Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė tapytojas Kostas Dereškevičius

Eidamas 86-uosius metus mirė tapytojas modernistas, ilgametis Vilniaus dailės akademijos dėstytojas, menininkų grupės „24“ narys Kostas Dereškevičius, antradienį pranešė akademija.
Kostas Dereškevičius
Kostas Dereškevičius / Lietuvos fotomenininkų sąjungos / Sigito Šimkaus / LIMIS nuotr.

Prienų rajone, Antakalnyje, gimęs tapytojas 1967 metais baigęs tapybos studijas, kartu su Algimantu Jonu Kuru, Arvydu Šalteniu ir Algimantu Švėgžda aštuntojo dešimtmečio pradžioje susibūrė į neformalią „Ketverto“ grupuotę.

Pasak dailėtyrininko Alfonso Andriuškevičiaus, jų pastangomis ne tik toliau puoselėta tapybos kalba, bet ir įtvirtinti nauji, lig šio neeksploatuoti kasdieniški motyvai, siužetai, temos.

Pranešime nurodoma, jog K.Dereškevičiaus tapybinis naratyvas – kritiškai reflektuota sovietinė buitis.

„Savo idėjinėmis nuostatomis menininkas orientavosi į pasaulinius dailės procesus, visų pirma – pop meną“, – rašoma jame.

Anuomet dailininką traukte traukė banali sovietmečio žmogaus kasdienybė, buitis, jo dairymasis į vakarietiškos kultūros ženklus ir madą. Ironija ir netgi kičas dailininko kūryboje pynėsi su nuoširdžiu susižavėjimu. Be figūrinių darbų, K.Dereškevičius tapė peizažus, o ilgainiui vis labiau krypo link abstrakčiosios dailės.

K.Dereškevičius Vilniaus dailės akademijoje yra ėjęs Vaizduojamosios dailės fakulteto dekano, studijų prorektoriaus pareigas.

2008 m. jam įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

2012 metais išleistas dalininko kūrybai skirtas retrospetyvinis albumas „Kostas Daraškevičius. Tapyba“.

Dailininko kūrinių yra įsigiję Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus Vilniuje.

Kosto Dereškevičiaus urna bus lankoma sausio 5 d., ketvirtadienį, nuo 9 iki 15 val. Vilniaus laidojimo rūmuose, Olandų g. 22, III-oje salėje.

Velionis bus laidojamas Vilniaus Antakalnio kapinių menininkų kalnelyje. Artimieji kviečia dailininką pagerbti gėlės žiedu.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos / Sigito Šimkaus / LIMIS nuotr./Kostas Dereškevičius
Lietuvos fotomenininkų sąjungos / Sigito Šimkaus / LIMIS nuotr./Kostas Dereškevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius