Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis projektas „Europeana 1989“ kviečia dalintis Baltijos kelią menančiais daiktais ir vaizdo medžiaga

Varšuvoje savaitgalį pristatytas Europos skaitmeninės bibliotekos, muziejaus ir archyvo „Europeana“ projektas „Europeana 1989“ kviečia Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojus atkurti Baltijos kelią internete ir visus jame dalyvavusius pasidalyti asmeniniais prisiminimais, kurie taps didelio Europos skaitmeninio archyvo dalimi. Į UNESCO pasaulio atminties sąrašą įtrauktas Baltijos kelias tapo didžiausia taikia demonstracija istorijoje.
Meškiukas, atneštas "Europeanos" projektui
Meškiukas, atneštas "Europeanos" projektui / Projekto "Europeana" nuotr.

2014 m. bus minimos Geležinės uždangos žlugimo ir Europą transformavusių įvykių 25-osios metinės. Šioms sukaktuvėms projekto „Europeana 1989“ organizatoriai iš žmonių atneštų užrašų, nuotraukų, suvenyrų, dokumentų, vaizdo ir garso įrašų siekia atkurti gyvybingą ir asmeninių patirčių kupiną 1989-ųjų revoliucinių įvykių paveikslą. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje žmonės ypač kviečiami atsinešti išsaugotas asmenines vertybes, susijusias su Baltijos keliu, nes vienas iš projekto tikslų – atkurti Baltijos kelią virtualiame „Europeana 1989“ žemėlapyje.

Šeštadienį, birželio 8 d., projektas pradėtas renginiu Varšuvoje, kuriame dalyvavo ne tik pirmasis laisvai išrinktas Lenkijos premjeras Tadeuszas Mazowieckis, bet ir žmonės, aktyviai dalyvavę Čekijos, Vengrijos, Vokietijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės kovose. Kiekvienas jų skaitmeninimui atnešė po brangų tų laikų prisiminimą. Lietuvos įnašu į skaitmeninį „Europeanos“ archyvą tapo sumontuotos filmo „Sąjūdis eina už Lietuvą“ ištraukos. Latvijos atstovė Sarmite Elerte atnešė radijo aparatą, nes radijas, pasak jos, tais laikais tarnavo kaip socialinis tinklas ir galėdavo suburti žmones per labai trumpą laiką.

Vienu iš išskirtinių daiktų, atneštų suskaitmeninti į „Europeaną 1989“ buvo minkštas meškiukas. Jį atnešusiai moteriai 1989-aisiais buvo septyneri. Moteris pasakojo, kad jos šeima buvo neturtinga, namie turėjo tik kelis žaislus ir 1989 m. tikėjosi didelių pokyčių. Senasis meškiukas jai primena tų laikų patirtis ir tikėjimą geresne ateitimi.

Tam, kad palengvintų atmintinų vertybių surinkimą iš paprastų žmonių, „Europeana“ organizuoja surinkimų dienas visose septyniose Rytų Europos šalyse. Per šias dienas specialistai fotografuos, skaitmenins ir kels į Europos archyvus žmonių atneštus daiktus.

Lietuvoje surinkimų dienos vyks Vilniuje (rugpjūčio 9-10 d.) ir Panevėžyje (rugpjūčio 13 d.). Renginys Rygoje vyks per 24-ąsiais Baltijos kelio metines – rugpjūčio 23-24 d., o Taline – rugpjūčio 30 ir 31 dienomis.

Tačiau nuo šiandien žmonės kviečiami www.europeana1989.eu puslapyje sukelti savo nuotraukas, laiškus ar dokumentų kopijas ir pažymėti savo stovėjimo vietą Baltijos kelio žemėlapyje.

„1989 m. rugpjūčio 23-iąją iki dviejų milijonų žmonių sudarė gyvą piliečių grandinę, kuri nuo Vilniaus iki Talino nusidriekė per 600 kilometrų. Tai buvo didi manifestacija – ryžtingas kelias į laisvę. Tikiuosi, kad Lietuvoje ir dabar žmonės noriai prisijungs prie bendros iniciatyvos ir atsineš iki šiol niekam nerodytų nuotraukų ar kitų įrašų iš Baltijos kelio į „Europeanos“ renginius. Juk kiekvieno mūsų istorija yra svarbi, siekiant ateities kartoms ir visam pasauliui parodyti kuo išsamesnį revoliucinių įvykių paveikslą“, – sakė projekto „Europeana 1989“ ambasadorius Lietuvoje Vytautas Landsbergis.

„Istorija – tai ne tik objektai muziejuose arba įrašai knygose. Tai yra tikros ir dar nepasakotos žmonių istorijos. Paprasti žmonės sukūrė nepaprastą istoriją, tad jūs turite tuo didžiuotis ir pasidalyti savo istorijomis su visu pasauliu“, – sakė „Europeanos“ vykdomasis direktorius Jillas Cousinsas.

„Lenkijoje „Solidarumo“ judėjimu prasidėjusi banga nuvilnijo per kitas Rytų Europos šalis ir leido nugriauti Geležinę uždangą tarp Rytų ir Vakarų. Todėl kviečiu žmones perkraustyti stalčius ir savo asmeniniu istorijos gabalėliu pasidalyti su kitais“, – „Europeanos 1989“ atidarymo renginyje sakė projekto ambasadorius Lenkijoje T. Mazowieckis.

Visose projekto „Europeana 1989“ partnerių šalyse vyksiančios kampanijos, kai bus renkamos žmonių patirtos istorijos per jų atneštus daiktus, nušvies 1989 m. įvykius. Pavyzdžiui, Lenkijoje atsiminimų surinkimo dienos sutapo su pirmųjų laisvų rinkimų metinėmis, Vengrijoje renginiai bus susiję su Geležinės uždangos griuvimu ties Austrijos siena.

Projekto ambasadorė Latvijoje – Sarmīte Ēlerte, projekto ambasadorius Lietuvoje – Vytautas Landsbergis, Estijoje – Tunne Kelamas, Čekijoje – Petras Janyška, Vokietijoje – Wolfgangas Templinas, Vengrijoje – László Rajkas.

Atkurkime Baltijos kelią internete www.europeana1989.eu

Projekto organizatoriai kviečia visus, kas dalyvavo Baltijos kelyje, arba jų šeimos narius virtualiame žemėlapyje pažymėti tikslią vietą, kurioje jie tapo gyvos žmonių grandinės dalimi 1989-aisiais. Ten pat įkelkite ir nuotrauką, kurioje esate užfiksuotas šioje manifestacijoje. Tikimės, kad 25-osioms metinėms 2014 m. visas Baltijos kelias virtualiame žemėlapyje bus užpildytas jo dalyvių nuotraukomis su aprašymais.

Projekto „Europeana 1989“ Baltijos šalyse partneriai – Nacionalinės Lietuvos, Latvijos ir Estijos bibliotekos (www.lnb.lt, www.lnb.lv, www.nlib.ee ).

Kaip prisijungti prie atsiminimų surinkimo dienų

Visi žmonės, susiję su įvykiais Europoje 1989 m., yra kviečiami atsinešti savo išsaugotus daiktus, susijusius su 1989 m. atsiminimais, į jų surinkimo dienas, kurias organizuoja „Europeana“ ir projekto partneriai. Galima atnešti savo nuotraukas, garso ir vaizdo įrašus, lankstinukus, laiškus ir kitus daiktus, turinčius atmintinos vertės. Projekto darbuotojai padarys šių daiktų skaitmenines kopijas, kurios bus pasiekiamos viso pasaulio dabarties ir ateities kartoms. Patys su atsiminimais susiję daiktai liks jų savininkams.

Kaip prisijungti internetu

Žmonės iš viso pasaulio gali savo atsiminimais pasidalyti internetu. Tai paprasta. Tereikia prisiregistruoti interneto svetainėje www.europeana1989.eu ir įkelti savo nuotraukas, garso ar vaizdo įrašus su jų aprašymais.

Tyrinėkite „Europeaną 1989“

Visus užrašus ir kitus atmintinus dalykus, kurie bus surinkti per projektą, bus galima pamatyti interneto svetainėje www.europeana1989.eu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius