Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministerijos Garbės ženklas įteiktas prof. Algirdui Vizgirdai

Kultūros ministerijos Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ spalio 15 dieną įteiktas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, kamerinio ansamblio „Musica humana“ vienam iš įkūrėjų, meno vadovui, dirigentui, fleitistui prof. Algirdui Vizgirdai. Aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas Maestro skirtas už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas, už asmeninę poziciją ir atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.
Garbės ženklas
Garbės ženklas / lrkm.lt nuotr.

Trečiadienio vakarą Nacionalinėje filharmonijoje vyko šventinis koncertas „Muzikinė auka“, skirtas Maestro A. Vizgirdos  70-mečiui ir jo vadovaujamo ansamblio „Musica humana“ 40-mečiui. Dalyvavo ir su šiuo ansambliu bendradarbiaujantis, šįmet veiklos 40-metį pažymintis Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, vadovaujamas Tomo Ambrozaičio.

 M. Rashkovskij nuotr./Algirdas Vizgirda
M. Rashkovskij nuotr./Algirdas Vizgirda

Koncerte greta J. S. Bacho, A. Vivaldi kūrinių skambėjo lietuvių kompozitorių – A. Martinaičio, O. Balakausko, B. Kutavičiaus, V. Barkausko – opusai, iš jų ne vienas buvo sukurti kameriniam ansambliui „Musica humana“ ir tapo tikromis jo repertuaro puošmenomis. Koncerte skambėjo B. Kutavičiaus „Medžių kova“ ir A. Martinaičio koncertas-kantata „Muzikinė auka“, parašytas 2000 m. Vilniaus festivalio užsakymu pasauliniams J. S. Bacho metams, priskiriami prie lietuvių šiuolaikinės muzikos šedevrų. Šventinio vakaro publikos laukė ir premjera – Vaidos Striaupaitės-Beinarienės „Ave Maris Stella“ chorui a capella.

Orkestro archyvo nuotr./Orkestras „Musica Humana“
Orkestro archyvo nuotr./Orkestras „Musica Humana“

Šio koncerto iniciatoriaus – ansamblio „Musica humana“ kelias prasidėjo 1974 m. koncertu Vilniaus arkikatedroje. Tuomet ansamblyje muzikavo keturiese – Algirdas Vizgirda, Juozas Rimas, Jurgis Banevičius ir Julius Andrejevas. Per dešimtmečius ansamblio veikla įvairiai plėtojosi, sudėtis keitėsi. Šiandien „Musica humana“ sudaro 12 nuolatinių narių.

Neatskiriamai susijusi kolektyvo ir jo vadovo meninė raiška: tai monumentalūs ciklai „Senoji Europos instrumentinė ir vokalinė muzika“, „Baroko kelias“, „Prancūzijos muzikos menas nuo Renesanso iki dabarties“, „Venecijos genijus Antonio Vivaldi“, tradiciniai tarptautiniai „Kuršių nerijos“ bei J. S. Bacho muzikos festivaliai ir kt.

„Musica humana“ bendradarbiauja su žymiais Lietuvos ir užsienio solistais bei chorais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius