Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čiurlionio dailės muziejus nusipirko paveikslą iš ciklo „Miestas“

Nacionalinis Čiurlionio dailės muziejus nusipirko naują eksponatą – dvigubą Čiurlionio paveikslą iš ciklo „Miestas“. Šis ciklas – vienas vertingiausių ir žymiausių dailininko darbų.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis / Wikimedia.org nuotr.

Naujasis muziejaus eksponatas kol kas saugomas fonduose. Paveikslas yra dvigubas – viena jo pusė vadinama „Miestai“, kita – „Gėlės“ arba „Laumžirgiai“. Paveikslą muziejus nusipirko iš dailininko šeimos – kiek jis kainavo, neatskleidžiama.

Anot muziejaus direktoriaus, suma simbolinė – naujam pirkiniui panaudota didžioji dalis iš Kultūros ministerijos gautų 120 tūkstančių litų. Apie Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės memorialiniame kambaryje saugotą paveikslą muziejininkai sako pasvajodavę seniai.

„Tuose namuose yra dar keletas paveikslų, ne tik dokumentų, laiškų, buvo ir keletas meno kūrinių ir bendraujant, žinot, ne visada drąsu prašyti, klausti, bet taip pavyko“, – pasakoja M. K. Čiurlionio  dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Tai trečiasis paveikslas iš ciklo „Miestas“, sukurto 1906–1907 metais. Kiti du taip pat laikomi muziejaus fonduose. Pasak muziejininkų, ar yra daugiau šio ciklo paveikslų, nežinia.

„Šis ciklas iš tiesų yra labai mėgstamas užsienio parodų rengėjų. Jis yra vienas iš tų didžiųjų keliauninkų. Jis puikiai atspindi visą Čiurlionio kūrybinė minties eigą. Jis yra ir abstraktus ir turi simbolizmo bruožų, kas yra būdinga Čiurlioniui“, – teigia M. K. Čiurlionio  dailės muziejaus Čiurlionio skyriaus vadovė Vaiva Laukaitienė.

„Miestas yra  svarbi tema amžių sandūros dailininkams, kadangi jie matė jį tokį nebe romantišką, izoliuotą ar kokį simbolistų pamėgtą – ištuštėjusį, bet kartais ir grėsmingą. Būtent Čiurlionio kūryboje tie miestai yra labai įdomūs“, – sako O. Daugelis.

Muziejininkai kol kas svarsto, kaip eksponuoti dvigubą paveikslą – kai bus pagaminti rėmai, jį išvys ir lankytojai. Per nepriklausomybę muziejus nusipirko keturis Čiurlionio paveikslus ir menininko darytų nuotraukų albumą. Muziejaus darbuotojai prasitaria, kad didžioji jų svajonė – rasti ir įsigyti Ukrainoje dingusį Čiurlionio paveikslą „Juodoji saulė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius