-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionaline premija įvertinta Daiva Vyčinienė: „Kaip tauta gyvuosime tol, kol remsimės į paveldą“

Etnomuzikologė Daiva Vyčinienė Nacionalinę meno ir kultūros premiją pelnė už folkloristikos aktualizavimą. 15min susiekus su laureate, pokalbio fone girdėjosi sveikinimai, o tyrėja teigė nesitikėjusi šįmet būti pagerbta tokiu įvertinimu. „Juk 12-uke iš muzikantų buvo ir tokių grandų, kaip chorvedys Vytautas Miškinis, kuris taip pat šįmet gavo apdovanojimą“, – pasakojo laureatė.
Daiva Vyčinienė
Daiva Vyčinienė / Svajūno Stroino / 15min nuotr.

D.Vyčinienė visą savo gyvenimą skyrė muzikologijai. Ką toks asmenybės įvertinimas reiškia jos sričiai?

„Šiuo metu esu truputį susijaudinusi ir tuoj turėsiu lėkti, todėl atsakysiu trumpai ir neįdomiai. Dažnai į folklorą žiūrima kaip į pasenusį dalyką, aktualų tik daliai gyventojų. Man atrodo visai kitaip. Folkloras yra svarbi mūsų tapatybės dalis – viskas priklauso nuo formos, kokia jį išlaikysime. Vieni nori autentiško pavidalo, kiti kuria projektus“, – sakė ji.

„Tik ką sėdėjau nuotoliniame posėdyje su kolegomis iš užsienio. Staiga įbėgo kolegės ir atsidariusios duris pradėjo žviegti. Iš to ir supratau“, – neslėpdama džiaugsmo emocijomis dalijosi pašnekovė.

Po interviu 15min ji iškart turės dalyvauti kitame posėdyje, tad pokalbis buvo trumpas.

D.Vyčinienė sakė sutinkanti su dedikacija. „O kas man belieka!“ – sakė ji.

VIDEO: 2021-ųjų Nacionalinės kultūros ir meno premijos paskelbimas

D.Vyčinienė (g. 1962) – etnomuzikologė, pedagogė, liaudies dainų atlikėja. 1985 baigė Lietuvos konservatoriją (folkloro specializaciją pas L.Burkšaitienę). Mokslus tęsė Leningrado teatro, muzikos ir kinematografijos instituto folkloro aspirantūroje. Ji domisi Europos tradicine polifonija, lietuvių daugiabalsiškumo rūšimis (polifonija), folkloru, mitologija. D.Vyčinienė parengė bylą sutartinėms patvirtinti UNESCO globojamu žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru. 2002 metais apdovanota Jono Basanavičiaus premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius