Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Klaipėdos Kultūros fabrikas kelia nerimą menininkams

Po pusmečio Klaipėdoje duris turi atverti naujas kultūros centras – Kultūros fabrikas, po vienu stogu sutelksiantis įvairių sričių menininkus. Tačiau pastarieji nuogąstauja, kad kuriama institucija taps biurų nuomos objektu.
Kultūros favrikas Klaipėdoje atsivers kitų metų pavasarį.
Kultūros favrikas Klaipėdoje atsivers kitų metų pavasarį. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Buvusiame Klaipėdos tabako fabrike pramoninė erdvė bus pritaikoma menams. Veiklą Kultūros fabrikas planuoja pradėti gegužę, tačiau uostamiesčio menininkai sunerimę. Jų teigimu, sukurtos erdvės labiau primena biurus, o ne kūrybines dirbtuves. Kūrėjai piktinasi, kad planuojant erdves projektuotojai su jais nesitarė.

Klaipėdos kultūros bendruomenei prieš šešerius metus esą teigta, kad fabrike menininkai galės kurti ir savo darbus pristatyti visuomenei. Šiandien tuo abejojama ir baiminamasi, kad institucija taps biurų nuomos objektu.

„Poreikius geriausiai žino menininkai – specialistai, kurie dirba tose srityse. Pavyzdžiui, teko girdėti, kad scenos šokiams nėra padarytos taip, kaip turėtų būti – grindų danga ir panašiai“, – teigia Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas.

Klaipėdos kultūros bendruomenei prieš šešerius metus esą teigta, kad fabrike menininkai galės kurti ir savo darbus pristatyti visuomenei. Šiandien tuo abejojama ir baiminamasi, kad institucija taps biurų nuomos objektu.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė taip pat mano, kad nėra įsiklausoma į menininkų poreikius. „Dėmesys labiau atkreipiamas į tai, kad galima patalpų nuoma ir kad ateis kūrybinių industrijų, dizaino srities verslai ir išsinuomos biurus.

Europoje sėkmingai veikiantys Kultūros fabrikai – kūrybiniai inkubatoriai, kuriuose erdvės, pasak projektą įgyvendinančios Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros, paprastai skiriamos menininkų ir įvairių kūrybinių įmonių verslumui skatinti. Lietuvoje tokia veikla dar gana nauja, todėl menininkų baimė esą suprantama.

„Menininkų verslumas – rinkos santykiai, kai norima ir siekiama uždirbti iš savo realizuojamo kūrybinio produkto. Tokį verslumą fabrike greičiausiai realizuos tarpininkai, o ne patys menininkai, iš kurių nebūtina daryti verslininkų“, – teigia Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros direktorė Raimonda Laužikienė.

Pasak jos, būtent tokie tikslai numatyti ir projekte, kuris daugiausiai finansuojamas Europos sąjungos lėšomis. Agentūros atstovai neslepia, kad nemokamai čia nieko nebus. Daugiau nei pusė erdvės bus nuomojama. Apskaičiuota, kad kvadratinis metras kainuos 22 litus. Patalpų nuoma per mėnesį čia kainuos apie 600 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius