Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reginai Varnaitei bus suteiktas Kauno miesto Garbės pilietės vardas

Kovo 11-ąją dieną Kauno valstybinio dramos teatro aktorei Reginai Marijai Varnaitei-Eidukaitienei bus suteiktas Kauno miesto Garbės pilietės vardas. Tam vasario 23 d. vienbalsiai pritarė Kauno miesto taryba.
Regina Varnaitė
Regina Varnaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sukūrusi arti pusšimčio teatrinių vaidmenų, iš scenos trykštančia energija R. M. Varnaitė užbūrė kelias Lietuvos teatro žiūrovų kartas ir iki šiol tebežavi neblėstančiu jaunatviškumu naujausiuose vaidmenyse", – teigė šiemet 85 metų jubiliejų ir 60 m. darbo scenoje sukaktį švenčiančios teatro, kino ir televizijos aktorės kandidatūrą Apdovanojimų tarybai pateikęs Kauno valstybinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Apdovanojimų tarybai buvo pateiktos trys kandidatūros. Vytauto Didžiojo universitetas suteikti miesto Garbės piliečio vardą siūlė Kauno miesto istorijos tyrinėtojui ir puoselėtojui, profesoriui Zigmuntui Kiaupai. Lietuvos krepšinio federacija buvo pateikusi „FIBA Europe“ generalinio sekretoriaus Naro Zanolino kandidatūrą.

Kauno meras Andrius Kupčinskas informavo, kad N.Zanolinui bus įteiktas 1 laipsnio Santakos garbės ženklas. Istorikas Z.Kiaupa tokį įvertinimą jau turi.

Nuo 1991 m. pradžios Kauno garbės piliečiais buvo paskelbti 23 asmenys: Juozas Urbšys, Viktoras Kuprevičius, Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Mykolas Žilinskas, Vincentas Sladkevičius, Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Sigitas Tamkevičius, Bernardas Brazdžionis, Algirdas Šocikas, Arvydas Sabonis, Eduardas (Edvardas) Viskanta, Liudas Dambrauskas, Ričardas Mikutavičius, Juozas Grušas, Vladas Garastas, Rimantas Ruzas, Rūta Staliliūnaitė, Juozas Blužas, Aleksandras Kwasnewskis, Valdas Adamkus, Petras Bingelis ir Eugenijus Miliūnas.

Kauno miesto garbės piliečio vardas suteikiamas už aktyvų Kauno miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto, visuomeninėje ar kitose srityse, taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę bei dvasinę gerovę.

Biografija

Regina Varnaitė gimė Ukmergės mieste, miestelėnų šeimoje. Tėtis buvo šviesuolis: tarnavo laikinojoje sostinėje – Kaune matininku. Šeimoje Regina Varnaitė tėvų dėmesiu dalinosi su dvejais metais vyresniu broliu Eriku. Aktorės tėvas siekė gyvenimo gamtoje, o ne miesto šurmulio apsuptyje, todėl nupirko nedidelį ūkį priemiestyje, Darbėniškių kaime, kur persikėlė kartu su šeima.

Aktorės asmenybės formavimuisi turėjo įtakos kaiminystėje gyvenantys berniukai, kurių būryje ji buvo vienintelė mergaitė. Daug laiko R. Varnaitė leido su vyresnėliu broliu Eriku, iš kurio pamažu perėmė berniukų įpročius ir jų žaidimų taktiką. Vaikystėje aktorė rengėsi ne suknele, o kelnėmis. Vėliau, žengdama per mokyklos slenkstį (Smetonos gimnazija), ties savo pavarde įrašė antrą krikšto vardą – Regina.

1946 m. išlaikė egzaminus ir buvo priimta mokytis į Kauno dramos teatro studiją. Kurso vadovas – Antanas Sutkus.

Reginos Varnaitės ir jos vyro – aktoriaus Vytauto Eidukaičio, šeimoje augo dvi dukterys – vyresnėlė Vyta ir jauniausioji Aušra Eidukaitė. Vyta penkerius metus lankė baleto studiją, o Aušra – dailę Juozo Naujalio meno mokykloje.

Vyta pasirinko miškininkės specialybę, o Aušra šiuo metu dirba Seime ir baigė teologijos bei filosofijos doktorantūros studijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius