-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentūra ir paveldosaugininkai kviečia inicijuoti atskirą programą dvarams išsaugoti

Politikai ir paveldosaugininkai siūlo inicijuoti atskirą programą dvarams išsaugoti.
Užutrakio dvaro sodybos rūmai
Užutrakio dvaro sodybos rūmai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 1 Gitanas Nausėda

Per antradienį Vilniuje vykusį Kultūros forumą paskelbta apie Prezidentūros, Valstybinės kultūros paveldo komisijos ir Kultūros paveldo departamento ketinimą bendrai kreiptis į Mokslo tarybą dėl dvarams skirtos programos inicijavimo, pranešė Prezidentūra.

„Šiandien dvarų išlikimas iškyla kaip vienas svarbiausių Lietuvos paveldo apsaugos ir atvėrimo dabarties gyvenimui klausimų. Per pastarąjį dešimtmetį pasirodė sveikintinų pavyzdžių, kaip dvarus galima atgaivinti ir įveiklinti. Neretai tam padeda Europos Sąjungos investicijos, bet dar svarbesnė yra sumanių vietos žmonių bei savivaldos iniciatyva“, – pradėdamas forumą sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Pranešime pažymima, kad daugelis ankstesnių bandymų kurti atskiras programas ir strategijas taip ir nebuvo įgyvendinti. Sunkiai sekėsi telkti akademinę, kultūros, verslo bendruomenes bendrai veiklai – prikelti Lietuvos dvarus naujam gyvenimui.

„Kviečiu į dvarų temą pažvelgti kompleksiškai ir ambicingai. Mūsų dėmesio reikalauja dvarų reguliacinė aplinka, valstybės ir savivaldos funkcijos bei įsipareigojimai, paskatų sistema, verslo įtraukimo galimybės, informacinės bei edukacinės erdvės užtikrinimas, tyrimų organizavimas ir jų rezultatų sklaida plačiajai visuomenei“, – kalbėjo G. Nausėda.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, dvarai sudaro 2 proc. kultūros vertybių registre registruotų paveldo objektų. 2021 metais šio registro bazėje buvo 475 dvarų sodybos arba dvarų sodybų fragmentai, 69 pavieniai objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius