Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Utenos rajone atidengtas stogastulpis poetui ir vertėjui A.Nykai-Niliūnui

Utenos rajone, Nemeikščių kaime šeštadienį atidengtas stogastulpis lietuvių išeivijos poetui ir vertėjui Alfonsui Nykai-Niliūnui.
Alfonsas Nyka-Niliūnas
Alfonsas Nyka-Niliūnas / LRT.LT iliustr.

Kaip BNS sakė idėjos sumanytojas, Nemeikščių kaimo bendruomenės tarybos narys Algimantas Katinas, įamžinti poeto, gyvenusio vienkiemyje už Nemeikščių kaimo, atminimą nuspręsta pernai, po jo mirties.

„Žinojome apie jį, jis mūsų kraštietis, žymus žmogus, nusprendėme įamžinti jo atminimą. Galvojome kaime suformuoti tokį centrą, kadangi pagrindinėje sankryžoje seniai stovi kaimo kryžius – galvojome suformuoti kaimo pavadinimą. Kilo idėja, kad greta galima būtų pastatyti stogastulpį“, – BNS sakė jis.

A.Katinas tikisi, kad tai padės pritraukti į kaimą daugiau svečių, taip pat džiaugiasi, kad apie žymaus poeto gyvenimą čia daugiau sužinojo vietiniai gyventojai.

Kritikų straipsniuose A.Nyka-Niliūnas vadinamas vienas didžiausių, moderniausių XX amžiaus lietuvių poetų, pasižymėjęs kaip puikus vertėjas.

Stogastulpyje įrašyti poeto gimimo ir mirties metai, taip pat jo žodžiai: „Yra pasaulis nuostabus, kurio neranda niekas, nors turi jį savy...“. Taip pat pavaizduotos dvi rankos, laikančios Lietuvos kontūrus.

Stogastulpį iš ąžuolo išdrožė tautodailininkas Algirdas Kamliauskas, jo kūrimą parėmė savivaldybė ir privatūs rėmėjai.

Alfonsas Nyka-Niliūnas (tikroji pavardė Alfonsas Čipkus) gimė 1919 metų liepos 15 dieną Nemeikščiuose, Utenos apskrityje. 1944 metais jis pasitraukė į Vakarus, Tiubingeno ir Fribūro universitetuose gilino filosofijos bei meno istorijos žinias, studijavo ir baigė vokiečių, prancūzų ir anglų literatūras. Kurį laiką dirbo mokytoju lietuvių gimnazijose užsienyje, bendradarbiavo su kultūrine Lietuvos spauda. Baigęs studijas nuo 1949 metais apsigyveno Baltimorėje ir iki pat pensijos dirbo Kongreso bibliotekoje Vašingtone, redagavo straipsnius, knygas.

Kritikų straipsniuose A.Nyka-Niliūnas vadinamas vienas didžiausių, moderniausių XX amžiaus lietuvių poetų, pasižymėjęs kaip puikus vertėjas.

Pirmoji knyga „Praradimo simfonijos“ išėjo 1946 metais Tiubingene. Buvo išspausdinti ir kiti poezijos rinkiniai: „Orfėjaus medis“ (1953 m.), „Balandžio vigilijos“ (1957 m.), „Vyno stebuklas“ (1974 m.), „Žiemos teologija“ (1985 m.).

Poetas mirė pernai sausį, eidamas 96-uosius savo namuose Baltimorėje, Junginės Amerikos Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius