-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslą įsimylėjusi komiksų piešėja Miglė Anušauskaitė: mokslas visiems yra įdomus, tik kai kurie to dar nežino

Ar įsivaizduojate, kas vyksta už uždarų Lietuvos mokslo laboratorijų sienų? Ar žinojote, kad čia vykdomi tyrimai virsta pažangiomis ateities technologijomis? Tapti to liudininkais kviečia mokslo populiarinimo iniciatyvos „Mokslas ir Tu“ sukurtos virtualios ekskursijos po Biotechnologijos, Puslaidininkių fizikos, Ekologijos ir Istorijos institutus.
Miglė Anušauskaitė
Mokslą įsimylėjusi komiksų piešėja Miglė Anušauskaitė: mokslas visiems yra įdomus, tik kai kurie to dar nežino / Asm. archyvo nuotr.

Projekto iniciatoriai mokslui atrado originalią nišą – komiksus, kurių „veikėjai“ padeda nepaklysti mokslo peripetijose ir sukuria futuristinę aukštųjų technologijų viziją.

O kaip pažangius mokslinius tyrimus perkelti į šmaikštų komiksų pasaulį, pasakoja pati autorė – humoro jausmu ir žingeidumu pasižyminti Miglė Anušauskaitė. 

VIDEO: Video ekskursija į Biotechnologijos institutą (Baltymų-nukleorūgščių sąveikos laboratoriją):

– Esi žurnalistė, piešėja – ar nesunku įsijausti į mokslininko vaidmenį? Gal kaip tik komiksai ir padeda į mokslo pasaulį pažiūrėti ir jį suprasti kitaip, savaip? 

– Šiuose filmukuose aukštųjų technologijų specifikos smulkiai nenagrinėjame, o pagrindinei idėjai perteikti mano išsilavinimo, manau, visai pakanka!

Piešdama šiuos komiksus labiau norėjau ne atskleisti unikalų požiūrį į mokslines žinias, o parodyti, koks mokslo pasaulis yra įdomus, paskatinti žmones daugiau pasidomėti šiomis mokslo sritimis, nepaisant to, kad giliau pasidomėję jie ras ne vien komiksus.

– „Mokslas ir Tu“ virtualiose ekskursijose pasakojama apie šiandienines Lietuvos laboratorijas ir juose gimstančius atradimus, modeliuojama hipotetinė ateities situacija, kur šie pažangūs tyrimai pritaikomi kasdienybėje. Ar sunku nupiešti ateitį?

Manau, kad mokslas visiems yra įdomus, tik kai kurie to dar nežino. Jei mano komiksai padėtų kam nors į gerąją pusę pakeisti nuomonę apie mokslą, būčiau labai laiminga!

– Taip! Į ateities komiksą planavome sutalpinti itin daug informacijos: ir apie tam tikrą mokslo sritį, ir apie joje daromą pažangą, taip pat norėjosi, kad komiksas būtų šmaikštus, pagaulus.

Svarstėme, kaip reikėtų parodyti, kad veiksmas vyksta ateityje. Tuomet prisiminiau filmus apie ateitį: nesvarbu, kada statytas filmas, ateities žmonės visada vaizduojami šviesių spalvų drabužiais, su aptakių formų plokštėmis ant pečių bei klubų. Nors tai – klišė, buvo labai smagu paišyti ateities žmonių drabužius. Su komanda juokavome – kada gi bus ta ateitis, kai visi dėvės baltus triko su metališkais diskais ant pečių?

VIDEO: Video ekskursija į Puslaidininkių fizikos institutą (Ultrasparčiosios spektroskopijos laboratoriją):

– Kaip sekėsi įsijausti į skirtingas mokslo sritis? Gal kuri nors pasirodė painiausia?

– Į skirtingas mokslo sritis ne tiek stengiausi įsijausti, kiek galvojau, kaip komiksais perteikti, ką veikia Lietuvos mokslininkai. Man pasirodė, kad kiekvienos iš sričių tiriamas objektas skiriasi vaizdavimo galimybėmis. Štai žuvys grundalai (iš trečiosios video ekskursijos po Ekologijos institutą – aut. past.) jau savaime yra gražios, vizualiai įdomios, tačiau kaip per jų elgesį pademonstruoti invazinių rūšių kontrolę? O, pavyzdžiui, „molekulinės žirklės“ (iš pirmosios video ekskursijos po Biotechnologijos institutą – aut. past.) – labai parankios pavaizduoti metaforiškai. Žodžiu, kiekvienas atvejis suteikė savų iššūkių, bet nebuvo tokio, kad manyčiau – ne, čia tai nieko neįmanoma nupaišyti. 

Asm. archyvo nuotr./Miglė Anušauskaitė
Asm. archyvo nuotr./Miglė Anušauskaitė

– Kaip manai, gal tavo iliustracijos paskatins netradiciškai į mokslą pasižiūrėti ir įsijausti ir tuos, kuriems iš pirmo žvilgsnio mokslas neįdomus?

– Manau, kad mokslas visiems yra įdomus, tik kai kurie to dar nežino. Jei mano komiksai padėtų kam nors į gerąją pusę pakeisti nuomonę apie mokslą, būčiau labai laiminga!

Pasak Miglės, mokslo įdomybes piešti smagu pačiai, o „Mokslas ir Tu“ projekto metu kilusias idėjas turime vilties ateityje išvysti jos bloge – ihavenoteeth.com, kuriame gausu ir kitų originalių mokslo populiarinimo komiksų.

Miglės kurtus komiksus pamatyti jau galima pirmose dviejose video ekskursijose į Biotechnologijos ir Puslaidininkių fizikos institutus. Taip pat laukia filmukai apie Ekologijos ir Istorijos institutus ir interaktyvus „ateities“ komiksas, kuris leis dar kartą apsilankyti dominančiose laboratorijose ir išsamiau pasidomėti, kaip jose vykdomi tyrimai prisideda prie ateities technologijų kūrimo.

Virtualios ekskursijos po Lietuvos mokslo institutus – bendradarbiavimo tarp VšĮ „Mokslas ir menas“ ir VšĮ „Istorinės žinutės“ rezultatas. Projektas „Mokslas ir Tu“ – viena iš mokslo populiarinimo iniciatyvų, kurias konkurso būdu atrinko ir remia Lietuvos mokslų akademija projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ lėšomis.

Miglę kalbino Eglė Marija Ramanauskaitė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius