-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Metų pabaigoje tabako fabrikas jau bus galutinai virtęs Kultūros fabriku

Žadama, kad šių metų pabaigoje įvairių kūrybinių industrijų atstovai Klaipėdoje jau galės pradėti kurtis naujame Kultūros fabrike. Įkurti kūrybinių verslų inkubatorių buvusiame tabako fabrike siekiama daugiau nei 10 metų.
Klaipėdos kultūros fabriko vizualizacija
Klaipėdos kultūros fabriko vizualizacija

Ilgai brandinta senojo tabako fabriko pritaikymo kultūrai idėja pradėta įgyvendinti prieš 6 metus. Dėl įvairių projektavimo trukdžių statybininkai darbus pradėjo tik 2011-ųjų vasarą. Objektą baigti planuota per metus, tačiau darbai užtruko iki šiol.

Pasak projektą vykdančios Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros vadovės Raimondos Laužikienės, šiuo metu didelių problemų, galinčių sutrukdyti baigti statybą iki metų pabaigos, nėra.

„Kitų metų pradžioje jau žadam Klaipėdos žiūrovams ir kūrybiniams darbuotojams, meno bendruomenei, kad jie galės džiaugtis nekomercinio kino sale, teatro sale, kitomis netradiciškai įrengtomis erdvėmis konferencijoms, repeticijoms, klubinei veiklai“, – teigia R. Laužikienė.

120 vietų kino ir 200 vietų scenos menų salės įsikurs naujajame priestate. Senajame penkių aukštų tabako fabriko pastate bus įsteigtas kūrybinių verslų inkubatorius. Jame scenos menų, muzikos, šiuolaikinių medijų atstovai, architektai, dizaineriai lengvatinėmis sąlygomis galės nuomotis patalpas ir įgyvendinti savo idėjas.

Bus siekiama pritraukti kuo daugiau talentingų ir verslių žmonių, todėl patalpas nuomotis bus galima ne ilgiau nei 5 metus ir padengiant visas eksploatacijos išlaidas.  

Teigiama, kad norinčių kurtis Kultūros fabrike netrūksta – esą uostamiestyje jau yra apie 600 kūrybinių įmonių ir dar keli šimtai pavienių menininkų. Bene labiausiai įkurtuvių laukia jauni, pradedantys menininkai, sako pernai veiklą pradėjusio, aktoriaus Valentino Masalskio suburto Klaipėdos jaunimo teatro atstovė.

„Iš esmės repertuarą, kurį galėtume rodyti, turim, bet patalpų, kur jį galėtume rodyti, – ne. Menų fakulteto mokomojo teatro būklė nėra labai gera, kad būtų galima ir žiūrovus kviesti. Būtų smagu, kad ateity galėtume visus kviesti į šiek tiek profesionalesnę erdvę“, – sako Klaipėdos jaunimo teatro direktorė Jūratė Leinartaitė.

„Turime aukštųjų mokyklų, kurios rengia jaunuosius menininkus, kūrybinius darbuotojus. Iš tikrųjų daug jaunų žmonių neranda sau vietos mieste ir savaime pabėga iš jo. [Kultūros fabrikas] galbūt pristabdys kažkiek šitą procesą“, – mano R. Laužikienė.

Kultūros fabriko projektas Klaipėdoje kainuos beveik 14 milijonų litų. Didžiąją jų dalį skyrė Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius