Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkas Vladas Lašas: „Rotary veikla“ – puikus būdas pradėti bendradarbiavimą su užsienio šalių verslininkais

Dažnai po pasaulį keliaujantis „Rotary“ organizacijos narys bendrovės „Subios siuntos“ generalinis direktorius ir tarptautinės verslo Taikos premijos laimėtojas Vladas Lašas atvirauja, kad buvimas „Rotary“ organizacijos nariu padeda megzti kontaktus su užsienio verslininkais, o kontaktai neretai išsivysto ir į abiem pusėms naudingą bendradarbiavimą.
Vladas Lašas
Vladas Lašas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Vladas Lašas

V.Lašas užsiima ne tik verslu – aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, yra kosmoso, inovacijų ir technologijų entuziastas. Šįmet V.Lašas tapo Marso kolonijos planuotojų organizacijos „Mars One“ patarėjų komandos nariu.

Apie veiklą „Rotary“ organizijoje kalbame su Kauno „Tauro Rotary“ klubo nariu V. Lašu.

– Dažnai keliaujate ir bendraujate su užsienio verslininkais. Su kokiais žinomais užsienio verslininkais, kurie būtų ir „Rotary“ organizacijos nariai, jums teko bendrauti?

Versle „Rotary“ tema irgi dažnai būna geras būdas pradėti bendravimą ir net bendradarbiavimą.

– Versle „Rotary“ tema irgi dažnai būna geras būdas pradėti bendravimą ir net bendradarbiavimą. Keliaudamas mėgstu apsilankyti vietos „Rotary“ klubo susirinkime. Tai labai geras būdas geriau pažinti kraštą ir jo žmones, išgirsti, kuo gyvena bendruomenė. Teko dalyvauti ir labai solidžiuose susirinkimuose Beverli Hilse ir Ženevoje, ir labai „šeimyniniame“ kalnų slidinėjimo kaimelyje Kanadoje. Kiekvienas jų atneša netikėtų, bet labai malonių ir įdomių susitikimų. Verslo pasaulyje „Rotary“ yra populiarus, teko sutikti daug verslininkų – „Rotary“ klubų narių, tad sunku būtų išskirti ką nors iš jų.

– Kaip vertinate „Rotary“ indėlį į visuomeninį Lietuvos gyvenimą?

– Daug aktyvių žmonių yra susibūrę į „Rotary“ klubus, kurie savaime yra gero įvairių sričių profesionalų darbo bendruomenės labui pavyzdys.

Kartą lankiausi Ukmergės „Rotary“ klube. Tuomet pastebėjau, kad tokie nedideli klubai mažuose miestuose puikiai jaučia miestų aktualias problemas, ieško ir randa sprendimus. Kiekviena, net nedidelė iniciatyva yra reikšminga.

Pavyzdžiui, mūsų Kauno „Tauro“ klubas išmokė vaikų namų auklėtinius plaukti – tai jiems išliks visam gyvenimui. Kadangi klubų yra daugiau kaip pusšimtis, visų iniciatyvų visuma yra tikrai reikšminga. Manau, kad ateityje „Rotary“ drąsiau galėtų naudoti socialinius tinklus, daugiau stengtis būti gerų pokyčių katalizatoriumi nebūtinai atliekant viską patiems – dar daugiau galime pasiekti gerom idėjom „užkrečiant“ visuomenę.

– Lietuva kitąmet taps nepriklausoma Rotary Apygarda 1462. Nepriklausomos Apygardos to neturi nei Latvija ar Estija, nei Slovakija ar Čekija. Kodėl Lietuvoje Rotary veikla plečiasi greičiau nei kitose valstybėse ir ką tai reiškia mūsų šaliai?

Malonu, kad Lietuva tampa pilnaverte ir aktyvia svarbių tarptautinių visuomeninių iniciatyvų ir organizacijų nare. Tik taip mes galime daugiau išmokti, suprasti vieni kitus. Darydami bendrai kad ir nedidelius darbus, įgyjame daugiau tarpusavio pasitikėjimo, tampame bičiuliais, surandame bendraminčių ir net verslo partnerių.

Manau, kad daug čia padėjo būtent noras išplėsti akiratį ir interesų ratą, dalyvauti visame pasaulyje vykstančioje veikloje, išmokti naujų dalykų. Ypač svarbi buvo nuoširdi ir betarpiška rotariečių iš Danijos pagalba. Rotary klubų organizuotos profesinės stažuotės labai padėjo mūsų jauniems žmonėms profesinėje srityje, nemažai iš jų išvystė ir į pastovius verslo ryšius.

– Kokius Rotary projektus Lietuvoje ir užsienyje išskirtumėte kaip svarbiausius?

– Dauguma pasaulinių ilgalaikių Rotary organizacijos projektų yra susiję su sveikatos apsauga ir švietimu. Nors projektų nemažai, Lietuvoje norėčiau paminėti jaunimo mentorystės projektą „Rotary Akademija“. Lietuvos rotariečiai aktyviai dalyvauja ir tarptautiniuose sveikatingumo projektuose -tuberkuliozės prevencijos, padeda besivystančioms šalims skiepijant vaikus nuo poliomelito ir kitų baisių ligų.

– Kalbama, kad Rotary nariams reikia jaunesnės pamainos, nes senieji nariai sensta, o jaunimo atsiranda ne tiek daug, kiek norėtųsi. Kaip manote, kai galima pritraukti daugiau janimo į šią organizaciją?

– Rotary organizacija Lietuvoje yra santykinai jauna – visame pasaulyje šioje organizacijoje dominuoja jau daug pasiekę savo profesinėje veikloje vyresni žmonės. Tačiau ir Lietuvoje reikia dar daugiau jaunimo – ir tai pasiekti galima darant daugiau visuomenei, visai Lietuvai ir pasauliui svarbių, įdomių ir ambicingų projektų. Juk dažnai mes nepakankamai įvertiname savo galimybes – ir pasirenkame pernelyg lengvus uždavinius. Jaunimui reikia iššūkių – ir tai yra pats geriausias būdas įtraukti jaunimą ir kartu vykdyti Rotary misiją.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius