Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rastas seniai pavogtas Paulo Cezanne'o paveikslas

Serbijos policija rado 2008 metais pavogtą prancūzų impresionisto Paulo Cezanne'o paveikslą, praneša „Associated Press“. Jis buvo pavogtas iš privataus muziejaus, esančio Šveicarijoje. Tuo metu buvo pavogti keturi meno šedevrai, todėl ši vagystė buvo laikoma viena iš didžiausių meno kūrinių vagysčių visoje Europoje.
Paulo Cezanne paveikslas
Paulo Cezanne paveikslas / „Scanpix“ nuotr.

Nors serbų policija konkrečių žinių nepateikė, tačiau žiniasklaida skelbia, jog tai gali būti P.Cezanne'o paveikslas, pavadintas „Berniukas raudona liemene“. Jis gali būti pavogtas iš E.G.Bührle kolekcijos, buvusios Ciuricho muziejuje. Tuo metu buvo pavogti dar trijų gerai žinomų kūrėjų Claude‘o Moneto, Vincento van Gogho ir Edgaro Degas paveikslai.

Ciuricho prokuratūra patvirtino, kad Belgrade buvo sulaikyti trys vyrai, kurie siejami su meno kūrinių vagystėmis. Šiuo metu rastas paveikslas yra konfiskuotas, tačiau kol kas patvirtinimo, ar tai tikrai P.Cezanne'o kūrinys, nesulaukta. Policijos reidai Belgrade bei Čačako mieste buvo atliekami, bedrabarbiaujant su kitų Europos šalių policijos pareigūnais.

C.Monet „Aguonų laukas prie Vateji“ ir V.van Gogho „Žydintis riešutmedis“ netrukus po apiplėšimo buvo rasti automobilyje, paliktame vienoje iš Ciuricho psichiatrinių ligoninių. Kaip teigia liudininkai, apiplėšimą įvykdė trys ginkluoti ir kaukėti vyrai, kalbėję vokiškai, tačiau su slavišku akcentu. Tikima, jog apiplėšimas galėjo būti įvykdytas dėl to, jog muziejus buvo per mažai apsaugotas. Kuo ir pasinaudojo plėšikai. Jie muziejų užpuolė sekmadienį prieš pat jo uždarymo laiką.

Kad būtų patvirtintas rasto meno kūrinio autentiškumas, į Serbiją iš Šveicarijos buvo atskraidintas meno ekspertas. Tvirtinama, jog plėšikai nežinojo tikrosios paveikslų vertės, todėl parduoti pagrobtus meno kūrinius buvo per daug sudėtinga.

Rasto Cezanne'o vertė siekia 100 milijonų Šveicarijos frankų (84 milijonus eurų). Plėšikai paėmė vertingus, bet greitai prieinamus paveikslus. Tačiau paliko muziejuje buvusį antrą vertingiausią paveikslą. Tai Cezanne'o „Autoportretą“, kuris apdraustas 90 milijonų frankų (75 milijonais eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius