Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalvarijoje iškils paminklas knygnešiams

Ar sparčiai skverbiantis anglų kalbai ir kitoms svetimybėms, sugebėsime išsaugoti vieną svarbiausių tautos vertybių – lietuvišką žodį? Proseneliams, seneliams ir tėvams teko kaip reikiant dėl jo pasistengti, dabar atėjo mūsų eilė.
Juozo Zikaro skulptūra „Knygnešys“
Juozo Zikaro skulptūra „Knygnešys“ / 15min.lt iliustracija

Kalvarijos savivaldybės Jungėnų pagrindinė mokykla kartu su labdaros ir paramos fondu „Sūduvos ateitis“ nusprendė priminti kraštiečiams reikšmingą knygnešių darbą, įkvėpti gerbti ir branginti gimtąją kalbą. Jų iniciatyva Kalvarijoje, už buvusios arklių pašto stoties, kitąmet turėtų iškilti paminklas knygnešiams ir spaudos darbuotojams atminti. 

„Rugsėjį Kalvarijos krašto šventėje „Šypsausi savo kraštui“ pristatysime savo sumanymą ir pradėsime rinkti lėšas jam įgyvendinti. Rudenį planuojame imti tvarkyti skverelį, pavasarį – pasodinti jame atminimo medelių, o vėliau lauks paminklo statymas, – pasakoja Vilija Savčenkienė, Jungėnų pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja. – Paminklas primins pasaulio istorijoje unikalų reiškinį – knygnešystę. Tikimės, kad mūsų ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai susiburs prie naujojo paminklo bendrose šventėse, taip pat turistai užsuks jį apžiūrėti.“ 

 Anot V. Savčenkienės, paminkle bus įrašytos žymiausių knygnešių ir spaudos darbuotojų, veikusių Sūduvos krašte ir kalintų carinės Rusijos Kalvarijoje įkurtame kalėjime, pavardės. Šiame kalėjime, be knygnešių Juozo Kanclerio, Jono Luobikio, Prano Lingio ir daugelio kitų, teko kalėti ir Lietuvos prezidentui Kaziui Griniui su žmona. 

„Šias laikais būtų sunku rasti žmonių, kurie ryžtųsi rizikuoti savo gyvybe dėl gimtosios kalbos, tėvynės, – sako Mantas Juška, Jungėnų pagrindinės mokyklos būsimas devintokas. – Atsigręžę į istoriją, galbūt išmoksime labiau vertinti ir saugoti savo kalbą ir tautą.“ 

Paminklo pamatams Jungėnų, Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinių mokyklų ir Kalvarijos gimnazijos mokiniai sunešė nemenką krūvelę akmenų iš aplinkinių vietovių, kurių takus mynė Sūduvos krašto knygnešiai. Birželio viduryje jie dalyvavo turistiniame-istoriniame žygyje „Knygnešių takais“. Jaunimas lankėsi Lietuvos patriarcho Jono Basanavičiaus gimtinėje Ožkabaliuose ir pagal ano meto paprotį mokėsi skaityti skiemenuojant daraktorinėje mokykloje. Vėliau užsuko į Duoniškius, o įkopę į Kačergų kalną ir apžvelgę Lietuvos ir Lenkijos kraštovaizdį, patraukė Kalvarijos link. 

Žygis padėjo jaunimui geriau suprasti spaudos draudimo metų istoriją, pajusti to laikmečio dvasią, įsiminti vietoves, kuriomis buvo gabenami lietuviški leidiniai, įvertinti knygnešių ir daraktorių reikšmę išsaugant lietuvių kalbą ir tautiškumą.  

Jungėnų pagrindinė mokykla yra viena iš 120 švietimo įstaigų – bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų, kolegijų, kurios dalyvauja didžiausiame Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“.  

Projektą „Kuriame Respubliką“, kuris tęsis iki 2014-ųjų rugsėjo pabaigos, įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius