Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijoje gyvenanti Rima Paukštė: kėdė, pakaba ir net batai gali tapti šventinio stalo dekoro elementu

Trejus metus Ispanijos Costa Blanca regione gyvenanti lietuvė Rima Paukštė išleido knygą „Stalo dekoras. Idėjos jūsų šventėms“, kurios skaitytojams atsivers stalo serviravimo paslaptys. Patarimų ir originalių idėjų vadovas Lietuvos knygynų lentynas turėtų pasiekti lapkričio 14-ąją.
Stalo dekoras 10
Idėjos Kalėdų stalui. / Andriaus Zigmanto nuotr.


Ne vienus metus renginių organizavimo versle dirbusi moteris prisipažįsta visada daug dėmesio skirdavusi erdvės, kurioje rengiama šventė, aplinkai: „Šitiek renginių surežisuota ir suorganizuota, kiek sukurta scenarijų, dekoracijų ir dekorų!“

Bėgant metams R.Paukštė pastebėjo, kad stalo kultūra keičiasi kaip mada.

Stalo dekoras 8
Šventinio stalo dekoras./Andriaus Zigmanto („Pix Studija“) nuotr.

„Žengdama su ja koja kojon visada norėdavau sukurti ką nors gražaus ir nestandartiško. Stalo dekoras man tapo priemone šventėms suteikti papildomų atspalvių. Man rūpėdavo, kaip atrodys stalas, kokios staltiesės jį dengs, iš kokių indų bus valgoma. Stengdavausi stalą papuošti skoningomis detalėmis – ar tai būtų iškilminga vakarienė, ar kuklūs šeimyniniai pietūs. Svarbiausia, kad puošybos elementai harmoningai derėtų tarpusavyje ir sukurtų estetišką vaizdą“, – portalui 15min.lt kalbėjo R.Paukštė.   

Svarbiausia, kad puošybos elementai harmoningai derėtų tarpusavyje.

Stalo dekoravimas tai – menas

Pirmaisiais Nepriklausomybės metais, dar tik pradėjusi organizuoti vakarėlius palyginti neįnoringiems klientams, R.Paukštė jau ieškojo originalių sprendimų.

Literatūros lietuvių kalba apie interjerą, teminių švenčių organizavimą ir aplinkos puošybą anuomet nebuvo.

Tačiau į R.Paukštės rankas pakliuvo kelios vokiškos knygos, išverstos į rusų kalbą. „Jas pavarčiusi  užsidegiau dar didesniu noru smulkmenomis kurti jaukią atmosferą. Juk šventinei nuotaikai  neužtenka gardžiausiais patiekalais nukrauto stalo – daug ką lemia akį traukiantis stalo serviravimo būdas. Detalės sukuria tikrąjį grožį“, – neabejoja Ispanijoje gyvenanti moteris.      

Rima Paukštė
Rima Paukštė./Monikos Požerskytės nuotr.

Dairydamasi po Lietuvos knygynus ji įsitikino, kad išsamios patarimų knygos, kaip papuošti šventinį stalą, vis dar nėra. Todėl R.Paukštė nusprendė pasidalyti sukauptomis žiniomis ir asmenine patirtimi.   

„Stalo dekoravimas – tai menas. Kvapą užgniaužia išvydus, ką išdarinėja floristai! Tačiau mano knyga skirta ne profesionalams, ne specialistams, bet kiekvienam žmogui, norinčiam savaitgalio pietus su šeima ar draugais paversti maža švente. Mano tikslas – įkvėpti kurti grožį, padrąsinti išlaisvinti savo fantaziją ir išradingumą“, – atviravo R.Paukštė.

Nuo vizijos iki įgyvendinimo

R.Paukštė įsitikinusi, kad visi žmonės trokšta jaukios aplinkos. Savo knygoje moteris pažeria patarimų, kaip detalėmis – nebūtinai brangiai ar sugaištant daug laiko – sukurti stebuklą.

Stalo dekoras 4
Stalo serviravimui gali praversti ir knygos./Mindaugo Žiūko („Pix Studija“) nuotr.

Svarbiausia nenusiteikti, kad stalo dekoras – tai milžiniškas darbas ar neįmanoma užduotis, kuriai reikia ypatingų gabumų. Daug lengviau ryžtis, kai stalo serviravimą priimi kaip smagų žaidimą, pramogą, galinčią įtraukti visus šeimos narius.  

„Pirmiausia reikia noro padaryti ką nors kitaip – kad tai būtų staigmena svečiams. Tam prireiks ne laiko ar pinigų, bet širdies“, – šypsosi pašnekovė.

Jos knygoje apstu įvairiausių idėjų – vaikų ir suaugusiųjų gimtadieniams, jubiliejams, vestuvėms, iškyloms gamtoje, Motinos ar Tėvo dienai ir, žinoma, kalėdiniam stalui. Iš viso aprašomos 32 temos, gausiai papildytos iliustracijomis.

Stalo dekoras 2
Stalo dekoras./Andriaus Zigmanto („Pix Studija“) nuotr.

„Noriu, kad mano knyga būtų įkvėpimo šaltinis, idėjų skrynia, palengvinimas ar pasufleravimas. Savo patirtį sugromuliavau ir sudėliojau į stalčiukus, pateikdama patarimus, kaip šventę organizuoti nuo pradžios iki galo: nuo vizijos – iki įgyvendinimo. Dariau viską, kad žmogus, paėmęs į rankas mano knygą, neišsigąstų: informaciją pateikiau paprastais žodžiais, iliustracijomis, konkrečiais pavyzdžiais, vakarėlių temų idėjomis ir t.t. Noriu pabrėžti, kad organizuoti šventę ne baisu, bet labai smagu, – vardijo R.Paukštė.

Ji teigia, jog iš patirties gali pasakyti, kad rezultatas visada atperka pastangas, nes gražioje aplinkoje žmonės atsipalaiduoja, daug šypsosi ir šventės organizatoriui negaili komplimentų.

Internetas knygai – ne konkurentas

R.Paukštė nemano, kad internetas, kuriame galima rasti visko, ko tik įsigeidi, yra jos knygos konkurentas.

Tiesa, moterims skirtos svetainės tiesiog lūžta nuo patarimų, receptų ir virtuvės naujienų, tačiau knygos apie kulinariją išlieka populiarios ir perkamos.  

Knygos viršelis
Knygos viršelis

„Internete galima rasti visko, tačiau tai suėda daug laiko. Knyga, kurioje sutelkta būtiniausia informacija – visada po ranka. Gali vis iš naujo prie jos grįžti, pavartyti, paskaitinėti, pasižymėti patikusias vietas. Be to, aš tiesiog tikiu knygomis“, – kalbėjo R.Paukštė.

Moteris neabejoja, kad jos knyga bus dažnai naudojama, todėl ypač didelį dėmesį skyrė viršeliui ir įrišimo kokybei.

Stalo dekoras 9
Stalo dekoras vaiko gimtadienio šventei./Andriaus Zigmanto („Pix Studija“) nuotr.

„Tai – mano duoklė sričiai, kurioje dirbau daug metų. Kiekvienai iliustracijai serviravau stalą, ieškojau sprendimų, originalių pasiūlymų, pradedant lėkščių, taurių, įrankių išdėliojimu, baigiant staltiesėmis, servetėlėmis, žvakėmis, gėlėmis, mezginiais, toršerais ir pan. Kiekvienai temai pasiūliau patiekalų receptų, kurie pripažinti mano šeimoje, kai kurie išlikę nuo vaikystės. Visas mano improvizacijas fotografavo profesionalūs fotografai“, – knygos rengimo užkulisius praskleidė autorė.

Vaikų iškyla prie jūros
Vaikų iškyla prie jūros./Valdemaro Paukštės nuotr.

Knygą „Stalo dekoras. Idėjos jūsų šventėms“ ji leidžia ne tik asmenine iniciatyva, bet ir savo lėšomis. Tiesa, R.Paukštei smarkiai padėjo privatūs rėmėjai ir draugai – ne tik palaikę morališkai, bet ir plačiai atvėrę savo namų duris fotosesijoms.

R.Paukštė tiki, kad knyga bus išversta ir į ispanų kalbą.

Siekia ne mokyti, bet įkvėpti

R.Paukštės įkvėpimo šaltinis – tapymas ant drobės, interjero, mados žurnalai ir muzika: vos išgirdus muzikos akordus, moteriai prieš akis iškyla stalo dekoro vaizdiniai.

Stalo dekoras 7
Kalėdos lėkštėje./Andriaus Zigmanto  („Pix Studija“) nuotr.

„Iš profesijos esu choreografė – tai labai praverčia. Stalo puošyba man – lyg kompozicijos dėliojimas, tik derinant ne judesius, o spalvas, tekstūrą ir pan. Interjero žurnale susidomiu kokia nors detale, o ji man padiktuoja naują idėją visai stalo kompozicijai“, – pasakoja 42 metų moteris.

Ją įkvepia ir Ispanijos klimatas, žmonės, tenykštis gyvenimo būdas, Viduržemio jūros maistas, vynas: „Gyvename 100 km nuo Valensijos – graži vieta, nuostabūs gamtovaizdžiai. Atsimenu, kaip prieš daugelį metų su drauge atskridome į Ispaniją: išlipau iš lėktuvo, įkvėpiau ir supratau – čia norėčiau gyventi.“

Stalo dekoras
R.Paukštės sukurtas stalo dekoras./Andriaus Zigmanto („Pix Studija“) nuotr.

Prieš trejus metus su vyru ir dviem vaikais ji įgyvendino seną svajonę: „Tačiau aš savęs nelaikau emigrante. Esu žmogus, gimęs šioje žemėje. Man čia skirtas tam tikras laikas, bet, kur aš gyvensiu, su kuo bendrausiu, ką sukursiu, kur ilsėsiuosi – visiškai nepriklauso nuo teritorijos.“

R.Paukštė pagaliau jaučiasi save realizavusi ir labai džiaugiasi knygos pasirodymu – kelerių metų darbas nenuėjo perniek.

Stalo dekoras 5
„Kodėl pakaba? Nes tiesiog „pasikabini“ ant geros kavos ir gardaus šokolado", – sako R.Paukštė./ Andriaus Zigmanto („Pix Studija“) nuotr.

„Kiekvienas žmogus yra pats nuostabiausias ir ypatingas. Linkiu nebijoti būti savimi, atsipalaiduoti ir išlaisvinti kūrybingumą. Pranokite mane, stalą puoškite dar originaliau, tegul mano mintys tebūna tik atspirties taškas. Jei nors viena mano idėja padės išsilieti skaitytojų fantazijai, vadinasi, buvo verta.“

Skaitytojų susitikimas su R.Paukšte numatytas lapkričio 16 dieną, šeštadienį, 15 val. knygyne „Vaga“, įsikūrusiame prekybos centre „Ozas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas