-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė fotomenininkas Antanas Miežanskas

Eidamas 80-uosius metus birželio 29 dieną po sunkios ligos Vilniuje mirė fotomenininkas Antanas Miežanskas, praneša Lietuvos fotomenininkų sąjunga.
Antanas Miežanskas
Antanas Miežanskas / Evgenia Levin nuotr.
Temos: 2 Mirtis Kultūra

Antanas Jonas Miežanskas gimė 1938 m. kovo 1 d. Pabiržės miestelyje, Biržų apskrityje.

Fotografija susidomėjo būdamas paaugliu, kai namuose apsilankė iš Rygos viešnagėn atvykęs dėdė. Pirmąjį savo fotoaparatą įsigijo 1952 metais, būdamas keturiolikos, turguje pardavęs maišą riešutų. Nuo tada į fotografiją pasinėrė visa galva.

Nuo 1961 m. A.Miežanskas buvo Turistų klubo pirmininkas. Dalyvavo daugelyje žygių, todėl asmeniniame archyve sukaupta daug nuotraukų iš Uralo, Rytų Sibiro, Sajanų, Chibinų, Tiumenės, Vidurinės Azijos, Kaukazo, Sachalino ir kt. kraštų.

Nuo 1966 m. dirbo kino operatoriumi „Telefilm“. Žinomas kaip filmų „Mirtis ir vyšnios medis“, „Žiūrų kaimo dainos“, „Medžiai ir žmonės“, „Senovinės Kupiškėnų vestuvės“ operatorius. Tarp filmavimų ir fotografavo, todėl gausią archyvo dalį sudaro unikali etnografinė medžiaga.

A.Miežanskas nuo pat septintojo dešimtmečio pradžios taip pat prisidėjo formuojant Lietuvos fotografijos mokyklą – ikoninėmis tapusias jo fotografijas galima rasti jau pačiame pirmajame 1967 m. išleistame almanache „Lietuvos fotografija”.

Šalia visiems gerai žinomų A.Sutkaus, V.Luckaus, A.Macijausko darbų jo kūriniai taip pat atstovavo Lietuvos fotografijai ir 1969 m. Maskvoje įvykusioje parodoje „9 Lietuvos fotografai“, ir 2014 m. ten pat surengtoje parodoje „Vietos genijus. Lietuviškos fotografijos klasika“. Ir paskutiniaisiais metais, kiek leido galimybės, nenustojo domėtis Lietuvos fotografijos gyvenimu, stengėsi jame dalyvauti.

Nepriklausomai nuo temos, fotografas sugebėjo atskleisti objekto savitumą išlaikydamas savo fotografinį stilių. A.Miežansko fotojuostose – nepažįstamųjų portretai, švelnūs ir jautrūs aktai, nepagražinta, bet tuo pat metu kerinčiai graži Lietuvos miestelių kasdienybė, žymių 7-ojo, 8-ojo dešimtmečio meno, kultūros bei politikos veikėjų portretai.

Antanas Miežanskas vienas pirmųjų sovietinėje Lietuvoje pradėjo dirbti su spalvotąja fotografija.

Jo personalinės parodos ne kartą buvo surengtos Lietuvoje, ne kartą su kitais fotografais dalyvavo parodose Sovietų sąjungos respublikose, JAV, Kanadoje, Singapūre, Skandinavijos šalyse. Už fotografijas pagerbtas keliolika įvairiausių apdovanojimų.

Atsisveikinimas su velioniu vyks birželio 30 d. nuo 16 val. Vilniuje, M.K.Paco g. 4, Laidojimo paslaugų centro šarvojimo salėje (prie Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios).

Urna išnešama liepos 1 d. 12 val.

Laidotuvės – Vilniaus Rokantiškių kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius