-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiuje atidengta atminimo lenta skulptoriui iš Lietuvos J.Lipchitzui

Prezidentas Gitanas Nausėda Paryžiuje trečiadienį atidengė atminimo lentelę iš Lietuvos kilusiam skulptoriui litvakui Jacquesui Lipchitzui, pranešė Prezidentūra.
Tolerancijos centre Vilniuje atsidarė skulptoriaus Jacques Lipchitz (Žako Lipšico) parodos „Gyvenimas skulptūroje“
Tolerancijos centre Vilniuje atsidarė skulptoriaus Jacques Lipchitz (Žako Lipšico) parodos „Gyvenimas skulptūroje“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atminimo lenta vienam žymiausių kubizmo atstovų skulptūroje atidengta Paryžiaus rajone Bulonėje-Bijankūre.

Pasak G.Nausėdos, nepaisant to, kad gyveno ir kūrė Paryžiuje J.Lipchitzas niekada nepamiršo Vilniaus, Lietuvos ir lietuvių menininkų, juos laiškuose vadino „mielais kraštiečiais“, o ištrūkusius į Vakarus – globojo ir rėmė.

„Šiandien dėkingi prisimename J.Lipchitzą, kaip „skulptorių iš Lietuvos“. Didį menininką, kuris atsispyrė nuo savo šaknų, nuo meilės Lietuvai ir lietuvių liaudies menui, kad visai žmonijai sukurtų laikui nepavaldžius šedevrus“, – sakė prezidentas.

J.Lipchitzas, tikroji pavardė Chaimas Jakovas Lipšicas, (1891–1973) – pasaulinio garso skulptorius. 1905–1909 metais jis mokėsi Vilniaus piešimo mokykloje, 1909 metais studijuoti dailės išvyko į Paryžių. Jo skulptūros puošia Pompidou centrą Paryžiuje, „Musée des Beaux Arts“ Ruane, Romos katalikų bažnyčią Assy plokščiakalnyje Prancūzijoje, Guggenheimo ir MOMA muziejus Niujorke, Meno galeriją Toronte ir kt.

1996 metais Druskininkuose atidarytas memorialinis J.Lipchitzo muziejus, 1998–2007 metais šiame kurorte surengti skulptūros simpoziumai, skirti jam atminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius