Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 19 /16:40

Mirė buvęs M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis

Sekmadienio rytą mirė buvęs ilgametis Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius, garsus muziejininkas 64 metų Osvaldas Daugelis. Šią informaciją 15min pavirtino muziejaus atstovai.
Osvaldas Daugelis
Osvaldas Daugelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

O.Daugelis buvo garsus Lietuvos dailės istorikas, muziejininkas. Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui jis vadovavo nuo 1992 iki 2019 metų.

15min birželio pradžioje rašė, kad O.Daugelis buvo gydomas ligoninėje, reanimacijoje.

„Mums tai buvo šokas, mačiau, jog socialiniuose tinkluose kultūros lauko žmonės jau dalinasi šia žinia, prašydami pasimelsti už O.Daugelį.

Labai linkiu jam pasveikti, išsikapstyti kovojant su sunkia liga“, – tuomet sakė sakė Kauno mero patarėjas Simonas Kairys.

O.Daugelis gimė 1955 m. Naujamiestyje. 1979 m. baigė Lietuvos dailės institutą. Nuo 1979 m. dirbo Čiurlionio dailės muziejuje, 1988 m. Tapybos skyriaus vedėjas, 1988–1992 m. direktoriaus pavaduotojas, 1992–2019 m. direktorius.

Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, pagrindinės jo tyrinėjimų sritys buvo Nacionalinio Čiurlionio dailės muziejaus ir XIX a. – XX a. Lietuvos dailės kolekcijų istorija. O.Daugelis paskelbė straipsnių apie M. K. Čiurlionio kūrybą, Lietuvos kultūros paveldą, užsienio dailę. Parengė parodų ekspozicijų, sudarė katalogų.

O.Daugelis buvo apdovanotas Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Belgijos, Olandijos valstybiniais apdovanojimais.

2015 m. jam įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

G.Nausėda užuojautoje pabrėžia O.Daugelio nuopelnus pasauliui pristatant M.K.Čiurlionį

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pareiškė užuojautą dėl dailės istoriko ir muziejininko Osvaldo Daugelio mirties, pabrėždamas jo vaidmenį pristatant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą pasauliui.

„Tai iškili asmenybė, kurios gyvenimo kelias pasižymėjo nuosekliu užsibrėžto tikslo siekiu. Šviesaus atminimo Osvaldo Daugelio gyvenimo misija reikėtų laikyti nenuilstamą ir nuoseklų siekį M.K.Čiurlionį be jo kūrybą pristatyti pasauliui, o kartu kryptingai ir nuolat užsienyje skleisti žinią apie Lietuvą ir jos dailės bei kultūros lobius“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius