Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas: finansavimas Pilininko namui Vilniuje tvarkyti sumažintas pagrįstai

Gedimino kalno pašonėje Vilniuje esančio Pilininko namo muziejaus atidarymui pavasarį besiruošiantis Lietuvos nacionalinis muziejus pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, kai pakeitė rekonstrukcijos konkurso sąlygas, todėl šiam projektui 200,7 tūkst. eurų finansavimas iš Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų sumažintas teisėtai, nusprendė teismas.
Lietuvos nacionalinio muziejaus naujas filialas Vilniuje
Lietuvos nacionalinio muziejaus naujas filialas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sausio 8 dieną galutinai atmetė muziejaus skundą ir paliko nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) 2023 metų vasario sprendimą, kad Centrinė projektų valdymo agentūra pagrįstai pripažino muziejų pažeidus įstatymą ir dėl to pritaikė finansinę korekciją. 

2021 metų birželį muziejus savo iniciatyva patikslino konkurso sąlygas, kuriame aprašyti kokybės kriterijai ir jų vertinimas: sumažino darbo patirties reikalavimus, sušvelnino įmonės išmetimo iš konkurso kriterijus. 

Muziejaus atstovė Jurga Strimaitienė BNS teigė, kad pakeitimai nedarė įtakos tiekėjų pasirinkimui, ar dalyvauti konkurse, tačiau leido muziejui renkantis laimėtoją prioritetą skirti tam, kas pasiūlys mažesnę kainą.

„Pakeitimu, kuris buvo pripažintas pažeidimu, pakeista, kaip skaičiuojami balai. Buvo nurodyta, kad tiekėjui, kurio specialistas turi patirties viename objekte, bus skiriama ne 0 balų, bet 0,5 balo. Faktiškai tokiu pakeitimu sumažinta kokybės kriterijų įtaka laimėtojui nustatyti. Perkančiosios organizacijos nuomone, toks pakeitimas negalėjo turėti įtakos tiekėjų pasirinkimui dalyvauti ar nedalyvauti pirkime“, – komentare BNS aiškino J. Strimaitienė.

Konkursą Pilininko namą pritaikyti Lietuvos istorijos ekspozicijai, edukacinėms bei kultūrinėms paslaugoms 2021 metais laimėjo Kauno statybų ir restauravimo įmonė „Virmalda“, ji darbus jau baigė.

VAAT konstatavo, kad pagal įstatymą muziejui draudžiama keisti ar kitaip modifikuoti pirkimo dokumentų esmines sąlygas, o draudimo nesilaikymas pažeidžia lygiateisiškumo principą – žinodamos naujas sąlygas konkurse galėjo dalyvauti ir daugiau įmonių.

„Perkančioji organizacija nesilaiko pareigos visų viešojo pirkimo procedūrų metu laikytis pačios nustatytų ir paskelbtų sąlygų, nors tiekėjai turėjo teisėtų lūkesčių dėl viešojo pirkimo sąlygų nekeičiamumo“, – teigė teismas.

Muziejus teismams įrodinėjo, kad sąlygas galėjo keisti dėl to, kad tai buvo supaprastintas pirkimas. 

Tačiau LVAT sprendė, kad lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principų būtina laikytis visuose viešuosiuose pirkimuose – ir supaprastintuose.

J. Strimaitienė BNS nurodė, kad šiuo metu muziejus sprendžia, kaip padengti susidariusias papildomas išlaidas. Ji taip pat pridūrė, kad muziejaus nuomone, teismas neįvertino faktinės sąlygų pakeitimo įtakos.

„Muziejus konsultuojasi su steigėju – Kultūros ministerija – kaip šias Europos Sąjungos finansuojamam projektui papildomas išlaidas padengti. (...) Manome, kad faktinė pirkimo sąlygų pakeitimo įtaka konkursui nebuvo įvertinta teismo procese. Manome, kad jokios įtakos tiekėjų ratui balų pagal kriterijus skaičiavimo pakeitimas konkurso rezultatams neturėjo“, – nurodė J. Strimaitienė.

Iš lėšų, kurios nebus skiriamos, 170,6 tūkst. eurų sudaro Europos Sąjungos skirtas finansavimas, o 30,1 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšos.

Viso projekto vertė siekia 2,4 mln. eurų, iš jų 2 mln. eurų buvo numatytas finansavimas iš ES ir biudžeto lėšų. 

Pilininko namas pastatytas po 1610 metų gaisro, kai sudegė didelė dalis miesto.  Šiandien išlikusi pastato dviaukštė dalis su gotikiniais rūsiais ir dviem renesansinėmis skliautuotomis pirmo aukšto patalpomis.

Lietuvos nacionalinis muziejus čia planuoja įrengti trumpą Lietuvos istorijos ekspoziciją, joje ketinama glaustai supažindinti su esminėmis Lietuvos identitetą formavusiomis idėjomis.

Muziejų planuojama atidaryti šių metų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius