Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amsterdamo muziejaus renovacija truko 10 metų ir kainavo 375 mln. eurų

Rembrandto ir kitų olandų meistrų kūriniai atgijo garsiajame Amsterdamo valstybiniame muziejuje, kuris atidaromas po dešimt metų trukusios ir 375 mln. eurų kainavusios renovacijos. Internete jau parduota daugiau kaip 40 tūkst. išankstinių bilietų, o duris muziejus atvers balandžio 13-ąją.
Amsterdamo muziejus
Amsterdamo muziejus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Architektai ir meistrai pasistengė išsaugoti XIX amžiaus pastato stilių, bet sekant Paryžiaus Luvro pavyzdžiu įrengta didelė požeminė įėjimo salė. Viduje – 8 tūkst. kūrinių pasakoja 800 metų olandų meno istoriją. Jo tapatybės simbolis – Rembrandto „Nakties sargyba“, meistro paveikslai dabar kabo greta baldų, kuriuos pagamino jo draugas stalius Hermanas Domeris ir amžininkų portretų. Tai buvo Aukso amžius – olandai vyravo ne tik mene, bet ir prekyboje.

Muziejus tikisi sulaukti per metus milijono lankytojų po dešimt metų trukusios renovacijos. Muziejaus kolekcijų direktorius tikina: laukti vertėjo, nors jau girdisi kritikos – užtruko per ilgai, išleista per daug pinigų.

„Viskas muziejuje atnaujinta, dešimt metų kolekcija buvo saugoma saugyklose, dabar vėl bus rodoma publikai, visiškai atnaujintas pastatas“, – komentuoja Amsterdamo valstybinio muziejaus atstovas Taco Dibbitsas.

Kai muziejus buvo renovuojamas, dalis kolekcijos buvo demonstruojama kitose salėse. Šiandien ji visa po vienu stogu. Muziejus laukia lankytojų iš viso pasaulio, bet norėtų, kad kiekvienas 12–13 metų olandų vaikas jau būtų matęs Rembrandto „Nakties sargybą“, kad pusė muziejaus lankytojų būtų olandai.

Balandžio 13-ąją čia bus didelės iškilmės, visuomenei muziejų atidarys karalienė Beatrix, ir tai bus paskutinis jos viešas pasirodymas prieš balandžio 30-ąją, kai sostą užleis sūnui Willemui Alexanderiui.

Atidarymo dieną įėjimas į muziejų bus nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius