-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentūroje pirmą kartą įteikti kultūros paveldo apdovanojimai „Paveldo DNR“

Penktadienį pirmą kartą įteikti kultūros paveldo apdovanojimai „Paveldo DNR“.
Saulius Žiūra nuotr.
Saulius Žiūra nuotr.
Temos: 1 Paveldas

Juos organizavimo Valstybinė kultūros paveldo komisija, iškilminga ceremonija vyko Prezidentūroje.

„Tikiuosi, kad ši ceremonija taps gražia ir prasminga tradicija, kuri burs kultūros paveldo bendruomenę ir įkvėps ją naujiems darbams. Ne mažiau svarbu, kad ji telktų valstybės institucijas, savivaldybes bei visuomenę atsakingam santykiui su istorija ir jos materialiuoju bei nematerialiuoju palikimu“, –  sveikindamas susirinkusiuosius sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaip pranešė Prezidentūra, objektų nominacijoje apdovanotas Vilniaus Medinės miesto architektūros muziejus.

Asmenybių nominacijoje laureatais tapo „Art deco“ ir Amsterdamo mokyklos muziejų Kaune įkūrėjai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius.

Iniciatyvų ir darbų nominacijoje laimėjo Pasvalio rajone esantis Raubonių malūnas-karšykla-verpykla.

Specialios padėkos įteiktos Domui Noreikai (Jonavos r.), Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansambliui „Mėguva“ (Palangos sav.), Nijolei Strakauskaitei (Neringos sav.), Rūtai Končiutei-Mačiulienei ir Sakralinio meno ir paveldo simpoziumui „Versmės“ (Mažeikių r.), lietuvių ir lenkų karių kapavietės paieškų ir perlaidojimo iniciatyvai (Elektrėnų sav.), Meilei Zaleckienei (Joniškio r.) ir Kamajų bendruomenei (Rokiškio r.).

„Apdovanojimai mūsų dėmesį nukreipia į daugybę energingų vietos bendruomenių ir valstybei neabejingų, ryškių asmenybių, kurios saugo, įprasmina ir prakalbina įvairius istorijos elementus. Jų veikla atskleidžia mūsų Tėvynės, jos istorijos ir dabarties unikalumą. Jų dėka mes matome kultūrą kaip gyvą dabarties dialogą su praeitimi, kuris nepaliaujamai formuoja ateities kartų vertybes, o kartu – ir mūsų visų galią. Lietuvos galią“, – teigė G. Nausėda.

Šie apdovanojimai bus rengiami kas ketverius metus – tiek, kiek trunka vienos Paveldo komisijos kadencija.

Šiemet „Paveldo DNR“ organizatoriai gavo 102 paraiškas, o iš jų vertinimo komisija toliau svarstė 11 paveldo objektų, 11 asmenybių ir 16 iniciatyvų bei darbų. Po to kiekvienoje kategorijoje buvo atrinkta po tris nominantus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius