiau paraišką dėl rezidentūros ir dabar esu čia. Teko dirbti su KKKC ir anksčiau, turėjau tikrai geros patirties. Netrukus surengsiu dirbtuves, skirtas portreto menui. Jų tikslas – išjausti akimirką, bendrauti tarpusavyje meno kalba.

– Gal galite trumpai pristatyti, kokiais dalykais, kaip KKKC rezidentė, planuojate užsiimti? Ką bandysite suprojektuoti bei sukurti? Žinau, kad turite idėją skulptūrai? Ar šis kūrinys turėtų vainikuoti visą rezidentūros laikotarpį?

– Šiuo metu kuriu skulptūrą iš krakmolo pagrindu pagaminto bioplastiko. Ši skulptūra – tai prieškario praeities ir šiandien mane supančių kraštovaizdžių sintezė. Permąstau šiuos kraštovaizdžius ir kuriu trapų objektą, turintį sąsajų su vaikišku žaidimu „aukščiau žemės“. Šis kūrinys pateks į darbų seriją, kuri tam tikra prasme apibendrins mano rezidencijos laikotarpį, tačiau kartu bus ir dar bendresnio proceso dalis.

– Kaip apskritai vertinate KKKC? Kas paskatino bendradarbiauti, pavyzdžiui, dalyvauti meno rezidentūros atrankoje?

– Šis centras menininkams siūlo puikių galimybių.

Viktorijos Misiulės nuotr./Ksenia Buryka ir jos kūryba.
Viktorijos Misiulės nuotr./Ksenia Buryka ir jos kūryba.

– Gal galite skaitytojams papasakoti, kaip susipažinote su Klaipėda? Ar jau seniai čia gyvenate ir kuriate? Ką norėtumėte pasakyti apie miestą ir žmones?

– Pasirinkau šią vietą, nes manau, kad buvimas prie jūros turi teigiamą poveikį psichinei sveikatai. Klaipėda man atrodo rami ir jauki vieta.

– Atrodo, visai neseniai praėjo vasario 24 diena, žyminti karinio konflikto tarp Rusijos ir Ukrainos pradžią. Ką šia tema norėtumėte reflektuoti? Ar pastaroji tema Jums, kaip kūrėjai, yra per skaudi ir jautri, kad apie tai kalbėtumėte savo kūriniuose? Matyt, karo akivaizdoje kūrybos idėjos irgi kinta, noras kažką sutverti keičiasi? Galbūt atsiranda apatija, beviltiškumo jausmas? Ar priešingai, tai Jus inspiruoja naujai kūrybai?

– Būčiau linkusi tai vadinti plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą. Tai yra didelė trauma mano tautai. Patys geriausi ir drąsiausi žmonės eina kovoti su agresoriumi. Galiu tik paprašyti padėti Ukrainai, nes jei nesustabdysime Rusijos, ji pradės karą prieš kaimynines šalis. Visas Ukrainos menas dabar susijęs su karu, nes menininkas – politinis asmuo. Esu gyva ir, kaip ir visi kiti, turiu įvairių jausmų. Galiu pasakyti, kad supratau svarbų dalyką: žmonės, kurie neturi karo patirties, niekada iki galo nesupras tų, kurie su juo susidūrė. Kaip ir daugelis ukrainiečių, neatidėlioju reikalų vėlesniam laikui, nes „vėliau“ gali ir nebūti.

– Galbūt, pasinaudodama palankia proga, norėtumėte dar kažką papildomai pasakyti, prisiminti, padėkoti?

– Noriu padėkoti KKKC už paramą ir suteiktas galimybes. Taip pat noriu padėkoti lietuviams, kurie padeda ukrainiečiams Lietuvoje ir Ukrainoje. Ačiū už pokalbį, Žydrūnai.

– Ačiū, Ksenia.

„Meno priimamasis“ kviečia palaikyti jauną menininkę iš Ukrainos ir atvykti į KKKC Parodų rūmus (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda), kuriuose eksponuojamas vienas menininkės darbas, meninė instaliacija „Svajų manifestacija“. Šia instaliacija menininkė pamėgino sukurti pasaulį, kuriame svajonės tampa matomos, paliečiamos, materialios. Instaliaciją KKKC Parodų rūmuose galima pamatyti nuo kovo 6 iki 24 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius