-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su tapytoju Andriumi Zakarausku

Tapytojas Andrius Zakarauskas – didelis kultūrinio gyvenimo mylėtojas. Su juo visuomet rankinėje keliauja gera knyga, ausinėse skamba pati įvairiausia kokybiška muzika, o radęs laisvesnę valandėlę menininkas išnaudoja ją geram kinui ar dėmesio vertam spektakliui.
Andrius Zakarauskas
Andrius Zakarauskas / Galerijos „Vartai“ nuotr.

15min pasiteiravo A.Zakarausko, kas jo Savaitgalio įkvėpimų sąraše? Dailininkas pasidalijo mintimis apie mėgstamą literatūrą, muziką, kiną ir žinomas meno parodas, kurios jo gyvenime užima itin svarbią vietą.

KNYGA: Julian Barnes Laiko triukšmas“

„Rekomenduočiau šią knygą visiems. Ji man labai greit susiskaitė, labai įdomi, paliko daug pamąstymų“ , – 15min sakė menininkas.

Šiuo metu jis leidžia laiką pajūryje – o kokia gi vasara be knygos! O ir kelionėse jis sako itin mėgstantis skaityti. Dar anksčiau A.Zakarauskui tekdavo važinėti į Kauną dėstytojauti, todėl riedėdamas traukiniu kaskart atsiversdavo knygą. Esą, kai kelionė ilga, kai turi valandėlę sau, geriausias būdas praleisti laiką – tai laikas su knyga.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Zakarauskas
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Zakarauskas

Su savimi prie Baltijos jūros A.Zakarauskas atsivežė Monikos Budinaitės romaną „Kanifolijos dulkėse“. „Tai mano pažintis su autore. Nebuvau jos knygų skaitęs, todėl dabar ištaikiau puikią progą. Juolab, kad pati Monika sakė, jog menininkams būtina perskaityti“, – šyptelėjo pašnekovas.

Apskritai A.Zakarauskas sako mėgstantis esė žanrą, detektyvus. „Jie labiausiai įtraukia, sukrečia. Įdomu, kai persipina tos istorijos, o jos jau gali būti visokios – ir siurrealistinės, fantastinės“, – svarstė tapytojas.

MUZIKA: nuo džiazo iki techno

A.Zakarauskas save vadina dideliu muzikos mylėtoju, tačiau prie vieno žanro neprisiriša, jis vertina tiek džiazą, tiek sunkiąją muziką, tiek industrinius techno garsus.

Neseniai jam teko lankytis viename iš festivalio „Midsummer Vilnius“ renginių, kur trečiadienį Valdovų rūmų kiemelyje programą pristatė fortepijono virtuozas ir kompozitorius iš Armėnijos Tigranas Hamasyanas. Menininkas liko sužavėtas pasirodymu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdovų rūmus užvaldė armėniškas džiazas: publiką pakerėjo fortepijono virtuozas Tigranas Hamasyanas

„Tai man didelis atradimas. Tigranas Hamasyanas – tiesiog fantastiškas, neįmanoma nesižavėti jo nuoširdumu, įtaigumu, kaip jis sugeba įtikinti savo muzika“, – pasakojo A.Zakarauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Zakarauskas
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Zakarauskas

Jo muzikos kolonėlėse skamba pati įvairiausia muzika. Kaip pats sako – šiandien jau susiformavusiam skoniui didelę įtaką padarė minimalistinės muzikos kompozitoriai, tokie kaip Steve‘as Reichas, Philipas Glassas, Michaelas Nymanas su trupučių baroko.

Tačiau pašnekovas nebėga ir nuo popmuzikos, kartais jį žavi ir Beyonce kūryba, taip pat – jau liepos 31-ąją Kalnų parke koncertą rengiantys britų rokeriai „Foals“.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba

TEATRAS: režisierės Yanos Ross kūryba

„Teatrą labai mėgstu. Mane itin sužavėjo Yanos Ross statytas „Trys seserys“. Tai šiuolaikiškas pastatymas, jame daug prasmių. Taip pat patiko ir jos „Chaosas“ – tai man labai artima. Žaviuosi, kaip galima taip moderniai pastatyti klasikinį kūrinį, įvilkti jį į šiandienį drabužį“, – mintimis dalijosi A.Zakarauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba

KINAS: Davido Lyncho „Vidaus imperija“

Kinas tapytojo gyvenime taip užima svarbią vietą. Jis sako itin besižavintis Davido Lyncho kūryba, ypač – jo „Vidaus imperija“.

„Neįmanoma nesižavėti filmu apie filmą, kai filmas – filme. Tai tiesiog paveikia“, – šyptelėjo jis.

Kalbant apie senąjį kiną, A.Zakarauskas sako itin besižavintis Jeanu-Lucu Godardu, ypač jo ankstyvąja kūryba. „Filmas „Iki paskutinio atodūsio“ – tai kažkas ypatingo. Man labai įdomi ta moters ir vyro santykių problema, jis tai mėgsta analizuoti“, – sakė jis.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Zakarausko tapyba

MENO PARODOS: gyvenimo būdas

Kai pats esi menininkas, lankyti kitų kūrėjų parodas – tiesiog privalu. Tuo neabejoja ir A.Zakarauskas. Todėl, turėdamas galimybę, jis visada stengiasi aplankyti naujausias ekspozicijas.

Ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – štai už kelių dienų jis išvyks į Venecijos bienalę.

„Mėgstu savaitgaliais aplankyti net nuolatinę Nacionalinės dailės galerijos ekspoziciją. Ir pykstu, bet vis tiek kaskart atrandu kokių nors naujų detalių. O vasarą ten ir vėsu“, – juokėsi jis.

A.Zakarauskas ir pats pakvies meno gerbėjus į savo darbų parodą. Liepos 26-ąją atidaryta grupinė paroda Pamėnkalnio galerijoje, liepos 27-ąją – jo paties kūrinių pristatymas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. „Dabar man ir pačiam – darbingas laikas“, – sakė A.Zakarauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius