Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: menininkas L.Skeisgiela apie A.Camus „Marą“ ir lyg šaltas dušas skambantį triukšmo roką

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šįkart savo rekomendacijomis dalinasi jaunasis menininkas ir kuratorius Laurynas Skeisgiela, išryškindamas meno ir kultūros svarbą pandemijos metu bei dabar ypač praverčiantį triukšmo roką.
Laurynas Skeisgiela
Laurynas Skeisgiela / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Literatūra: Alberto Camus „Maras“

Pastarosiomis dienomis L.Skeisgielą žavi literatūros klasiko Alberto Camus „Maras“. Tai iškart po Antrojo pasaulinio karo išleista knyga, kurioje aprašoma viename miestelyje įsiplieskusios maro epidemijos situacija.

„Prieš rašydamas pats autorius daugelį metų domėjosi maro ir kitų ligų protrūkiais pasaulyje – nuo viduramžių Europos iki Kinijos, Italijos ir t.t. Tad remiantis šiuo dideliu tyrimu, jis pasakoja visiškai išgalvotą vieno miestelio istoriją, vykstančią XX. a. vid. Mano nuomone, „Maras“ svarbus tuo, kad jis tiksliai iškristalizavo žmonių būsenų eigą epidemijos metu. Skaitant šią knygą dabar, galima pajausti, kaip tiksliai jis aprašė žmonių reakcijas“, – sakė jis.

Knyga sugrąžina kultūros ir meno svarbą šiame kontekste.

Pasak L.Skeisgielos, ši knyga sugrąžina kultūros ir meno svarbą šiame kontekste: „Ieškodami būdų kovoti [su ligomis] dažnai remiamės mokslu ir štai rašytojas numatė tokių dalykų eigą 70 metų į priekį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Albert Camus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Albert Camus

Spektaklis: „Mongolija“ (rež. Darius Gumauskas)

Šiais metais menininkui didžiausią įspūdį paliko Oskaro Koršunovo teatro (OKT) spektaklis „Mongolija“, kurį režisavo ir jame vaidino Darius Gumauskas. Tai spektaklis apie Dauno sindromu sergančių žmonių integraciją visuomenėje.

Ir žaismingas, ir turiningas pasakojimas neįspeičia žiūrovo į kampą.

„Dažnai kūriniai, atliepiantys socialines problemas, žiūrovą apkrauna emociniu svoriu. Tai yra paveiku, tačiau kartais pati problema yra apauginama dar storesnėmis sienomis, prie jos sunku sugrįžti mintimis. Šis spektaklis man pasirodė kitoks. Aktoriai, remdamiesi savo asmeninėmis patirtimis, sukūrė pasakojimą, laviruojantį ribomis, prie kurių žmogus, asmeniškai nesusidūręs su Dauno sindromu sergančiais žmonėmis, tiesiog negalėtų priartėti. Ir žaismingas, ir turiningas pasakojimas neįspeičia žiūrovo į kampą, kūrinio eigoje publikai kilę klausimai yra aptariami iškart po spektaklio“, – teigė L.Skeisgiela.

Organizatorių nuotr./Dariaus Gumausko spektaklis „Mongolija“
Organizatorių nuotr./Dariaus Gumausko spektaklis „Mongolija“

Muzika: Lightning Bolt „Ride the Skies“

„Kadangi daug laiko praleidžiu namie, norisi kažko atgaivinančio lyg šaltas dušas“, – prieš atskleisdamas muzikos pasirinkimą, pasakojo L.Skeisgiela.

Šiuo metu menininkas klausosi triukšmo roko grupės „Lightning Bolt“ albumo „Ride the Skies“.

„Man imponavo, jog jie groja dviese – vienas su būgnais, o kitas su bosine gitara. Tačiau tai nesustabdė sukurti itin stiprios energijos, kurios kartais visai reikia šiame kontekste“, – sakė L.Skeisgiela.

VIDEO: Lightning Bolt - Ride the Skies (2001) [Full Album]

Kinas: „Burden of Dreams“ (rež. Lesas Blankas)

Pašnekovas prisipažino, kad žiūrėti filmus – jo mėgstama veikla ir išsirinkti vieną buvo tikrai sudėtinga. Vis dėlto, amerikiečių dokumentinio kino kūrėjo Leso Blanko filmas apie filmo statymą „Burden of Dreams“ jam paliko didelį įspūdį.

„Jame vaizduojamas režisieriaus Wernerio Herzogo kūrinio „Fitzcarraldo“ filmavimas, kuriame pagrindinis veikėjas turi svajonę ir planą pastatyti operą vidury Amazonės džiunglių. Man patiko, kad „Burden of Dreams“ ima interviu iš pačio W.Herzogo, kuris yra neatsiejamai susitapatinęs su filmo personažu“, – įspūdžiais dalinosi L.Skeisgiela.

VIDEO: Burden of Dreams (TRAILER)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius