-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prahos Senamiestyje bronzine lentele įamžintas leidėjo Pranciškaus Skorinos atminimas

Pagrindinėje Prahos Senamiesčio aikštėje atidengta atminimo lentelė, kuria pagerbtas ir įamžintas pirmosios LDK spausdintos knygos leidėjas Pranciškus Skorina, rašoma Lietuvos ambasados Čekijoje pranešime spaudai.
Pranciškaus Skorinos atminimas
Pranciškaus Skorinos atminimas / Organizatorių nuotr.

Bronzinė lentelė įmūryta į Senamiesčio aikštės grindinį, keli žingsniai nuo garsiojo Prahos laikrodžio. Ji žymi vietą, kur 16-ame amžiuje stovėjo namas-spaustuvė, kurioje P.Skorina 1517 m. išleido savo pirmąją knygą – Biblijos vertimą senąja rusėnų kalba.

Lentelėje išgraviruotas P.Skorinos mėgtas ir dažnai naudotas simbolis – saulės ir pusmėnulio junginys bei užrašas „Domus Severini Institoris“. Idėjos autorius prof. Ilja Lemeškinas. Lentelę sukūrė garsus čekų skulptorius Jiří Altmannas (1942-2023). Jos įrengimu rūpinosi Lietuvos ambasada, Lenkijos kultūros institutas, Demokratinės Baltarusijos atstovybė ir Prahos miesto merija.

Organizatorių nuotr./Pranciškaus Skorinos atminimas
Organizatorių nuotr./Pranciškaus Skorinos atminimas

Lentelė atkartoja 16 a. knygų leidyboje naudotas literas, todėl užrašas ant jos – atvirkščias, tačiau paliejus dažų ir prispaudus popieriaus lapą arba medžiagos skiautę gaunamas tikrasis atvaizdas.

Tuo galėjo įsitikinti ir renginyje dalyvavę garbūs svečiai: demokratinės Baltarusijos išrinktoji lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Lietuvos ir Čekijos užsienio reikalų viceministrai Jonas Survila bei Eduardas Hulicius, Lietuvos ambasadorius Laimonas Talat-Kelpša, Lenkijos ambasadorius Mateuszas Gniazdowskis, kuriems vietoje „pagaminti“ ir įteikti „Skorinos marškinėliai“.

„P.Skorina buvo didis Europos humanistas, kantriai, bet tvirtai siekęs tikslo ir palikęs pėdsaką, šiandien jungiantį tautas ir valstybes. Tuo jis primena Václavą Havelą ar šių dienų politikus, kantriai telkiančus paramą Ukrainai, ar Baltarusijos demokratinių jėgų lyderius, nepailstamai siekiančius laisvės savo šaliai. P.Skorinos pėdsakas – ne tik Centrinėje Europoje, bet ir centrinis Europai“, – atidengimo ceremonijoje sakė viceministras J.Survila.

Organizatorių nuotr./Pranciškaus Skorinos atminimas
Organizatorių nuotr./Pranciškaus Skorinos atminimas

Lietuvos Seimas 2022-uosius buvo paskelbęs Pranciškaus Skorinos metais. Todėl tų metų sausį Lietuvos ambasados Čekijoje iniciatyva Vilniuje, Prahoje, Varšuvoje, Minske, Polocke ir Paduvoje vienu metu buvo aukotos šiai asmenybei skirtos šv. Mišios.

Pranciškus Skorina (1470-1551/1552) – Polocke gimęs Europos humanistas, pedagogas, gydytojas ir vertėjas, pirmosios spausdintos Biblijos senąja baltarusių kalba leidėjas ir pirmosios spaustuvės Vilniuje įkūrėjas. 1517 m. Prahoje jis išleido pirmąją Bibliją senąja rusėnų kalba. Išvykdamas iš Prahos, jis išsivežė ir spausdinimo mašinas, ir, persikėlęs į Vilnių, čia atidarė spaustuvę.

P.Skorina pradėjo knygų spausdinimo tradiciją LDK. Vilniuje išleistos knygos prilygo geriausiems to laikotarpio Vakarų Europos poligrafijos pavyzdžiams, o minėtoje spaustuvėje 1522 metais buvo išleista pirmoji knyga LDK – „Mažoji kelionių knygelė“. Deja, per 1530 m. gaisrą spaustuvė sudegė, ir P.Skorina buvo priverstas grįžti į Prahą.

Ten jis apie 20 metų dirbo karališkajame dvare, suprojektavo Karališkąjį sodą, kuris išlikęs iki šiol. Mirė P.Skorina Prahoje, kaip spėjama, 1551 m. pabaigoje arba 1552 m. sausį. Savo gyvenimą P.Skorina paskyrė Biblijos tekstų spausdinimui, siekė Šventąjį Raštą padaryti labiau prieinamą paprastiems žmonėms, jo tekstus pateikti visiems suprantama kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius