-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinę Pritzkerių premiją laimėjo japonų architektas

Japonų architektas Shigeru Banas, kuris iš kartono vamzdžių stato laikinus būstus per gamtines katastrofas nukentėjusiems žmonėms ir nuo smurto bėgantiems pabėgėliams, laimėjo garbingiausią architektūros apdovanojimą – Pritzkerių premiją.
Shigeru Banas
Shigeru Banas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premiją skiriantis fondas „Hyatt Foundation“ pirmadienį paskelbė, kad savo 2014 metų laureatu išrinko šį 56 metų architektą, kuris turi biurus Tokijuje, Paryžiuje ir Niujorke.

Sh.Banas, kuris dirba nelaimių zonose ir su privačiais klientais, maždaug du dešimtmečius keliavo po pasaulį padėdamas projektuoti pigius, bet orius būstus ir bendruomenių pastatus smarkiai nukentėjusiuose rajonuose, sakoma fondo pareiškime.

„Shigeru Bano atsidavimas humanitariniam reikalui, ... (teikiant) pagalbą (po) nelaimių, yra pavyzdys visiems. Inovacijų neriboja pastato tipas, o užuojautos neriboja biudžetas, – sakė fondo vadovas Tomas Pritzkeris. – Shigeru padarė mūsų pasaulį geresnį“.

Sh.Banas sakė, kad šis apdovanojimas yra „didelė garbė“.

„O su ja privalau būti atidus. Privalau toliau klausytis žmonių, kuriems dirbu, dėl savo privačių gyvenamųjų užsakymų ir dėl savo darbo po nelaimių“, – sakė architektas, kurio žodžiai cituojami pareiškime.

Fondas atkreipia dėmesį į tai, kad Sh.Banas dažnai naudoja vietoje gaminamus kartono vamzdžius kolonoms, sienoms ir sijoms, kad pastatus iš šios perdirbamos medžiagos lengva surinkti ir demontuoti. Šią medžiagą taip pat galima paversti nedegia ir atsparia vandeniui.

Sh.Banas naudoja ir kitas neįprastas statybines medžiagas, tokias kaip bambukas, medžiaga, perdirbto popieriaus pluošto ir plastiko mišiniai.

Tarp garsiausių jo darbų yra popierinė katedra Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje ir laikini būstai Japonijoje po 2011 metų žemės drebėjimo ir cunamio.

Sh.Banas gimė Tokijuje, „Toyota“ darbuotojo ir „haute couture“ dizainerės šeimoje. Iš pradžių jis studijavo Pietų Kalifornijos architektūros institute, o architektūros bakalauro laipsnį 1984 metais įgijo Niujorko koledže „Cooper Union“.

Šie metai yra antri iš eilės, kai garbingiausią architektūros apdovanojimą pelno japonas. 2013-aisiais laureatas buvo Toyo Ito, kuris suprojektavo daug novatoriškų namų ir visuomeninių pastatų savo gimtojoje šalyje.

Sh.Banas per oficialią ceremoniją, kuri birželio mėnesį įvyks Amsterdame, gaus 100 tūkst. dolerių stipendiją ir bronzinį medalioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius