-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybininkai atrado 700 metų senumo freską Italijos bažnyčioje

Nepaprastai gerai išlaikyta 700 metų senumo freska buvo atrasta vienoje iš Italijos bažnyčių, – rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Ekspozicija Bažnytinio paveldo muziejuje
Asociatyvinė nuotr.: ekspozicija Bažnytinio paveldo muziejuje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nuotraukas rasite čia

Bažnyčią restauruodami statybininkai freską, kurioje nutapytas Kristaus nukryžiavimas, rado paslėptą po bažnyčios sienomis. Atradimas gan ilgai buvo laikomas paslaptyje, kad meno ekspertai galėtų ją visiškai restauruoti.

Nors Kristaus atvaizdas labai nusidėvėjęs, tačiau Marijos, Šv. Johno ir kelių angelų paveikslai vis dar puikiai matosi pusiau apskritoje freskoje.

Anot menotyrininkų, šios freskos meninė vertė yra neginčytina, jos stilius panašus į pre-Renesanso tapytojo Giotto darbus, tačiau tvirtų įrodymų, kad tai jo kūrinys, nėra.

Freska buvo rasta Sant'Anna bažnyčioje, Kaprio saloje, esančioje tarp Neapolio ir Salerno įlankų. Iki 1595 metų ši bažnyčia buvo pagrindinė meldimosi vieta visoje saloje.

Yra žinoma, kad menininkas Giotto, kuris tapydavo freskas visoje Italijoje, daugiausia Florencijoje, prieš pat savo gyvenimo pabaigą praleido penkerius metus Neapolyje, tačiau mieste buvo išsaugoti tik keli jo darbai.

1332 metais Karalius Robertas suteikė jam „pirmosios klasės tapytojo“ titulą, po metų Giotto paliko miestą ir iškeliavo į Boloniją ir Florenciją, kur 1337 metais ir mirė.

Minėta freska bažnyčioje buvo rasta praėjusių metų liepos mėnesį.

„Statybininkai bandė sutvirtinti sieną, kai staiga nedidelis jos gabalėlis nukrito ir darbininkai pamatė kažką už sienos. Jie pažvelgė pro skylę ir pamatė, kad ant sienos yra kažkas nutapyta. Nors freskoje Kristaus ir nesimato, tačiau kita jos dalis yra puikiai išsilaikiusi. Šio meno kūrinio atradimas neabejotinai praturtins Kaprio salą“, – apie freskos atradimą pasakoja kunigas Carmine'as Del Gaudio.

Kad freska būtų restauruota, ją dengianti siena buvo visiškai sugriauta. Sutvarkyti šio meno kūrinio  ekspertai atvyko iš Neapolio.

Bažnyčios kunigas tikina ekspertams suteiksiantis visas galimybes, kad šie restauruotų freską, kurią po tvarkymo darbų Carmine'as Del Gaudio žada eksponuoti bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius