Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieniša operos primadona visą turtą testamentu paliko mylimam Rokiškiui

Praėjusių metų pabaigoje mirusi Rokiškio krašto garbės pilietė, operos primadona Irena Jasiūnaitė visą savo turtą testamentu paliko Rokiškio rajono savivaldybei. Užaugusi Rokiškyje, Gedimino gatvėje, baigusi J.Tumo-Vaižganto gimnaziją, o vėliau tapusi legenda ir atlikusi visas svarbiausias operų partijas, ji iki paskutinės dienos garbino gimtąjį kraštą.
Irena Jasiūnaitė
Irena Jasiūnaitė / LNOBT archyvo nuotr.

Meras: „Užtikrinu, jog padarysime viską“

„Jai priklausiusios piniginės lėšos, saugomos LR veiklą vykdančių bankų ir kitų kredito įstaigų sąskaitose, atiteko savivaldybei su sąlyga, jog jos bus skirtos kapavietei tvarkyti, paminklui pastatyti ir jos veiklai įamžinti. Savivaldybei atiteko ir butas Antakalnio g. 70-25, Vilniuje, su jame esančiais kilnojamaisiais daiktais su sąlyga, jog minėtu butu neribotą laiką neatlygintinai bus leista naudotis Vilniaus rokiškėnų klubui „Pragiedruliai“, taip pat minėtas butas bus skirtas I.Jasiūnaitės veiklos įamžinimui“, – sako rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Testamento vykdytoju I.Jasiūnaitės valia paskirtas Rokiškio krašto garbės pilietis Algis Narutis. Jis įpareigotas kontroliuoti, kad savivaldybė tinkamai ir laiku vykdytų savo pareigas ir I.Jasiūnaitės pageidavimus, išreikštus testamentu.

„Ne kartą yra tekę bendrauti su I.Jasiūnaite. Turbūt nėra labai daug žmonių, kurie taip kaip ji gyveno meile savo kraštui – Rokiškiui, meile savo veiklai – dainavimui. Užtikrinu, jog padarysime viską, kad jos valia būtų įgyvendinta tariantis ir bendradarbiaujant su Vilniaus rokiškėnais, kultūros žmonėmis. Todėl esame atviri ir laukiame idėjų, pasiūlymų, kaip būtų galima įamžinti operos primadonos, Rokiškio krašto garbės pilietės I.Jasiūnaitės šviesų atminimą“, – idėjomis dalintis ragina R.Godeliauskas.

Lydėdavo svečius iš Rokiškio

„Rokiškyje neturime kitų eksponatų iš operos primadonos, tik nuotraukų ir metraštį. Manau, kad Rokiškio muziejininkai bus pagalbininkai įrengiant atminimo ekspoziciją bute Vilniuje. Juk svarbu ir išlaikyti chronologiją, ne tik šiaip sudėti eksponatus į kambarį“, – sako rajono savivaldybės Komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Irena Matelienė.

Testamentu įpareigotas rūpintis Rokiškio krašto garbės pilietis, buvęs „Pragiedrulių“ klubo vadovas kraštietis A.Narutis pastaraisiais metais buvo iš tų žmonių, kurie artimiausiai bendravo su I.Jasiūnaite. Lydėdavo į jos namus svečius iš Rokiškio, lankydavo, skambindavo.

„Su Rokiškio merais užvažiuodavom. Aš užeidavau, bet giminystės prasme ji buvo tikrai vieniša“, – sakė A.Narutis.

Perkalbėjo užrašyti savivaldybei

„Prieš penkerius metus sužinojau, kad ji apskritai norėjo klubui užrašyti visą savo turtą. Tačiau „Pragiedrulių“ klubas nėra toks stabilus dalykas kaip savivaldybė. Ir ji sutiko, kad geriausias dalykas – palikti viską savo kraštiečiams. Tiesa, su sąlyga, kad tose patalpose – trijų kambarių bute – liktų dalis kūrybinės ekspozicijos, matytųsi kūrybinės pėdos, svarbiausi akcentai, dienoraščiai. Toliau tą butą galima naudoti pagal rokiškėnų poreikius – ne svarbiausia, kad klubas galėtų ten susirinkti. Galbūt galėtų gyventi kažkurie vaikai, kurie studijuoja Vilniuje muzikos specialybę. Ten yra ir pianinas“, – svarstė A.Narutis.

Jis paaiškino, kad Rokiškio savivaldybė kartu su juo organizuos eksponatų perėmimą, spręs, kaip su jais elgtis. Be to, I.Jasiūnaitė ir bankų sąskaitas paliko. „Nežinau, kiek jose lėšų. Eisim į bankus su notaro patvirtinimu ir matysim. Reikia galvoti ir apie jos kapą, ir apie paminklą Antakalnio kapinėse“, – sakė A.Narutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius