-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auga pasipiktinimas naujausiu Rusijos baleto skandalu

Rusijos Vaganovos rusų baleto akademijos dėstytojai antradienį paskelbė atvirą laišką prezidentui Vladimirui Putinui, kurio prašo iš naujo svarstyti prieštaringai vertinamo šokėjo paskyrimą šios legendinės įstaigos vadovu.
Baletas „Gulbių ežeras“
Baletas „Gulbių ežeras“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tai, kad kultūros ministras neseniai šios Sankt Peterburge įsikūrusios baleto mokyklos vadovu paskyrė Nikolajų Ciskaridzę, sukėlė skandalą, kuris išprovokavo naują sąmyšį Rusijos baleto pasaulyje. Kai kas perspėja, kad šis paskyrimas reiškia vienos seniausių pasaulyje baleto mokyklų galą.

Birželio mėnesį N.Ciskaridzė buvo atleistas iš Maskvos Didžiojo teatro.

Kritikai kaltina kultūros ministrą Vladimirą Medinskį negailestingai atleidus ankstesnes gerbiamas Akademijos vadoves pagal schemą, kurią sugalvojo įtakingas, V.Putiną remiantis Marijos teatro vadovas Valerijus Gergijevas.

Atvirame Akademijos dėstytojų laiške sakoma, kad tokiu sprendimu padaroma „neatitaisoma žala Akademijos meniniam potencialui, nutraukiamas tradicijos tęstinumas mokykloje“ ir kad šis sprendimas yra „nepriimtinas, jeigu ne nusikalstamas“.

Laiške sakoma, kad darbas Vaganovos akademijoje buvo „paralyžiuotas“ nuo pat to laiko, kai praėjusį mėnesį buvo paskelbta apie ministro sprendimą, ir kad sprendimas padarė didžiulę žalą Akademijos ir bendrai visos rusų kultūros reputacijai.

„Šie sprendimai turėtų būti skubiai persvarstyti pagal esamus Rusijos Federacijos įstatymus“, – priduriama laiške, kurį pasirašė Akademijos profesoriai ir dėstytojai, taip pat – baleto atlikėjai iš Marijos teatro.

Kultūros ministerija garsų šokėją N.Ciskaridzę, kuris dažnai teisėjaudavo per televizijos talentų šou, paskyrė Vaganovos akademijos rektoriumi, o Marijos teatro primabaleriną Uljaną Lopatkiną – meno direktore.

Didžiulis pasipiktinimas lydėjo ir ankstesnės rektorės Veros Dorofejevos bei meno direktorės, Kazachstane gimusios Altynai Asylmuratovos, kuri buvo garsi sovietinių laikų balerina, nušalinimą.

Vaganovos rusų baleto akademija buvo įkurta 1738 metais, o dabartinis jos pavadinimas yra susijęs su didžia baleto mokytoja Agripina Vaganova, dėsčiusia čia trečiajame dešimtmetyje.

Ši Akademija yra parengusi dešimtis baleto žvaigždžių, tarp jų – tokias legendines balerinas kaip Ana Pavlova ir Tamara Karsavina, taip pat tokius baleto šokėjus kaip Rudolfas Nurejevas ir Michailas Baryšnikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius