-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su „Vieno aktoriaus teatro“ vadovu Sigučiu Jačėnu

Aktorius, režisierius, atlikėjas, prodiuseris ir leidėjas Sigutis Jačėnas (54) apie savo mėgstamą muziką, knygas, teatrą ar kiną gali kalbėti labai daug. Kultūrinėje virtuvėje daugybę metų besisukantis „Vieno aktoriaus teatro“ vadovas šiandien darbuose dūzgia kaip bitė, tačiau radęs laisvą minutę savo „Savaitgalio įkvėpimais“ pasidalijo ir su 15min skaitytojais.
Sigutis Jačėnas
Sigutis Jačėnas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pokalbis su S.Jačėnu prasidėjo neįprastai. Dar prieš atsakymas į klausimus, jis pirmiausia pacitavo Sigito Gedos eilėraščio „Kasdieniškas gyvenimas“ fragmentą ir netrukus šyptelėjęs prisipažino – muzika šiandien jam kone svarbesnė už teatrą ar kiną. Bent jau pastaruosius keliolika metų.

Šviesa ir muzika mus gelbsti, niekas kitas,
Pasaulis taip iš anksto sumanytas
Šviesos ir muzikos, harmonijos tvane, –
Dėl to taip gera mums. Mene
Mes regim, girdim tobulą pasaulį,
Kad ten visai kitus žodžius pasakom,
Kad neišduodam nieko niekada;
Šviesos ir muzikos didinga valanda
Galėtų gaubti mūsų trumpą amžių,
Mes patys viską trumpinam ir glamžom,
Ieškodami didybės ir garbės...

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Sigutis Jačėnas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Sigutis Jačėnas

KNYGA

S.Jačėnas sako nemėgstantis storų knygų. Jis neskaito prieš miegą, o kai jau atsiverčia knygą – tai dažniausiai tokią, kuri būtų susijusi su vienu ar kitu radijo ar TV projektu.

„Laisvalaikio skaitiniams, deja, tiesiog nelieka laiko. Gal kada nors...“ – sako.

Nuo praėjusių metų rudens iki šio pavasario su grupe įvairaus amžiaus ir profesijų klaipėdiečių jis susibūrė į „Ėvikės skaitytojų teatrėlį“, kur skaitė Ievos Simonaitytės kūrybą. Tiesa, ne tik skaitė, bet ir domėjosi Mažosios Lietuvos kultūra ir istorija, lavino bendravimo, aktorinius ir scenos kalbos įgūdžius. „Skaitėme ne tik sau, bet ir klausytojams bibliotekoje, miesto kavinėse“, – pasakojo pašnekovas dėkodamas Klaipėdos miesto savivaldybei už jam skirtą 6 mėnesių kultūros ir meno stipendiją.

MUZIKA:

„Man gražiausia muzika yra ta, kurią kasdien nuo ankstaus ryto girdžiu pro langus. Tai – paukščių čiulbėjimas“, – sako S.Jačėnas.

Jis taip pat sako vertinantis tylą, žavisi ir Smiltynės pušų ir jūros bangų ošimu. „Gyvename „ausinukų“ laikais, kai visi aplink – gatvėse, autobusuose, ypač jauni žmonės, nuolat kažką klauso... Kai pavyksta nugirsti ką – mane apima neviltis ir siaubas. Pasaulyje tiek daug nuostabios muzikos, o daugumos jų ausinėse skamba kažkoks decibelų chaosas, ritmo kalimas, kitaip – triukšmas, kuris, beje, labai kenksmingas jų sveikatai“, – mintimis dalijosi S.Jačėnas cituodamas 15min dar anksčiau publikuotą tekstą apie triukšmo sukeliamas ligas.

Menininkas sako muzikoje, dainose ypač vertinantis širdies balsą, gyvenimišką išmintį, nuoširdumą. Jo mėgstamas grojaraštis – itin spalvingas: nuo operos iki džiazo, nuo synthpopo iki popmuzikos.

Net ir „Eurovizija“ S.Jačėnui nepraeina pro ausis, šių metų jo favoritas konkurse – Portugalijai atstovaujantis Salvadoras Sobralis. „Būtų tiesiog nuostabu, būtų tikras stebuklas, jeigu jis nugalėtų!“ – sako jis kviesdamas palaikyti atlikėją.

VIDEO: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Portugal) Eurovision 2017 - Official Music Video

Tarp S.Jačėno mėgstamiausių – daugybė skirtingų kūrinių. Žemiau – keletas jų:

Omara Portuondo ir Ibrahimas Ferreras

VIDEO: Quizas Quizas Quizas-Ibrahim Ferrer & Omara Portuondo

Robbie Williamsas ir Nicole Kidman

VIDEO: Robbie Williams and Nicole Kidman - Somethin' Stupid

„Orchestral Manoeuvres in the Dark“

VIDEO: Orchestral Manoeuvres In The Dark - Walking On The Milky Way

„Monthy Python“

VIDEO: Eric Idle - "Always Look On The Bright Side Of Life" - STEREO HQ

Andre Rieu

VIDEO: André Rieu - Edelweiss

Tiesa, kartais jis mėgsta paklausyti tiek dukters Julijos dainų, tiek savo paties ankstesnių metų įrašų.

VIDEO: „Vilniaus bokštai 2011" | Legendinė vokalistė Julija Jačėnaitė atliko dainą "Lyja"
VIDEO: PAKERĖJIMAS

„Klausau įvairios muzikos. Ypač kai ieškau temų ar muzikinio fono radijo ar TV projektams. Šiemet mums su žmonele Nijole, rengiant radijo ir TV laidas, labai padeda uostamiesčio muzikos kūrėjas ir atlikėjas, projekto „driezhas“ autorius Kristijonas Lučinskas“, – pasakojo jis.

VIDEO: DRIEZHAS - VANDENY

S.Jačėnas – didelis melomanas, todėl kone kasdien gimtadienio ar kokia kita proga sveikindamas draugus neretai jiems nusiunčia muzikinį sveikinimą.

KINAS

„Kino teatruose lankausi labai retai. Negaliu pakęsti, kai šalia sėdintys šlamščia spragėsius“, – sako S.Jačėnas.

Galbūt todėl filmus dažniausiai žiūri namuose, radęs laiko mielai renkasi prancūzų komedijas, detektyvus. Su malonumu žiūri ir visai šeimai skirtus filmus, dažniausiai rodomus švenčių metu.

„Jie nuoširdūs, jaudinantys. O kino teatruose su žmonele mielai apsilankome filmuose, kuriuos esu įgarsinęs, ir visai nesvarbu, kad jie skirti daugiausia vaikams“, – šypteli.

Tarp jo favoritų – ir Mikės Pūkuotuko dainelė apie pilvelį:

VIDEO: Mikės Pūkuotuko dainelė apie pilvelį :)

Per ilgus metus, nuo 2004-ųjų, S.Jačėnas spėjo įgarsinti daugybę filmų. Jo balsas skamba „Šreke“, tokiose animacinėse juostose kaip „Zebriukas Dryžius“, „Artūras ir minimukai“, „Bitės filmas“, „Asteriksas Olimpinėse žaidynėse“, „Madagaskaras“, „Kung Fu Panda“, „Linksmosios pėdutės“, „Loraksas“, „Smurfai“, „Pikti paukščiai“ ir daugelyje kitų.

TEATRAS

„Teatras mano gyvenime, deja, jau seniai nebeužima jokios vietos. Jaunystėje matyti režisierių Jono Vaitkaus, Eimunto Nekrošiaus, Gyčio Padegimo spektakliai padarė didžiulį įspūdį ir po jų, deja, kasmet vis labiau nusiviliu šiuolaikiniu teatru.

Kadangi šiandieniniam teatrui esu tiesiog nereikalingas, 2004 metais įsteigiau „Vieno aktoriaus teatrą“, – sako S.Jačėnas. Šiandien jis leidžia skaitančių, dainuojančių aktorių kompaktinius diskus, jau dešimtus metus organizuoja poezijos ir muzikos šventę „Naktigonės“, rengia įvairius radijo projektus.

MENO PARODOS

Kai tik gali, jis visuomet apsilanko Klaipėdos galerijose, aplanko naujų parodų atidarymus. S.Jačėnas dažniausiai užsuka į „Baroti“, o štai šį savaitgalį ketina aplankyti „Herkaus galeriją“, kur vyks Indros Grušaitės tapybos parodos „Renesanso pavasaris“ atidarymas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius