-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienuolynas grąžintas valstybei, bet pranciškonams dar teks palaukti

Pranciškonų vienuoliai jau daugelį metų siekia atgauti vienuolyno kompleksą Vilniaus senamiestyje. Po devynerius metus trukusio teismų maratono vienuolynas, kurį iki šiol valdė privati bendrovė, grąžintas valstybei. Tačiau Ūkio ministerija teigia, kad dar nemažai užtruks, kol bus nuspręsta, ar atiduoti istorinius pastatus jų statytojams – pranciškonų vienuoliams.
Šeštadienį Airijos katalikus pasiekė popiežiaus ganytojiškas laiškas.
Įregistravusi grąžintą nuosavybę Ūkio ministerija teigia, kad dėl vienuolyno grąžinimo pranciškonams dar tarsis su Teisingumo ministerija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus senamiestyje, Trakų gatvėje, pranciškonams kol kas grąžinta tik bažnyčia. Istorikų teigimu, ši vieta, vadinta Smiltyne, broliams pranciškonams buvo duota dar XIV amžiuje. Daug kartų gaisrų ir karų niokoti vienuolijos pastatai buvo perstatyti, paskutinį kartą – XVIII amžiuje. Pranciškonų ordinas nori atkurti čia veikusį vienuolyną.

„Jie [vienuoliai] nori, kad tai būtų vienuolynas. Anais laikais ten buvo, atrodo, 80 vienuolių, dabar Lietuvoje jų tiek nėra. Bet jie nori ten pradėti atkurti vienuolyną ir vėl iš naujo augti“, – sako Vilius Bernatonis, vienuolynui atstovaujančios advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokatas.

Susigrąžinti beveik visą senamiesčio kvartalą užimančius pastatus pranciškonai siekia jau 19 metų, o pastaruosius 9 metus mynė teismų slenksčius, kol įrodė, kad privatizavusi vienuolyną uždaroji akcinė bendrovė „Pranciškonų rūmai“ tai padarė neteisėtai. Dabar vienuolyno kompleksas grąžintas valstybei ir ji spręs, ką daryti toliau.

„Per tą laikotarpį nuo 1989 metų, kada Mokslo ir technikos draugijų asociacija gavo šį turtą, vyko įvairūs rekonstrukcijos darbai. Tai mes tą irgi turėsim įvertinti. Kiek įdėta [lėšų] per tą laiką, dabar pasakyti tikrai negaliu, bet įstatyme tam tikri dalykai yra numatyti“, – teigia Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis.

Kancleris negalėjo pasakyti, kas ir kam turėtų kompensuoti už atliktus remonto darbus vienuolyne. Aukščiausiojo teismo sprendimu valstybei iš bendrovės „Pranciškonų rūmai“ grąžinti šeši pastatai – apie 5700 kvadratinių metrų. Patalpas nuomojasi 30 bendrovių, jų sutartys nėra nutraukiamos.

„Pagal įstatymus nuomos sutartis, jeigu ji yra registruota Nekilnojamojo turto registre, lieka galioti pasikeitus savininkui. Taip pat yra tam tikrų specifinių taisyklių nuosavybės atkūrimo atveju. Tai, matyt, yra galimybė, kad nuomininkai išliks tuose pastatuose“, – mano V.Bernatonis.

Įregistravusi grąžintą nuosavybę Ūkio ministerija teigia, kad dėl vienuolyno grąžinimo pranciškonams dar tarsis su Teisingumo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius