Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saulė ir jūra“ kūrėjos: „Esame prieš brutalų Rusijos režimą ir su juo susijusių meno fondų, institucijų ir asmenų veiklą“

„Auksiniu liūtu“ Venecijos meno bienalėje apdovanotos operos-performanso „Saulė ir jūra“ kūrėjos išplatino pareiškimą apie Rusijos karą Ukrainoje.
Opera „Saulė ir jūra“
Opera „Saulė ir jūra“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mes, operos-performanso „Saulė ir jūra“ autorės, Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė ir visa kūrinio komanda reaguojame į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, virtusią nepateisinamais ir neteisėtais kariniais veiksmais šalies teritorijoje. Griežtai smerkiame brutalius smurtinius išpuolius nukreiptus prieš civilius Ukrainos gyventojus, tarptautinės teisės ir demokratinių vertybių nepaisymą, bandymus pažeisti šalies suverenitetą, nepriklausomybę bei teritorinį vientisumą.

Vertindamos šiuolaikinio meno sceną kaip lygiavertę kitoms sritims, manome, kad karinę agresiją demonstruojančios Rusijos veiksmai turi būti pasmerkti ir tarptautinės meno bendruomenės vardu.

Esame trys menininkės, praėjusio amžiaus pabaigoje augusios sovietinės Rusijos agresyviai okupuotoje Lietuvoje ir net neabejojame, kad tik dėl 1990 m. iškovotos Lietuvos nepriklausomybės galėjome ne tik laisvai kurti visame pasaulyje, bet ir suburti įvairaus amžiaus, rasių ir tautybių komandą, kurių dėka mes ir Lietuva buvo pastebėta ir įvertinta „Auksiniu liūtu“. Tos didelės komandos gretose yra ir Rusijos piliečių, kuriuos gerbiame ir mylime kaip laisvos ir kritinės minties balsus, savo darbais parodančius nepritarimą esamai situacijai Rusijoje. Todėl esame ne prieš nuolatinės dezinformacijos įkaitais virtusius Rusijos piliečius ar tautą, ne prieš turtingą jos kultūrinę istoriją ar Rusijos menininkus ir paprastus žmones, ieškančius saugios erdvės savo kūrybai ir gyvenimui. Esame prieš brutalų Rusijos režimą ir su juo susijusių meno fondų, institucijų ir asmenų veiklą. Esame prieš laisvės ir saugumo sutrikdymą.

Šioje sudėtingoje situacijoje reiškiame palaikymą dėl visos Europos ir pasaulio taikos bei saugumo kovojančiai Ukrainai, jos žmonėms ir menininkams, tarp jų ir Venecijoje šiemet Ukrainai atstovauti turinčiam Pavlo Makovui bei jo komandai. Kartu raginame tarptautinę meno bendruomenę išreikšti solidarumą ir remti prieš šį agresijos aktą protestuojančius ne tik Ukrainoje, bet ir Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius