Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 28 /13:02

Po sunkios ligos mirė rašytojas Romualdas Granauskas

Mirė prozininkas ir dramaturgas Romualdas Granauskas. Garsus rašytojas, puikiai žinomas iš tokių kūrinių kaip "Jaučio aukojimas" ar „Gyvenimas po klevu“, 2000 metais buvo apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.
Romualdas Granauskas
Romualdas Granauskas / Benedikto Januševičiaus nuotr.

„Šiemet atšventęs savo 75-metį, jis didelę dalį brandžiausių kūrinių sukūrė jau nepriklausomos valstybės metais, už ką 2000 metais buvo įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija. Rašytojas niekada nesitraukė į šalį, kai reikėjo tarti svarų pilietinį žodį, savo kūryba aktyviai pozicijai kvietė ir Lietuvos žmones. Dėl šios netekties nuoširdžiai užjaučiu velionio artimuosius, bendražygius ir skaitytojus“, – premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautoje.

Tuo metu, pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, R.Granauskas buvo išskirtinio talento prozininkas, sukūręs savitą rašymo stilių, puoselėjęs lietuviško žodžio tradicijas ir didelį dėmesį skyręs Lietuvai ir jos žmonėms.
 
„Rašytojo knygos – tai kovojančio ir nepasiduodančio žmogaus istorijos, kuriose liudijami skaudūs, neretai tragiški įvykiai, tačiau juose nėra moralinio pralaimėjimo, nes niekada neišsižadama savo žemės, tapatybės, kalbos“, – teigiama Prezidentūros išplatintame pranešime, kuriame reiškiama užuojauta R.Granausko šeimai, Lietuvos rašytojų bendruomenei ir gausiam jo skaitytojų būriui.

Sunkiai sirgo

Rašytojas mirė Vilniuje, ligoninėje, BNS patvirtino Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas. Rašytojas pastaruoju metu sunkiai sirgo.

Visą laiką turėjau brangiausią knygą. Brangiausia knyga yra ta, kuri dar neparašyta. Tikiesi, kad ji bus pati geriausia, kad tai bus tavo gulbės giesmė. Kitaip kokio galo sėstum prie stalo ir vargtum? – sakė Romualdas Granauskas.

R.Granauskas gimė 1939 balandžio 18 dieną Mažeikiuose. Baigė Sedos darbo jaunimo mokyklą, dirbo Skuodo laikraščio „Mūsų žodis“ ir žurnalo „Nemunas“ redakcijose, statybininku, šaltkalviu, radijo korespondentu, mokytojavo Mosėdyje.

Apsakymus pradėjo spausdinti 1954 m.

R.Granauskas išleido daugiau negu dvidešimt prozos knygų. Pirmoji jo apsakymų knyga „Medžių viršūnės“ pasirodė 1969 metais. 1975 m. išleista „Duonos valgytojai“, 1987 m. – „Baltas vainikas juodam garvežiui“, o 1988 metais garsioji apysaka „Gyvenimas po klevu“.

Aktyvus R.Granauskas buvo ir Nepriklausomos Lietuvos metais. Viena po kitos pasirodė jo apsakymų, apysakų, novelių, esė knygos, buvo perleistos ir ankstesnės knygos.

2003 metais išėjo ir romanas „Duburys“, pagal kurį Gytis Lukšas pastatė to paties pavadinimo meninį filmą.

2013 metais rašytojo knygą „Šventųjų gyvenimai“ Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas išrinko kūrybiškiausia metų knyga, o už knygas „Kai reikės nebebūti“ ir „Išvarytieji“ apdovanotas Meno kūrėjų asociacijos premija už nuopelnus literatūrai.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Romualdas Granauskas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Romualdas Granauskas

Paskutinė pasirodžiusi R.Granausko knyga – „Trečias gyvenimas“, išleista šių metų pavasarį. Joje – aštuonių novelių apysaka, pavadinta taip pat kaip ir visa knyga – „Trečias gyvenimas“, ir esė „Žodžio paglostymas“. Ši knyga pretenduoja tapti šių metų „Metų knyga“ suaugusiųjų knygų kategorijoje.

Pats rašytojas yra sakęs, kad jam visada pati brangiausia yra ta knyga, kuri dar neparašyta: „Visą laiką turėjau brangiausią knygą. Brangiausia knyga yra ta, kuri dar neparašyta. Tikiesi, kad ji bus pati geriausia, kad tai bus tavo gulbės giesmė. Kitaip kokio galo sėstum prie stalo ir vargtum?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius