Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Pilaitė pagaliau turi savo biblioteką

Simboliškai – Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, – Pilaitėje bus atidaryta nauja Vilniaus miesto biblioteka. Bibliotekos atidarymas ne mažiau džiugus už Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, nes tokie įvykiai ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje itin reti.
Naujoji biblioteka Pilaitėje
Naujoji biblioteka Pilaitėje / Luko Balandžio nuotr.

Vilniaus m. savivaldybės centrinė biblioteka šiuo metu visame mieste turi 24 filialus. Tačiau naują biblioteką miestas atidarinėjo labai seniai – prieš 28 metus Justiniškėse. Tiesa, ten, kaip prisiminė bibliotekos direktorė Rima Gražienė, tebuvo butas, o ne specialiai pastatytas pastatas. Vėliau ši biblioteka buvo perkelta.

Butuose Vilniuje bibliotekų vis dar yra. Dvi tokios daugiabučiuose įrengtos Šeškinėje, viena, įkurta sujungus du butus, veikia Lazdynuose. Anot R.Gražienės, šiose bibliotekose nepatogu dirbti bibliotekininkams, lankytis skaitytojams. O ir daugiabučių gyventojai piktinasi lankytojų srautais.

Bibliotekas iškelti nėra paprasta. Pirmiausia tam reikia naujų patalpų, o nei jų statybai, nei nuomai centrinė biblioteka neturi lėšų.

„Šiuo metu kaip ir turime pakankamai bibliotekų mieste, tačiau jos netolygiai išdėstytos. Pilaitėje bibliotekos labai reikėjo. Norėtume Šeškinėje uždaryti esančias butuose, bet neturime kur jas perkelti. Galvojome, gal statant stadioną atsirastų patalpų ir mums, tačiau statybos nevyksta. Kažkada buvo planas statyti biblioteką Lazdynuose, Jeruzalėje įrengti biblioteką planuotame statyti administraciniame plane, tačiau ekonominė krizė visa tai pakoregavo“, – apgailestavo R.Gražienė.

Luko Balandžio nuotr./Naujoji biblioteka Pilaitėje
Luko Balandžio nuotr./Rima Gražienė

Biblioteką Pilaitėje įrengė privati bendrovė, kuriai priklauso visas pastatas. Baldams, kompiuteriams pirkti centrinė biblioteka pinigų rado savo biudžete, tik dalį lėšų skyrė patalpa įrengusi bendrovė. Direktorė skaičiuoja, kad tai kainavo apie 60 tūkst. Lt.

Kol kas bibliotekoje dirbs 4 bibliotekininkės, tačiau tikimasi, kad artimiausiu metu atsiras ir dar vienas etatas. Darbo dienomis biblioteka dirbs nuo 9 iki 19 val., šeštadieniais – nuo 10 iki 17 val., tad keturioms darbuotojoms bus per sunku.

Bibliotekos lankytojai galės naudotis naujos literatūros fondu, laikraščiais, žurnalais, įrengtos 5 kompiuterizuotos darbo vietos. Bibliotekoje laukiami įvairių amžiaus grupių bei pomėgių lankytojai. Norintieji galės registruotis į kompiuterinio raštingumo kursus, dalyvauti bibliotekos organizuojamuose renginiuose, pristatymuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius