-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandinavų menininkių desantas ruošiasi į Lietuvą

Keturios šviesų menininkės iš Skandinavijos šalių – Švedijos, Norvegijos ir Suomijos spalio 9-10 dienomis įspūdingomis instaliacijomis nušvies „Beepositive“ festivalio erdves.
Instaliacija „Veido fragmentai“
Instaliacija „Veido fragmentai“ / Bernardo Šliamkos nuotr.

Joanna Thede ir Ulla Ridderberg iš Švedijos, Viel Bjerkest Andersen iš Norvegijos ir Ainu Palmu iš Suomijos sužibėjusios ne tik savo šalyse, bet ir kituose pasaulio kampeliuose, savo talentais dalinsis ir su mumis.

Joanna Thede gimtojoje Švedijoje yra surengusi daugybę tiek asmeninių, tiek grupinių šviesų meno pasirodymų. Ji yra dalyvavusi įvairiose parodose, festivaliuose ne tik Švedijoje, bet ir Škotijoje, Estijoje. Meno žinių sėmėsi Malmö, Lundo universitetuose, Škotijos Glazgo meno mokykloje – įgijo bakalauro diplomą skulptūros srityje.Tobulinosi ir kitose meno srityse įvairiuose universitetuose bei meno mokyklose.

Menininkė yra išleidusi publikacijų, mokytojavo šviesų instaliacijų kursui Malmö universitete Švedijoje. Taip pat ji yra meno leidinių korektorė ir vertėja, iniciatorė ir projekto NUVA vadovė.

Vienas paskutiniųjų menininkės projektų yra „Karibuni Safari“ – tilto apšvietimas gyvūnų pėdomis. Joanna šioje skulptūroje siekė išryškinti gyvūnų sekimą kaip tikrame safaryje: ieškant jų pėdsakų. Skulptūroje „Karibuni Safari“ galime pamatyti liūto, raganosio, buivolo pėdsakus.

Asmeninio archyvo nuotr./Joanna Thede „Karibuni Safari“
Asmeninio archyvo nuotr./Joanna Thede „Karibuni Safari“

Ne ką mažiau savo šviesų instaliacijomis kerinti švedė Ulla Ridderberg, kuri dar ir 2014-iais buvo apdovanota specialiu diplomu „Švedijos apšvietimo apdovanojimų“ konkurse, pateiks staigmenų ir „Beepositive“ festivaliui.

Menininkė dirba pagal įvairius projektus, kuria laikinas ir pastovias meno instaliacijas, integruoja meninį dizainą į pastatus ir viešąsias erdves, dalyvauja Šviesų pasirodymuose viešosiose vietose bei kuria dizainą scenoms ir parodoms. Ulla yra sukūrusi tokias šviesų instaliacijas kaip „Capella Lumina“, „Hamnliv“, „Wake up“, „Serpent Light“ etc.

Asmeninio archyvo nuotr./Ulla Ridderberg „Capella lumina“
Asmeninio archyvo nuotr./Ulla Ridderberg „Capella lumina“

Dar viena skandinavų menininkė, norvegė Viel Bjerkest Andersen pasižymi tuo, kad dirba su keletu medija rūšių, su skirtingomis šviesų koncepcijomis įskaitant fotografiją, instaliacijas, skulptūras, video ir garso darbus. Kaip pati Andersen sako, jos darbai dažnai yra ypatingai išdėstyti.

Ji yra surengusi ir solo, ir grupinių pasirodymų, mokėsi Paryžiuje „École nationale supérieure des beaux-arts“, Oslo dailės akademijoje.

„Viel Bjerkest Andersen savo fotografijose su laiku dirba kaip su dimensija. Pati niekada nesidomėjusi fotografija, ji naudoja ją siekdama apibrėžti savo santykį su laiku ir erdve, kurdama instaliacijas ypatingose vietose. Jos sukurti vaizdiniai „mato“ kiaurai laiką ir sukuria laikinumo erdvę, kurioje egzistuoja: atrodo lyg mes matytume kažkada gyvenusių žmonių žvilgsnius, tų, kurie kažkada buvo šioje erdvėje. Žmonės jos paveiksluose yra buvusio gyvenimo, dabarties, kuri gali būti sugriebiama tik kaip praeinamas procesas, melancholiški liudininkai; nes jie greitai gali pasitraukti į nebūtį.“ – teigia meno kritikas Trond Borgen.

Asmeninio archyvo nuotr./Viel Bjerkest Andersen „Sphere“
Asmeninio archyvo nuotr./Viel Bjerkest Andersen „Sphere“

Projektas, kuriame dalyvavo Andersen „Vegpakke Drammen”, įskaitant ir šviesos objektą („Sfæren“) tunelyje buvo apdovanotas „Gražių kelių prizu“ 2004-aisiais metais. Šviesos instaliacija „Sfæren“ tapo Drameno miesto simboliu.

Iš teisėjų atsiliepimų apie Andersen šviesos objektą: „Sfera transformuoja požeminį streso ir rizikos plotą į vietą, kuri perteikia gerą ir jaudinančią patirtį. Pati sfera, šviesos objektas, yra drąsus ir įdomus meno projektas ir jis nuneša tunelį ir kelio išplanavimą į naujas dimensijas. Ji „įkelia“ Drameno miestą į pasaulio žemėlapį.“

Asmeninio archyvo nuotr./Viel Bjerkest Andersen „Etalasjens dialog“
Asmeninio archyvo nuotr./Viel Bjerkest Andersen „Etalasjens dialog“

Menininkė yra surengusi ir fotografijų instaliacijų parodą – „Etalasjens Dialogue“. Fotografijos reprezentuoja kūno dalis, kurios yra glaudžiai susijusios su identitetu ir žmonių asmenybėmis, rankomis ir pėdomis. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jos tėra tik atskirų, mirusių kūno dalių reprezentacijos, bet pažvelgus atidžiau galima pamatyti asmeninius ir intymius gyvenimo elementus, žaismingumą ir šokį.

Dar viena skandinavų artistų būrio atstovė Ainu Palmu yra apšvietimo dizainerė ir šviesų menininkė iš Helsinkio. Ji studijavo Londone, o Tamperės universitete mokėsi apšvietimo dizaino. Ainu dirba scenos meno srityje ir kuria individualias šviesos meno instaliacijas. Jos sceninis darbas daugiausiai susijęs su apšvietimo dizainu šiuolaikiniame cirke ir šokiuose. Vieni žymiausių Ainu Palmu darbų yra šviesos projektai „Sydän“ (Širdis), „Jäälle“ (Į ledą).

Jussi Tuokkola nuotr./Ainu Palmu „Heart“
Jussi Tuokkola nuotr./Ainu Palmu „Heart“

Suomijoje „Oulu“ parkui Ainu sukūrė šviesos instaliaciją pavadintą „Sydän“. Instaliaciją sudaro šviesos taškai, kurie yra pasklidę po visą parką. Jų išsidėstymas atrodo atsitiktinis tol, kol lankytojas nesuranda kelio prie malūnėlių. Iš ten atrodo, kad „Sydän“ forma susidaro iš taškų. Jeigu niekas nesukinėja malūnėlių, taškai ir supanti šviesa yra paprastoje, banguojančioje būsenoje. Bet, kai kas nors suranda malūnėlius ir juos pasuka, „Sydän“ šviesa sušvinta rožine spalva ir priklausomai nuo asmens entuziazmo prie malūnėlių, pasirodo skirtingos scenos.

Penktasis tarptautinis Vilniaus šviesų festivalis „Beepositive“ kviečia menininkus, meno organizacijas, verslo įmones, studentus, kūrybingus žmones siūlyti savo projektus.  Šių metų „Beepositive“ festivalio temos – „Mistiškas vanduo“ ir „Apleisto kultūrinio paveldo apšvietimas“.

Skleisti žinią apie festivalį padės – reklamos stotelėse, LNK, Radiocentras, 15min.lt bei kiti viešinimo kanalai. Be abejo, visas naujienas skelbsime „Beepart“ svetainėje bei facebok paskyroje.

Organizatoriai įsipareigoja atvesti elektros pajungimą, surasti tinkamiausią vietą kūriniui eksponuoti, padėti sumontuoti ir, žinoma daug žiūrovų. Renginyje galimi degantys, plaukiantys ir visų tipų šviečiantys objektai.

Projektų eskizus, vizualizacijas prašome pateikti iki rugpjūčio 1d. el. pašto adresu andrius@beepart.lt Renginys vyks spalio 9-10 dienomis.

Primename, kad vis dar vyksta geriausio videoklipo konkursas. Kviečiame sukurti 19 sek. trukmės videoklipą apie šviesos meną, šviesos objektus. Videoklipus galite siųsti el. paštu andrius@beepart.lt arba per (jei didelis failas) www.wetransfer.com iki rugpjūčio 30 d. ir laimėti puikų prizą.

Geriausias filmukas taps oficialiu festivalio klipu, kuris bus rodomas per televiziją. Kiti filmukai bus patalpinti Beepart youtube kanale, publikuojami portale 15min.lt bei bus parodyti per šviesos instaliacijų festivalį. Filmuoti galima bet kuo, videoklipo formatas turi atitikti youtube reikalavimus. Jei trūksta informacijos, skambinti Andriui Ciplijauskui tel.: 8 616 38568.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius