-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 07 16 /2021 07 17

Mirė kompozitorius Algirdas Klova

Eidamas 63-iuosius metus penktadienį mirė kompozitorius, muzikantas, etnomuzikologas Algirdas Klova.
Algirdas Klova
Algirdas Klova / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Klova gimė 1958 metais Kaune, jis buvo universalus kompozitorius bei atlikėjas, vienas pirmųjų folk-jazz propaguotojų šalyje, bene geriausiai buvo žinomas kaip kantri muzikos puoselėtojas.

„Mirė šį rytą ir staiga, netikėtai (...) Jis buvo visų galų meistras – ir rašyti, ir groti, ir kurti, ir megzti ryšius, ir kitiems padėti, visada buvo šiltas ir draugiškas žmogus“, – BNS sakė Lietuvos muzikos informacijos centro direktorė Radvilė Buivydienė.

Atsisveikinimas su vėlioniu vyks Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) liepos 20 d. (antradienį) nuo 15 val. iki 20 val. ir 21 d. (trečiadienį) nuo 9 val. Urna išnešama trečiadienį - liepos 21 d. 12 val. Laidojimas Vilniaus Antakalnio kapinėse Menininkų kalnelyje. Taip pat liepos 21 d. (trečiadienį) 9 val. vyks šv. Mišios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

1983 metais baigė Lietuvos konservatoriją (J.Juzeliūno klasę).

1983–1991 m. dirbo Lietuvos radijo garso režisieriumi. 1984–1988 m. vadovavo Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ instrumentinei grupei. 1991–1994 m. buvo radiofono „Vilniaus varpas“ muzikos redaktorius ir laidų vedėjas.

Nuo 1992 m., su A.Luniu Tarptautinio instrumentinio folkloro festivalio „Griežynė“ organizatorius. 1995 m. Lietuvos country muzikantų asociacijos įkūrėjas, viceprezidentas, 1996–1999 m. prezidentas. Nuo 2001 m. „Blue grass“ tarptautinės asociacijos narys ir atstovas Lietuvai. 1980 m. įkūrė kantri muzikos grupę „Kikilis“, iki 1985 m. jai vadovavo, 1988 m. įkūrė folkloro ansamblį „Vydraga“, jo vadovas. 1996 m. subūrė „Country Blues Session Band“, kuris 1999 m. konkurse „Country Europa Mrągowo“ laimėjo II premiją. „Folk-jazz“, „world music“ vienas pirmųjų propaguotojų Lietuvoje.

Jis sudarė ir išleido daugiau kaip dešimt lietuvių muzikos folkloro rinkinių, savo kūrybos ir ansamblio „Vydraga“ kompaktines plokšteles, knygas „JAV fidlerių melodijos“ (2000), „JAV vaikų dainos“ (2002).

A.Klova koncertavo Lietuvoje ir užsienyje (Latvijoje, Švedijoje), kaip solistas ir su ansambliais dalyvavo festivaliuose su džiazo, roko, kantri muzikantais.

Jo kūrybai būdingas melodingumas, improvizaciškumas, joje gausu liaudies muzikos elementų, yra ir minimalizmo bruožų.

A.Klova apdovanotas įvairiais apdovanojimais ir premijomis, 2003 metais tapo „LATGA-A“ metų autoriumi.

Atsisveikinimas su velioniu vyks Kompozitorių namuose (A.Mickevičiaus g. 29, Vilnius) liepos 20 d. (antradienį) nuo 15 val. iki 20 val. ir 21 d. (trečiadienį) nuo 9 val. Urna išnešama trečiadienį – liepos 21 d. 12 val. Laidojimas Vilniaus Antakalnio kapinėse Menininkų kalnelyje. Taip pat liepos 21 d. (trečiadienį) 9 val. vyks šv. Mišios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

I.Šimonytė: Lietuvos kultūra neteko aktyvaus ir kūrybingo žmogaus

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus, muzikanto, muzikologo, folkloro puoselėtojo, radijo laidų vedėjo Algirdo Klovos mirties.

Itin reikšmingas jo indėlis skleidžiant lietuvių folkloro grožį ir jėgą.

„Lietuvos kultūra neteko aktyvaus ir kūrybingo žmogaus, kuris daugel metų paskyrė įvairių žanrų muzikos puoselėjimui. Jis kūrė muziką, koncertavo Lietuvoje ir užsienyje kaip solistas ir su ansambliais, dalyvavo festivaliuose, įvairiuose projektuose. Itin reikšmingas jo indėlis skleidžiant lietuvių folkloro grožį ir jėgą. Dėl Algirdo Klovos mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė pažinti šią ryškią asmenybę“, – sakoma premjerės užuojautoje.

VIDEO: Algirdas Klova - Tu, Šermuonėli.

Užuojautą išreiškė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pabrėžusi, kad A.Klova buvo išskirtinė muzikos pasaulio asmenybė.

„Kompozitorius ir muzikantas Algirdas Klova ateities kartoms paliko daugybę muzikinių kūrinių įvairiems instrumentams ir balsams. Kartu mes jį prisiminsime ir kaip lietuvių folkloro muzikos propaguotoją toli už mūsų šalies ribų, daugelio autorinių koncertų ir tarptautinių festivalių organizatorių, muzikos žurnalistą, talentingą pedagogą“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius