-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: tapytojas Michæl Kimt – apie spektaklį, kurį stebėjo su D.Grybauskaite

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą savo mėgstama kūryba dalijasi tapytojas Michæl Kimt.
Michæl Kimt
Michæl Kimt / Arcana Femina nuotr.

Meno paroda | Milijardieriaus Joano Abelló kolekcija

Katarsį sukėlusią parodą Michæl Kimt matė 2014 metais Madride. Tai buvo ispanų milijardieriaus Joano Abelló kolekcija, kurią verslininkas kartais parodo visuomenei.

Anuomet pašnekovas pamatė įvairių laikotarpių kūrybą: „Pradedant XV–XVI a. tapytojo Hieronymo Boscho darbais, Francio Bacono triptiku, kurio vertė kažkada buvo rekordinė. Baigiant Pablo Picasso, Amedeo Modiglianiu…“

„Bėda ta, kad kai kurių paveikslų atvaizdų net nėra galimybės pamatyti internete, – išryškino. – Antai P.Picasso sukurtas moters portretas buvo nutapytas skirtingais baltos spalvos atspalviais. Tokio paveikslo niekur nebuvau matęs, o ir vėliau jo atvaizdo neberadau.“

Menininkas taip pat norėjo paminėti ir kelias paskutinių matytų parodų, vykusių Vilniuje. Pirmoji – Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuota „Laukinės sielos. Baltijos šalių simbolizmo dailė“. „Šioje parodoje net Mikalojus Konstantinas Čiurlionis truputį nublanko kitų savojo laikmečio dailininkų kontekste“, – dalijosi įspūdžiais. Antroji – Vladimiro Tarasovo dovanoti paveikslai parodoje „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“.

„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso
„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso

Šokis | „Vyrai ir moterys“ ir „Carmen“

Anželikos Cholinos spektaklį „Vyrai ir moterys“ Michæl Kimt juokadamas sakė žiūrėjęs „po blatu“. „Juokingiausia, kad gavau vietą centrinėje ložėje, nes kitur vietų nebuvo. Netoliese sėdėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tačiau spektaklis buvo toks įdomus, jog absoliučiai pamiršau, kad šalia sėdi ir taip pat spektaklį stebi Prezidentė.“

Aštuntojo dešimtmečio filmas, sukurtas Carloso Saura'os, „Carmen“ jam įstrigo, mat tai yra „filmas filme“. Jame kuriamas spektaklis apie žymiąją Karmen istoriją.

VIDEO: "Carmen", Carlos Saura - Trailer

Teatras | „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija“

Dar būdamas mokykloje, Michæl Kimt susižavėjo Oskaro Koršunovo kūriniu „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija“. „Joje buvo ryški stipri vaidyba ir iš pirmo žvilgsnio paprasta, tačiau kūrybinga, stebuklą kurianti scenografija“, – teigė.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija“ Valdovų rūmuose
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džiuljetos istorija“ Valdovų rūmuose

Prozininkas | E.M.Hemingway’us

Panašu, kad Ernestas Milleris Hemingway’us – mėgstamiausias Michæl Kimt rašytojas. „Pirmąjį kartą „Senio ir jūros“ adaptaciją pamačiau Ryčio Zemkausko vedamos laidos „Snobo kinas“ metu. Tai buvo labai lėtas, melancholiškas, persunktas kančia, bet ir viltimi filmas. Nuo to laiko pamėgau E.M.Hemingway’aus kūrybą“, – teigė.

Kaip teigė tapytojas, vertėtų perskaityti ir kitus literatūros klasiko kūrinius, tarkime, „Kam skambina varpai“ ar „Šventė, kuri visada su tavimi“.

„Scanpix“/AP nuotr./Ernestas Hemingway'us
„Scanpix“/AP nuotr./Ernestas Hemingway'us

Norvegų rašytojo Josteino Gaarderio knygą „Sofijos pasaulis“ Michæl Kimt perskaitė dar būdamas paauglys. Čia jis su 15min pasidalijo istorija iš vienos Vilniaus knygų mugės:„J.Gaarderis naujos knygos pristatymo metu norinčius su juo pratęsti pokalbį po renginio pakvietė į vyninę. Tačiau atėjo vos dvidešimt žmonių, o didžioji jų dalis – norvegai. Taigi buvome dviese su drauge, o visi kiti užsieniečiai.“

O štai Alberto Camus „Svetimas“ Michæl Kimt taip įtraukė, jog net skubėdamas į susitikimą, jis visą kelią eidamas skaitė šį kūrinį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rašytojas Josteinas Gaarderis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rašytojas Josteinas Gaarderis

Poetas | Williamas Blake’as

Kartą Dominikonų gatvėje knygų antikvariate Michæl Kimt už maždaug 30 litų įsigijo anglų lyriko Williamo Blake’o kūrybos antologiją su iliustracijomis.

„Tuomet pradėjau jį skaityti ir supratau, kad jis – vienas įdomiausių poetų bei mąstytojų. Kadangi pats esu teologas, tai man patinka literatūra, kurioje atsispindi ir tam tikros religinės jungtys. Žinoma, Vakarų pasaulyje jos apskritai neišvengiamos, tačiau ten, kur knisinėjama specialiai… mane tai ypač patraukia.

Tačiau W.Blake’as nėra vienareikšmiškai egzistencialistas. Čia prisimenu istoriją, susijusią su eilėraščiu „The Fly“. Kažkada jo vertimui „Šiaurės Atėnuose“ buvo paskelbtas konkursas, bandžiau jį išversti, bet tai buvo bevilitiška“, – pasakojo Michæl Kimt.

The Fly

1757–1827

Little fly,
Thy summer’s play
My thoughtless hand
Has brushed away.

Am not I
A fly like thee?
Or art not thou
A man like me?

For I dance
And drink and sing,
Till some blind hand
Shall brush my wing.

If thought is life
And strength and breath,
And the want
Of thought is death,

Then am I
A happy fly,
If I live,
Or if I die.

Thomas Phillips nuotr./ Wikipedia nuotr./Williamas Blake'as
Thomas Phillips nuotr./ Wikipedia nuotr./Williamas Blake'as

Kinas | 5 rekomendacijos

Michæl Kimt 15min rekomendavo 5 filmus. Visai neseniai pašnekovas matė Naujosios Zelandijos režisieriaus Peterio Jacksono 1994 metų filmą, paremtą tikra istorija, „Heavenly Creatures“.

„Tai dviejų merginų meilės istorija. Jų tėvai nusprendžia esą šis santykis – toksiškas. Ilganiui jos susimoko, o trukdantiems bendrauti padaro galą. Realybėje jos nesulaukė mirties bausmės, nes buvo per jaunos. Vis dėlto, abi ilgam laikui atsidūrė skirtinguose kalėjimuose ir jos daugiau niekada nesusitiko. Tai tikrai įdomus ir keistas filmas, tačiau pateiktas ne per žiaurumo, o per tyros meilės jausmo prizmę“, – pasakojo.

Dar pašnekovas minėjo 1959 metų brazilų režisieriaus Marcelo Camu filmą „Juodasis Orfėjas“. Taika’os Vaititi, Jemaine’o Clemento mokumentiką apie vampyrus „What We Do in the Shadows“. 1964 metų Niko Kazantzakio klasika tapęs filmas „Graikas Zorba“ bei 1979 metų Volkerio Schlöndorffo filmas „Skardinis būgnelis“.

VIDEO: Heavenly Creatures (1994) Official Trailer - Kate Winslet, Peter Jackson Horror Movie HD

Muzika | Kelios grupės ir dvi dainos

„Čia paminėsiu kelias grupes ir dvi dainas“, – pradėjo pašnekovas. Tai yra „Nirvana“, „The Doors“, Johnny Cashas, Bobas Dylanas ir „Queen“.

Viena pirmųjų „Depeche Mode“ dainų „Somebody“ bei „Ultravox“ daina „Vienna“ iki šiol skamba Michæl Kimt grojaraštyje.

VIDEO: Ultravox - Vienna (Official Music Video)
VIDEO: Depeche Mode - Somebody (Official Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius