Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 14 /22:20

Mirė garsi Lietuvos smuikininkė Kornelija Kalinauskaitė

Sekmadienį mirė garsi Lietuvos smuikininkė Kornelija Kalinauskaitė – jai buvo 96-eri. Lrt.lt šią liūdną žinią patvirtino buvęs Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas Donatas Katkus.
Žvakė
Žvakė / 123RF.com nuotr.

Lietuvos muzikų sąjunga savo tinklalapyje rašo, kad K.Kalinauskaitė gimė 1925 m. gegužės 11 d. Kaune, tačiau vaikystė prabėgo pamario krašte.

K.Kalinauskaitė Vilniaus konservatorijoje 1945 m. baigė prof. Stanislavo Szpinalskio fortepijono klasę, o 1948 m. – Jakovo Targonskio smuiko klasę.

Penkerius metus (1946–1981) K.Kalinauskaitė grojo Lietuvos kvartete antruoju smuiku. Šio kvarteto laimėjimai Budapešto (1959) ir Lježo (1964) tarptautiniuose konkursuose ne tik garsino Lietuvos vardą, bet ir kūrė mūsų šalies kvartetinės muzikos tradicijas.

K.Kalinauskaitė daug koncertuodavo ir kaip solistė – ši veikla, pradėta dar 1943 m., truko beveik penkis dešimtmečius. 11 metų kartu su vyru altininku Jurgiu Fledžinsku rengė koncertų ciklą „XVII‒XVIII a. smuikininkų virtuozų muzika“, griežė duetu, taip pat su fortepijoniniais trio, kvartetais, kvintetais, išleido plokštelių, įrašė apie 300 kūrinių radijuje.

Smuikininkė 1945–1947 m. dirbo Valstybinės konservatorijos koncertmeistere, vėliau Vilniaus dešimtmetėje muzikos mokykloje, nuo 1949 m. iki 1994 m. konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) dėstė kamerinio ansamblio dalyką.

1975 m. K.Kalinauskaitei suteiktas profesoriaus vardas. Už išskirtinius nuopelnus Lietuvos muzikinei kultūrai ji apdovanota LTSR valstybine premija (1965), Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi (1999 m.). Už ilgametę aktyvią ir produktyvią pedagoginę veiklą 2014 m. K.Kalinauskaitei suteiktas LMTA profesoriaus emerito vardas.

Pareiškė užuojautas

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo reiškia nuoširdžią užuojautą dėl garsios lietuvių smuikininkės, pedagogės, profesorės emeritės Kornelijos Kalinauskaitės-Fledžinskienės mirties.

„Visą savo gyvenimą ji pašventė nuosekliam koncertiniam bei kūrybiniam darbui, išugdė ne vieną profesionalių muzikantų kartą, įkūnijo atsidavimą Lietuvos muzikinei kultūrai ir ženkliai prisidėjo prie jos sklaidos. Tai pasišventimo profesiniam pašaukimui ir gimtajai šaliai pavyzdys“, – teigė G. Nausėda.

„Kornelija Kalinauskaitė ne kartą sakė, kad muzika yra jos gyvenimas ir laimė. Išties muzikai ji, kaip atlikėja ir pedagogė, paskyrė visą savo gyvenimą. Legendinis Lietuvos kvartetas, kuriame trisdešimt penkerius metus ji grojo, skynė laurus užsienyje ir formavo mūsų šalies kamerinės muzikos tradicijas“, – sakė parlamento vadovė.

Pasak jos, K.Kalinauskaitė-Fledžinskienė taip pat sugebėjo ištraukti iš užmaršties lietuvių kompozitorių kūrinius ir juos pristatyti publikai.

„Puikios pedagogės darbus tęsia šimtais skaičiuojami jos mokiniai, dabar jau patys garsūs muzikantai, pedagogai ir kūrėjai“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

Dėl K.Kalinauskaitės-Fledžinskienės mirties Seimo pirmininkė nuoširdžiai užjaučia artimuosius, kolegas ir mokinius.

Parengta Lietuvos muzikų sąjungos informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius