-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su operos soliste Nomeda Kazlauskaite-Kazlaus

Sakoma, kad mėgstama literatūra, kinas, muzika nemažai pasako apie žmogų, jo asmenybės spalvas, pomėgius. Tačiau operos solistės Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus namuose nebūtinai groja klasikinė muzika, o tarp mėgstamų filmų – anaiptol ne dramatiškus spektaklius primenančios graudžios dramos.
Nomeda Kazlaus
Nomeda Kazlaus / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Nomeda imdama į rankas knygą mėgsta atsigręžti į savo dvasinį pasaulį, žiūrėdama filmus – smagiai pasijuokti, o pasirinkdama mėgstamą plokštelę savo skoniu nustebina ne tik bičiulius, bet ir viešbučio kambarines.

15min pasidomėjo, ką skaityti, žiūrėti ir klausyti renkasi Nomeda. Kas jos savaitgalio įkvėpimų sąraše?

KNYGA: Josteino Gaarderio „Sofijos pasaulis“

„Su dideliu malonumu neseniai perskaičiau šią knygą ir buvau labai nustebusi – visiems labai rekomenduoju. Knygos leitmotyvas man pasirodė labai aktualus, įdomus“, – 15min pasakojo Nomeda.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Sofijos pasaulio“ autorius J.Gaarderis Lietuvoje lieptų panaikinti PVM knygoms

Jos mėgstamiausių sąraše garbingą vietą užimą ir Levo Tolstojaus romanas „Ana Karenina“. „Tai yra ypatinga knyga, ji – lyg gyvenimo enciklopedija, kurioje telpa žmogaus istorinė, dvasinė ir emocinė revoliucija“, – komentavo pašnekovė.

Nomeda sako labai mėgstanti skaityti, tačiau, kaip pati juokauja, tam daugiau laiko turėjo mokykloje ar studentavimo laikais.

Šiandien jos rankose dažniau atsiduria ne grožinė, o tikslinė, specializuota literatūra, kurios turinys neretai būna susijęs su pasiruošimais operoms, konkrečioms partijoms. Ją taip pat domina ir psichologinė, dvasinė literatūra, solistė sako pastaruoju metu ypač besižavinti Dmitrijaus Veriščiagino knygomis.

FILMAS: prancūziškos komedijos

Nors Nomeda sako besižavinti nesenstančia Federico Fellini, Piero Paolo Pasolini ar Andrejaus Tarkovskio klasika, pastaruoju metu ji pati mieliau renkasi žiūrėti komedijas, ypač – prancūzų režisierių, jie, pasak solistės, šiame žanre tiesiog nepralenkiami.

„Kadangi turiu daug darbų, po jų norisi atsipalaiduoti. Stengiuosi žiūrėti daugiau komedijų, taip pat – detektyvų – jie įtraukia, tačiau neapsunkina galvos“, – pasakojo Nomeda.

Ji taip pat žavisi ir serialais, mėgstamiausių sąraše – „Puaro“, tai pat – „Džesika Flečer“. Kartais būna net taip, kad skirtingas serijas jai tenka matyti skirtingose šalyse.

MUZIKA: anaiptol ne tik klasika

„Manau daugelis nustebs, kad klasikiniai atlikėjai laisvu metu neklauso klasikos. Stengiuosi klausytis kitokios muzikos. Į klasiką žmonės ateina būdami 6-erių, jie su ta muzika užauga, su ja gyvena. Todėl normalu, kad norisi ir kito skambesio. Aš, pavyzdžiui, neretai ir popmuzikos paklausau“, – prasitarė ji.

Nomeda prisiminė vieną nutikimą, kaip sykį viešbutyje kambarinę nustebino solistės pasirinkimas laikyti nuolat įjungtą popmuzikos TV kanalą. Esą tuomet ji sulaukė klausimo, kad kaip čia jūs, Nomeda, klausote tokios muzikos? „O aš sakau – juk tai labai logiška, ir aš noriu klausyti ko nors kito. Man svarbu, kad muzika būtų kokybiška, man patinka balsingi, charizmatiški atlikėjai, ir visai nesvarbu, ar tai Beyonce, ar „Queen“, – pasakojo.

O jei vis tik kalbėtume apie klasiką? „Tuomet – Richardo Wagnerio „Tristanas ir Izolda“, tai mano mėgstamiausia opera. Taip pat – Georgeso Bizet „Karmen“, – šyptelėjo.

VIDEO: Richard Wagner - "Tristan und Isolde", Prelude
VIDEO: Georges Bizet - Carmen - Habanera

TEATRAS ir/ar SPEKTAKLIS: opera „Ariadnė iš Naksos“

Nomeda galėtų vardyti ilgą sąrašą vietų, kurias būtina aplankyti operai, teatrui prijaučiančiam žmogui viešint svečioje šalyje. Ji itin žavisi Miuncheno Nacionaliniu teatru ir jame rodomais spektakliais, taip pat – įspūdinga, itin kokybišką turinį siūlančia Vienos valstybine opera.

„Aš pati – Wagnerio atlikėja, todėl negaliu neišskirti jo autentiško Bairoito teatro Vokietijoje. O kur dar Milano „La Scala“, Ciuricho teatras... Labai rekomenduoju aplankyti Barselonos Licėjaus teatrą, kuriame ir pati ne kartą dainavau“, – sakė Nomeda.

Jos favoritų sąraše – Bavarijos teatre statyta Johanno Strausso opera „Ariadnė iš Naksos“, tai bene labiausiai Nomedai įsiminęs spektaklis.

„Man patinka, kai klasikiniai spektakliai yra derinami su šiuolaikinėmis priemonėmis, tačiau tokių yra nedaug, dažnai jie būna itin sušiuolaikinti, kur nebėra aiški net epocha. Tačiau, žinoma, viskas priklauso tik nuo paties teatro, nuo jam vadovaujančių žmonių“, – sakė ji.

VIDEO: [Arthaus 108045] STRAUSS, R.: Ariadne auf Naxos (Zurich Opera, 2006)

TAIP PAT SKAITYKITE: Savaitgalio įkvėpimai su aktore Egle Gabrėnaite

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius