Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Labiausiai šokiruojančios meno akcijos

Rusų menininkas Piotras Pavlenskis šokiravo visą pasaulį, savaitgalį surengęs neįprastą protesto akciją prieš Rusijoje bujojantį autoritarizmą – smerkdamas Vladimiro Putino „policinę valstybę“ jis prikalė savo sėklides prie grindinio Raudonojoje aikštėje. Vis dėlto bent šį tą apie performanso meną ir istoriją žinantys žmonės tikriausiai pagalvojo: „Ai, jau kažkur matyta.“ P.Pavlenskio protestas – tai tik vienas iš daugybės XX a. pabaigos – XXI a. pradžios menininkų performansų, kuriuose galūnėms ir netgi gyvybei iškilo grėsmė meninės raiškos vardan.
Piotras Pavlenskis
Piotras Pavlenskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „The Guardian“ pateikia labiausiai šokiruojančių performansų dešimtuką.

VIDEO: Piotras Pavlenskis

Dingęs olandas

Dabar jau niekas nebesužinos, ar menininkas Basas Janas Aderis ketino mirti vykdydamas savo projektą „Ieškant stebuklo“. 1975 metais olandas išplaukė iš Keip Kodo, JAV, ketindamas maža valtele perplaukti Atlanto vandenyną. Šios meninės akcijos dalis buvo ir pilkų Los Andželo atvaizdų serija – menininkas tarsi išplaukė į vandenyną, ieškodamas kažko gilesnio nei greitkeliai ir greitas maistas. Jo sudužusi valtis vėliau buvo rasta netoli Airijos krantų. Ji buvo tuščia.

VIDEO: Basas Janas Aderis

Marina ir ugnies žvaigždė

Šiandien ji laisvalaikį leidžia su Lady Gaga, tačiau 1974-aisiais Belgrade gimusi Niujorko menininkė Marina Abramovič taip pat vos netapo vaizduotės kankine. Per performansą pavadinimu „Rhythm 5“ ji ant galerijos grindų padėjo didelę medinę penkiakampę žvaigždę, apliejo ją benzinu ir padegė. Į liepsnas ji mėtė savo kojų bei rankų nagus ir plaukus, kuriuos nukirpo žiūrovų akivaizdoje. O tada ir pati šoko per liepsnas į žvaigždės centrą. Ji nežinojo, kad ugnis buvo sudeginusi visą deguonį, o žiūrovai per dūmus tik po kurio laiko pamatė, kad menininkė prarado sąmonę. M.Abramovič buvo ištraukta iš savo pačios meno kūrinio pačiu laiku ir nuvežta į ligoninę.

Marina Abramovič
Marina Abramovič

Peršautas ir prikaltas prie mašinos

1971-aisiais jaunas amerikiečių menininkas Chrisas Burdenas ramiai stovėjo prie sienos, kol į jį nusitaikęs draugas peršovė jam ranką. Tai buvo žiaurus laikotarpis, JAV kariavo Vietname, o šalies miestuose siautė riaušės. Baltais marškinėliais ir džinsais apsirengęs Ch.Burdenas po šūvio griebėsi už savo rankos ir atrodė išsigandęs, nors pats viską suplanavo. Jis netrukus išsigydė žaizdą ir prisikalė prie „Volkswagen“ automobilio.

VIDEO: Chrisas Burdenas

Paslėpta masturbacija

1972 metais surengtame performanse „Seedbed“ amerikiečių menininkas Vito Acconci vienoje Niujorko galerijoje pastatė netikras grindis ir pasislėpė po jomis. Garsiakalbiai jo balsą transliavo galerijos erdvėje. Medinėmis grindimis einantys lankytojai girdėjo, kaip menininkas murma, įtraukdamas juos į savo seksualines fantazijas, ir masturbuojasi. Tai taikliai atspindėjo R.Nixono eros paranoją.

VIDEO: Vito Acconci

Kastracijos mitas

Gali būti, kad žaloti savo paties genitalijas Piotrą Pavlenskį įkvėpė pasakojimai apie austrų menininką Rudolfą Schwarzkoglerį. Kai menininkas mirė 1969 metais, visuomenė buvo įsitikinusi, kad jis nusižudė nusipjaudamas savo lyties organą. Išties, kastracijos vaizdai figūruoja šio akcionisto iš Vienos kūryboje, tačiau jie būdavo suvaidinti. Iš tiesų jis mirė iškritęs pro langą.

Chirurge, pakeiskite mane

1990 metais prancūzų menininkė Orlan pradėjo projektą „Šventosios Orlan reinkarnacija“, kurio metu chirurginėmis operacijomis keitė savo išvaizdą. Jos tikslas – susikurti naują išvaizdą, remiantis Vakarų dailės grožio standartais, tokiais atvaizdais kaip S.Botticellio Venera ar „Mona Liza“. Projektą ji pavadino „kova prieš prigimtį“.

VIDEO: Orlan

Lygias teises kiborgams

Žvelgiant iš šiandienos perspektyvos, Orlan operacijos atrodo ne tiek kaip feministinis kūno menas, kiek kultūrinės kiborgų ir posthumanistinių transformacijų manijos pradžia. Ir čia pasirodo katalonas Neilas Harbissonas – jis gimė negalėdamas skirti spalvų, bet jam buvo implantuotas prietaisas, padedantis jas „išgirsti“. 2004 metais jam buvo leista su šiuo „kūno tęsiniu“ nusifotografuoti paso nuotraukai – didelis pasiekimas kovoje už kiborgų teises. Jis yra Kiborgų fondo įkūrėjas.

VIDEO: Neilas Harbissonas

Yoko ir žirklės

1964 metais surengtame performanse „Cut Piece“ Yoko Ono atsiklaupė ant grindų ir šalia padėjo žirkles. Žiūrovai galėjo prieiti ir nukirpti bet kurią jos drabužių dalį. Performansas prasidėjo gana mandagiai, tačiau jos drabužiams virstant skarmalais atrodė vis grėsmingiau.

VIDEO: Yoko Ono

Kraujo vonia

Hermannas Nitschas priklausė Vienos akcionistų judėjimui, kurio nariai šokiravo Austriją smurto, kraujo, ir tariamo savęs kankinimo vaizdais. Vis dėlto jo vagneriškasis Gesamtkunstwerk buvo „Orgiškų misterijų teatras“ – menininko pilyje minios jaunų žmonių maudydavosi kraujuje ir aukodavo gyvulius. Paskutinį kartą toks ritualas vyko 1998 metais.

Kiaušiniai su padažu

2012 metais japonų menininkas Mao Sugiyama, siekdamas atkreipti dėmesį į aseksualų teises, chirurginiu būdu pašalino savo lyties organus. Palaikęs šaldytuve jis juos iškepė ir pavaišino draugus. Tad kas yra menas? Sunku pasakyti, kol neparagavai.

VIDEO: Mao Sugiyama

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius